„A világon az idő a legfontosabb. Az egyedüli valóság. A minden.”

 (Dalton Trumbo )

Minden a megfelelő időben történik, vallják oly sokan. Az élet igazságtalanságával, már gyermekként találkoztam. Apukám halálának értelmét évekig kerestem….

Aztán egy kába hajnalon, megakadt a szemem egy fűszálon lefutó harmatcseppen… ez a harmatcsepp, olyan csendesen és méltóságteljesen tűnt el a felkelő nap ölelő sugaraiban, hogy lélegzetem is elállt. Csak egy pillanatra élt, s én váltam szemtanújává. Akkor megértettem, minden élő halálra van ítélve. S aki, élőt szül, az halandót hagy maga után. Ilyen az élet, pontosabban EZ AZ ÉLET!

Mi történik azonban azokkal a lelkekkel, akik idő előtt jönnek a világra? Miféle célja és értelme lehet, a koraszülött gyermekek érkezésének?

Nem régiben megismertem egy kislányt, Mimit.

 Két éves.

A bölcsisem.

Tekintete olyan, ami átlát az elmémen. Alkata kecses, törékeny és nagyon pici. A bőre hófehér és lénye tündöklő. Egyből éreztem Ő más, mit a többiek. Kis idő elteltével tudtam csak meg az apukájától, ő bizony „ korán született”.

Korán születni…

Az élet tragédiái, farkasbőrbe bújtatott ajándékok. Könnyen hiheted, hogy ez egy idealista képzelgés a részemről, de figyelj most rám!

Nyitott szívvel…

Az élet ajándék, amellyel élni kell. Egy alig 60-80 dekásan megszülető kis „ember” nem gondolkodik vajon mi értelme ennek az egésznek. Csak küzd! Nem kételkedik, nem duzzog, nem haragszik. Csak küzd! Nem kér, nem követel, nem vár el. Csak küzd!

Mindeközben a körülötte élőket, apró teste és harca, a HITRE tanítja! Hinni abban, hogy az élet utat tör magának. Hinni az igazságban. Hinni az orvosban, az ápolóban, anyában, apában, hinni a családban, az egységben, az erőben, hinni Istenben… hinni a Szeretetben!

Az ő érkezésük nem véletlen. Háborút szítanak és példát mutatnak. Mert ők már akkor talpon maradtak, amikor mások még a biztonságos burokban pihentek…és várták, hogy leteljen az IDŐ.

Nincs olyan, hogy korán születni, akkor jöttetek, amikor jönnötök kellet, hogy „értéket” adjatok ennek a „felszínes” világnak. Magatokkal hoztatok egy erőt, ami megmutatja, hogy a lehetetlen nem létezik, hiszen életben vagytok!

S ma ezen a napon tisztelgünk nagyságotok előtt. Megállunk hálával a szívünkben orvosaitok, szerető ápolóitok és nagybetűs SZÜLEITEK előtt!

S megállunk előttetek.

Meghajlunk, hiszen HŐSÖK vagytok.

Ez lehet az egyetlen értelme…

Korán születni!

(Balázsnak, Emmának, Miminek, Norbinak ajánlva szeretettel)

Szigeti Annamária