A cukorbetegség lassan, észrevétlenül károsítja az érzőidegeket, elsősorban a lábon. Így a cukorbeteg elveszíti a tapintás-, hő- és fájdalomérzetet. Ha nem érzi a hideget, meleget, fájdalmat, akkor az apró sérüléseket sem. Az apró sérüléseken kórokozók hatolnak be a szövetek közé. A beteg a kialakuló fertőzés okozta lüktető fájdalmat sem érzi. A fertőzés terjed, és nagyon gyorsan, akár órák, 1-2 nap alatt a láb elvesztéséhez vezethet. Évente mintegy 8000 végtagot amputálnak hazánkban cukorbetegség miatt. Ennek több mint fele megelőzhető lenne… Hazánkban megközelítőleg 800 000 cukorbeteg él jelenleg, és számuk folyamatosan növekszik.


1.  Ne dohányozzon! A dohányzás rontja a láb vérellátását.

2.  Soha ne sétáljon mezítláb, se lakáson belül, se a szabadban! Ez alól nem kivétel a tengerpart és a strand sem!

3.  Minden nap vizsgálja meg a lábait, keressen bőrpírt, meleg területet, hólyagot, sebet, horzsolást, vágást, körömeltérést. Vizsgálja meg a talpát és a lábujjak közötti területeket is. Használjon tükröt is, és legyen a lába jól megvilágítva! Ha nem jó a látása, kérjen meg valaki mást, hogy nézze meg ezeket Önnek.

4.  Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha bármilyen sérülést, bőrelváltozást észlel a lábán. A cukorbetegeknél még egy kicsi sérülés is sürgős orvosi ellátást igényelhet.

5.  Mielőtt felveszi, vizsgálja meg a cipőit, hogy van-e bennük idegentest, pici kavics, a talpát átfúró szög, felgyűrődött talpbetét, felfeslett varrás, szakadt bélés. Nézzen bele, és a cipő orrát, belsejét tapintsa is át a kezeivel! Minden, a cipőben tapintható egyenetlenség feltörheti a lábát, sebet okozhat a bőrén. 

6.  Cipőt délután vásároljon. Soha ne vegyen meg olyan cipőt, amit be kell törni! Már az első alkalommal kényelmesnek kell lennie. Olyan, a lábára illeszkedő cipőt vegyen, aminek kényelmes az orr része, és a felső része bőrből készült.


7.  Soha ne viselje az új cipőt két óránál hosszabb ideig. Még helyesebb, ha az első alkalommal csak 20 percre veszi fel, majd megvizsgálja a lábát, van-e rajta bőrpír, ami arra utalhat, hogy ott a cipő nyomja a lábát. Ha ez a piros folt 20 perc alatt nem tűnik el, akkor a cipő hosszabb viselésnél kisebesítheti a lábát! Legközelebb is csak 20 percig hordja a cipőt, amíg már nem nyomja meg ennyire a lábát. Ezt követően is csak naponta 20 perccel növelje a hordási időt, megismételve a láb vizsgálatát. Ha bőrpír alakul ki egy nyomási területen, akkor csökkentse a viselési időt! Ilyen bőrpír legnagyobb valószínűséggel a bütyök, az ujjak ízületei, végei, a láb oldalsó élei mentén alakulhatnak ki. Váltogassa a cipőit! Ne hordja minden nap ugyanazt.

8.  Soha ne viseljen szandált vagy flip-flop papucsot!

9.  Hidratálja a lába bőrét, ha száraz, de ne kenjen krémet a lábujjai közé! Próbálja ki az olivaolajat, E-vitaminos olajat, lanolint.

10. Ne áztassa a lábait! A bőre felázhat, és kisebesedhet! Ugyanakkor mindig tartsa tisztán a lábait. Különösen fontos, hogy lábmosás után a lábujjai közti területeket szárazra törölje, különben gombás fertőzést kaphat, bőre felázhat, kórokozók hatolhatnak be rajta.

11. Ne tegye közel a lábait hőforrásokhoz (melegítő párna, melegvizes palack, elektromos takaró, radiátor, tűzhely). Megégetheti a lábait, anélkül, hogy észrevenné. A fürdővíz hőmérséklete legfeljebb 36°C lehet. Ellenőrizze le a víz hőmérsékletét a könyökével vagy egy hőmérővel.

12. Ne használjon semmilyen ragtapaszt vagy öntapadó készítményt a lábain, beleértve a tyúkszemtapaszt is. Feltéphetik, felmarhatják a bőrét.

13. Soha ne vágja le pengével a bőrkeményedéseket vagy tyúkszemeket saját magának! Ezeket orvosnak vagy az orvos által ajánlott podiáternek vagy gyógypedikűrösnek kell eltávolítania!

A talpon lévő bőrkeményedéseket mielőbb el kell távolítani! Kérje szakember segítségét, ne használjon szaliciles készítményeket, maró szereket ehhez!

14. Ne alkalmazzon semmilyen vegyszert vagy erős fertőtlenítő oldatot a lábain! A jód, a szalicilsav, a bőrkeményedés vagy tyúkszem eltávolítására alkalmas egyéb anyagok és a hidrogén-peroxid veszélyes lehet!

15. A lábujjkörmök sarkainak kivágása tilos! A lábujjkörmeit egyenesre vágja le, vagy kérje gyógypedikűrös segítségét!

16. Soha ne viseljen lyukas zoknit! A túl nagy, tartását vesztett zokni lecsúszhat a lábán, összegyűrődik a cipőben, és kisebesíti a lábát! Kerülje a varrt végű zoknikat, a varrásrész is összegyűrődik a cipő orrában, és feltöri a lábát. Ne vegye fel a cipőt zokni nélkül! Ne hordjon olyan rugalmas harisnyát, aminek szoros a lábfeje.

Dr. Kökény Zoltán előadást tart a prevencióról.

17. Télen viseljen gyapjúzoknit, és megfelelő meleg cipőt. Ne hagyja, hogy a hótól vagy az esőtől nedves legyen a lába, és vigyázzon, nehogy a lábujjai lehűljenek!

18. Ha sebes a lába, és kötöznie kell, nagyon figyeljen oda, milyen kötszert és milyen kötésrögzítőt használ. Ezeknek is bele kell férniük a cipőbe, ami, ha szűk, feltöri a lábát. A túl szoros kötésrögzítő önmagában is képes sebet okozni a lábon, ha pedig laza a kötés, az lecsúszhat, és nyomni fogja a láb egyéb részeit.

19. Ha sebes a lába, különösen, ha az gyulladt, fertőzött, kímélnie, tehermentesítenie kell! Ne tegyen egyetlen felesleges lépést se! Ne járkáljon, ne sétáljon, ne dolgozzon a kertben, és ez nem a kirándulások ideje! Polcolja fel a lábát, akár ül, akár fekszik. Használjon mankót, járókeretet, ne lépjen a lábára! Ha sebes a lába, használjon speciális, a lábára állítható, a sebes területet tehermentesítő, úgynevezett kezelőcipőt. Ezek megmenthetik a végtagját!

20. Vegye kezébe a saját lába sorsát! Legalább évente egyszer menjen el egy szűrővizsgálatra, ahol megvizsgálják a lábai vérkeringését és az érzéskiesés mértékét. Mindkét vizsgálat fájdalmatlan, és pár percet vesz csak igénybe.

Dr. Kökény Zoltán