Liszt Ferenc gazdag életútjára fűzi fel Bogányi Gergely zongoraművész hangversenyét 2019. október 21-én az Erkel Színházban. A Zongoraáriák házigazdája idén Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, aki Liszt Ferencről készült televíziós sorozata segítségével idézi meg a 19. századi virtuóz zongorista-zeneszerző alakját. Az Őrzők Alapítvánnyal közös jótékonysági koncert fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Operaáriák

Liszt Ferenc életének egyik meghatározó eleme volt a köz hasznát szolgáló jótékonyság, ezért október 22-i születésnapjának alkalmából a Magyar Állami Operaház minden évben jótékonysági koncertet ad az Őrzők Alapítvány javára, ami a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeinek javát szolgálja.

Szinetár Miklós

Idén Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója, örökös tagja és mesterművésze az 1982-ben készített Liszt Ferenc című, 16 részes életrajzi televíziós sorozata alapján eleveníti fel a világhírű zongorista-zeneszerző gazdag életútját. A Hegedűs D. Géza és Darvas Iván főszereplésével készült alkotásból vett bejátszások a gyerekkortól romantikus szerelmi kapcsolatain át vezetnek, a zene megújítására tett törekvésein és Wangerhez fűződő barátsága felé, de bemutatja a világot járó, magyarságára mégis mindig büszke művész csaknem minden oldalát. Bogányi Gergely zongoraművész Aczél Andrással, az est rendezőjével közösen a tematikához illő műsorba valóságos Liszt „best of” műsort válogatott, amiben a Szerelmi álmok-ciklus egyik darabja (No.3.) ugyanúgy megtalálható, mint egy elmaradhatatlan operaátirat (Wagner: Izolda szerelmi halála), a Magyar rapszódiákat képviselő Rákóczi-induló, a Winterreise-átiratok részletei, vagy az I. Mephisto keringő, de emellett két csárdás és A Villa d’Este szökőkútjai is szerepel a programban.