Jól élünk? Úri betegségünk a köszvény.  Régiségről szóló regényekben találkozunk az urak anyagcserés betegségével, ami podagra néven volt ismert.  Lásd Nagy Sándor, II Rákóczi Ferenc.

Mi is történik a testünkben? Öröklődés vagy helytelen életmód következtében – túlzott fehérje fogyasztás, esetleg még alkoholfogyasztás következtében olyan anyagcserezavar lép fel, amikor  a fehérjék építőeleméből, a  purinból keletkező húgysavat a vesék nem tudják kellően kiválasztani, s az ízületekben kristályok formájában lerakódnak. Nagyon fájdalmas, lokális ízületi gyulladásként jelentkezik, leggyakrabban a lábfej, az öregujj-lábközépcsont elváltozását, gyulladását okozva. A lerakódás aztán ízület egészét érinti, az ízületi porcokat, az ízületi tokot és az ízülethez tartozó csontvégeket egyaránt, valamint hosszú távon veséket is károsítja , veseelégtelenséget okozhat.

Egészség

Még több cikk egészség témában ITT

 A betegség előrehaladtával a kezeletlen rohamok egyre hosszabb ideig tartanak, gyakoribbak és több ízületre is kiterjednek. Súlyos, idült köszvény esetén gyakori az ízületek deformálódása. A folyamatosan lerakódó kristályok károsítják az ízületet és az inakat, így a mozgás egyre korlátozottabb. Az urát kristályok kemény csomókban rakódnak le, elsősorban az ízületek körül, de más szerveken is, például a fülön. Ha a mozgásszervek érintettek, a diagnózis könnyebb. Sokkal nehezebb a bajmegállapítás, ha a köszvényes roham a vesében, a szemben, a fülben, stb. jelentkezik. A veserohamnál a vese tokja húgysavas sókkal telítődik. Az agyi roham agyvelőgyulladásra emlékeztet, míg a szem köszvényes rohama zöld hályoghoz (glaukómához) hasonló tüneteket mutat a szemhéjak és a szemgolyó megduzzadásával, vérbőséggel. A köszvénnyel foglalkozó orvosok szerint a rohamok főleg ősszel és tavasszal erősebbek.

koszvenykep_1

A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, és főleg éjszaka kezdődik. A fájdalom jellemzően 5-10 napon keresztül tart, közben intenzitása fokozatosan csökken, majd magától is elmúlik. Gyulladás és kipirosodás jellemzi. Az érintett ízület vagy ízületek megduzzadnak, pirossá és nyomás érzékennyé válnak.

A köszvény oka az ízület gyulladása, melyet húgysav (urát) kristályok okoznak. A húgysav a nukleinsavak (DNS, RNS), azokon belül is az ún. purinok lebontásából származó salakanyag. Purinok a szervezet csaknem minden sejtjében termelődnek, nagy mennyiségben előfordulnak továbbá az állati eredetű ételekben, például a belsőségekben (többek közt a májban, a vesében) és az agyban. Normálisan a húgysav oldott állapotban van a vérben, és a vizelettel ürül. Probléma három esetben adódhat: kialakulhat a köszvény, ha a szervezet túl sok húgysavat termel, ha a szervezet nehezen tudja a húgysavat üríteni, illetve ha egyes ízületekben olyan körülmények alakulnak ki, amelyek kedveznek a kicsapódásának. Bizonyos gyógyszerek is megemelhetik a szervezet húgysavszintjét.

Mit is tehetünk  ? Először is alacsony purintartalmú élelmiszerek fogyasztása pl tej, joghurt, tojás, tök, paprika, burgonya, alma, barna és fehér kenyér, sajtok. Időnként egy kis böjt, hogy a szervezet tudjon tisztulni. Ebben segít még a faszén  akár borogatásként, akár szájon át bevéve.

koszvenykep

A gyógynövényeink közül : oregánó, zeller, lucerna, rozmaring, szezámmag, kurkuma, gyömbér, kankalingyökérből tea, madárberkenye mézzel, gyümölcsecet mézzel, gyermekláncfű, csalán, nyírfa, borókabogyó kúra, bodzavirág, hársfavirág, fűzfa, sisakvirág s még több.

A gyógynövények alkalmazásán kívül nagyon hatásosak a homeopátiás szerek, amelyek szintén mellékhatás nélküliek. Ezek a szerek az erős hatásuk miatt hígított formájuk miatt jól alkalmazhatóak a kezelésben. Mivel számos szer található, s a betegek nem egyformán élik meg köszvényes rohamaikat, s nem ugyanaz okozza náluk a húgysavszint magas meglétét, így érdemes homeopatát megkeresni, aki egy jó esetfelvétel segítségével meg tudja határozni azt a szert , ami az egyénre szabott.

Egyszerű szer még a schüssler sók. Ezek között is vannak , amelyek segítik a kiürülést.

Ajánlott még a léböjt, elsősorban az ásványi anyagokban gazdag gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása. A köszvény megelőzésére (és gyógyítására) nagyszerű házi szer az ananász, a zeller és a fekete cseresznye. Ajánlott sok folyadék fogyasztása, hogy segítse a kiürülést.

Gombkötő Gizella

homeopata tanácsadó, természetgyógyász

Tel: 06709476800

Tel: 06309580494

Email: ggizella53@gmail.com