Mindannyian tudjuk, mennyire fontos az, hogy biztonságban érezzük magunkat az utcán. Kevesen vannak azonban, akik olyannyira tudatosak ezen a téren, hogy legalább néhány hónapos önvédelmi oktatáson részt vesznek – mondja Kovács Ildikó női önvédelmi oktató. A szakértő úgy véli, az újraélesztéshez hasonlóan életet menthet az is, ha képesek vagyunk megvédeni magunkat.

Kovács Ildikó közel tíz éve tart speciális foglalkozásokat, ahol kifejezetten a hölgyek sajátítják el azokat a technikákat, amelyek segítségével hatékonyan megvédhetik magukat támadás esetén. Oktatásaira azonban mindenki más motiváció miatt látogat el. Ezzel az öt nőtípussal Te is találkozhatsz, ha lenézel az edzőterembe.

  1. A báránybőrbe bújt farkas

A látszatra szelíd csajokból gyakran előtör az őserő. Ők azok, akik a legnagyobb elánnal vetik bele magukat az edzésbe, ami számukra nem csak az önvédelmi technikák elsajátításáról szól, hanem a feszültségek levezetéséről is. Ezek a lányok garantáltan hosszútávon lent ragadnak az edzőteremben, így egyre nagyobb rutinra és tapasztalatra tesznek szert. Támadás esetén határozottan, gyorsan reagálnak.

  1. A tudatos

Az önvédelmi oktatásra járók mintegy 5 százaléka az, aki prevenció céljából látogat el az edzésre. Ők azok, akik tudatosan élik mindennapjaikat, szeretnek mindent előre megtervezni. Következetesek és kerülik a váratlan szituációkat, ezért fontosnak tartják, hogy készségszintű tudással rendelkezzenek annak érdekében, hogy éles helyzetben is helyesen tudjanak reagálni és elkerülhessék azt, hogy áldozattá váljanak.

  1. Az áldozat

Gyakran családon belüli erőszak, vagy utcai támadás áldozatai, akikkel már megtörtént a baj. Ez a típus így próbálja feldolgozni az elszenvedett esetet, megoldást keres a saját történetére, arra törekszik, hogy az általa megélt szörnyűség többé ne fordulhasson elő. Esetükben az önvédelmi instruktor gyakran külön foglalkozásokat is tart, sőt, nem egyszer konzultál a terapeutával, hogy egymás munkáját segítve a lehető leghamarabb segítséget tudjanak nyújtani, hogy megnyugvást találjon az áldozat lelke.

  1. A félénk

A gátlásos, halk szavú lányok gyakran a légynek sem tudnak ártani, még egy utcai támadás esetén is félnek megütni támadójukat, hiszen szüleik azt tanították nekik: nem verekszünk. Az önvédelmi oktatónak esetükben először az úgynevezett ütési gátat kell feloldania, hogy merjék használni erejüket, valamint ütés vagy rúgástechnikai tudásukat akkor, ha szükséges.

  1. A kamaszlányt nevelő anyuka

Főként fiatal lányok esetében figyelhető meg, hogy édesanyjukkal együtt érkeznek próbaedzésre. A cél legtöbbször az, hogy gyermekük már egyedül is közlekedhessen az utcán vagy az esti órákban. Ilyenkor anya és lánya együtt edz, együtt tanulják az önvédelmi technikákat. Közösen tapasztalják meg, mit kell tenni egy-két támadási helyzetben, együtt gondolkodnak a megelőzési, elkerülési módokról. Hasznos anya-lánya program, amit minden tudatos édesanyának jó szívvel ajánl az önvédelmi oktató.

Tartozzunk ugyanakkor bármelyik csoportba, egy két-három hónapos önvédelmi kurzus már elegendő lehet ahhoz, hogy baj esetén magabiztosan és helyesen tudjuk cselekedni. Megéri, hiszen az életünk múlhat rajta.

Névjegy

Kovács Ildikó önvédelmi instruktor közel másfél évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, nyolc éve pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 150 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan. A képzésein elsajátított védekező technikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák. Úgy véli: az önvédelem olyan tudás, amelyet mindenkinek el kellene sajátítania.

Bővebb információ: www.noionvedelem.hu