A hazánkban található első pedelec szaküzlet olyan új elektromos kerékpárokat hoz be, ami elindíthatja a biciklizés új korszakát. Az e-bike generációváltását már sokan várták, most pedig karnyújtásnyira vannak a legmodernebb pedelec kerékpárok, az integrált váltót és motort egybeépítő hajtáslánccal.

Ma már rengetegféle e-bike van a piacon, az elmúlt 10-15 évben sokan rákaptak erre a kerékpározási módra. Az elektromos rásegítéssel kényelmesebb és egyszerűbb a kerékpározás, legyen szó városi tekerésről vagy túrázásról.


A legjobb, egyedülálló ebike hajtáslánc végre megszületett!

Azt a bringák világában jártasabbak már tudják, hogy a láncváltós bringával csak menet közben lehet váltani, álló helyzetben nem. Az agyváltós bicókkal pedig pont fordítva: álló helyzetben szuper vele váltani, menet közben viszont nem tanácsos vagy nem lehet, főleg nem ebike-on. Emiatt sokan nem is tudnak könnyen dönteni, mondván “melyik kezükbe harapjanak”: a menet közbeni vagy az álló helyzeti váltás a fontosabb nekik? A Pinion MGU viszont mindkettőre képes, emiatt is egy teljesen egyedülálló rendszer! Ráadásul teszi mindezt úgy, hogy tekerés közben a legnagyobb terhelés mellett is tud váltani és ez nem tesz kárt benne. Ennek hála tényleg bárhol, bármikor az ideális váltó állásban lehetünk, nem kell várnunk arra, hogy “végre válthassunk”. Emellett a Pinionokban egy okos agy vezérli a motort és a váltót. Ez a szerkezet érzékeli, hogy milyen sebességgel tekerünk, majd a terephez és a sebességhez viszonyítva beállíthatja nekünk a legideálisabb fokozatot. Van például egy indulást segítő mód, amikor ha megálltunk mondjuk egy lámpánál a bringa automatikusan levált állóhelyzetben egy könnyű fokozatba, amiben gyerekjáték elindulni. Azoknak is jó megoldás lehet ez az új generációs e-bike, akik újrakezdők vagy esetleg eddig kerékpároztak a városban, de most szeretnének váltani. Egy okos bicikli leveszi a terhet a kerékpárosról és kényelmesebbé, biztonságosabbá teszi számára a közlekedést. „A Pinion kerékpárokat be lehet állítani fél-automata módra, de ha nem szeretjük, ha a gép dönt helyettünk, akkor manuálisan is válthatunk. A innovatív technológia nagy előnye, hogy álló helyzetben is tudunk vele váltani, ez sokkal kényelmesebbé teszi mind a városi, mind a terepbringázást, hiszen nem kell induláskor egyszerre a tekerésre és a gyors váltásra figyelni, és az sem árt a szerkezetnek, ha tapossuk a pedált váltás közben. Jelenleg ez a legokosabb kerékpáros motorrendszer a világon” – teszi hozzá Murlasits Attila, az Annyira Más Bringabolt tulajdonosa.

Golyóálló ebike?

„Az Annyira Más Bringabolt kifejezetten a pedelec biciklikre specializálódott, és attól vagyunk mások, hogy az üzleteinkben ki lehet próbálni a kerékpárokat. Segítünk a vásárlóknak, hogy olyan kerékpárt válasszanak, ami nekik a leginkább megfelelő. Például a budai boltunk mellett meredek emelkedőkön is le lehet tesztelni az összes biciklit. Az innovatív motorrendszerrel felszerelt új e-bike hajtásláncot, a saját kategóriáját megteremtő prémium középváltóiról híres Pinion gyártja, és mi vezetjük be Magyarországon 2024-től a Bulls, Kettler és Pegasus német gyártók bizonyos modelljeiben. Szinte az összes minőségi, konvencionális e-bike mára már középmotoros. Ilyenkor a motor ereje a -mi erőnk mellett- a láncon és váltón keresztül jut el a hátsó kerékre. Emiatt a lánc és az egész váltórendszer folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve, 3000 kilométer használat után már elég jelentős a kopás ezeknél a rendszereknél. Ha valaki nem használja (jól) a váltót, akkor jóval kevesebb távnál (akár 800 km után) is elkophat például a váltó fogazata”  – mondta el Murlasits Attila, az Annyira Más Bringabolt tulajdonosa. A “klasszikus ebringák” tulajdonosai közül sokan nem figyelnek kellően a helyes váltásra, elfelejtenek visszaváltani, vagy eleve csak két fokozatot használnak a tízből, ez pedig ahhoz vezet, hogy a váltó egyes elemei nagyon hamar elhasználódnak. Jó esetben csak elállítódik és elég szervizelni, rosszabb esetben pedig 1-2 évente cserélni kell a fő elemeket (pl: megnyúlt lánc, elkopott fogsor), ez igen költséges lehet hosszú távon. „A mountain bike-ok láncváltója még sérülékenyebb, hiszen elég, ha egyszer rosszul tesszük le a biciklit és ha a váltó nekiütődik valaminek, akkor a következő váltásnál elállítódik, pontatlan lesz vagy extrém esetben eltörik a váltó. A Pinion új pedelecjeiben a motort és a váltót egybegyúrták egy jól védett, zárt egységbe. Azaz nem hátul, a hátsó keréknél van egy váltónk, kitéve a sérülésnek, közel a földhöz, hanem a pedálok között, egy zárt alumínium öntvényben. Innentől a lánc vagy szíj, ami hátraviszi az erőt a motortól a kerékhez, már messze nem olyan sérülékeny, mint egy láncváltó. Azért is nevezzük a Piniont a jövő e-bike-jának, mert kevésbé sérülékeny, és így sokkal tartósabb lesz. A Pinion pedelecek tesztjei azt mutatják, hogy elég 10 ezer kilométerenként olajcserére vinni a szervizbe, más karbantartásra valószínűleg nem lesz szüksége a biciklinek” – árulta el a részleteket Murlasits Attila.


Ideje elfelejteni az összeolajozott nadrágszárakat!

Az új rendszernek, pontosabban annak szíjhajtásos változatának hála végre még egy bosszantó dolog megszűnik a bringázással kapcsolatban: az összeolajozott nadrág- és lábszárak. Vagy, ha ezt még ki is tudjuk védeni: az összeolajozott kocsibelső, a szállítás esetén. A szíjhajtásos Pinion MGU-s elektromos kerékpároknál ugyanis nincsen olyan elem, ami kenést igényel, olajos lenne. Így bárhol is fogjuk meg az ilyen rendszerrel szerelt Bulls, Kettler vagy Pegasus márkájú pedelec bringánkat, a kezünk, lábunk nem lesz maszatos! Annak hála pedig, hogy a lánchajtást szíjhajtás váltja, a leesett (de jó is a koszos-olajos láncot az út szélén visszavarázsolni a helyére!), elszakadt vagy megnyúlt láncoknak és az ezzel járó bosszúságoknak is búcsút inthetünk.

Miben más a pedelec, mint az ebike?

Könnyű a szabály: minden pedelec e-bike, de nem minden e-bike pedelec. Az e-bike-ok olyan kerékpárok, amelyek elektromotorral rendelkeznek, vagyis elektromos kerékpárok. Ezek akár tekerés nélkül is használhatóak, ha bekapcsoljuk az elektromos rásegítést. A pedelec (a pedal electricből alkotott mozaikszó) viszont állandó tekerést igényel – ennek a típusnak az elektromotorja csak akkor fejt ki rásegítést, ha mi is tekerünk. Az új Pinion kerékpárok már elérhetőek Annyira Más Bringaboltokban, ahol ki is lehet őket próbálni!