A közismert művész minden szerepében rendkívül jól érzi magát, és nagyon örül, hogy nem skatulyázták be egy fajta szerepkörbe. A mostani nagy szerelme a Rocksuli, melynek főszereplőjeként másfél órán keresztül szórakoztatja a közönséget. Ez a szerep annyira összetett, hogy fizikailag és szellemileg is folyamatos koncentrációt és kiemelkedően magas energiaszintet igényel. A mindennapokban kedvese, Kata és kislányuk, Hanka ad erőt ahhoz, hogy újra és újra neki tudjon állni a nagy feladatoknak. Úgy véli, hogy az ember hiába sikeres a munkájában, ha nincs kivel megosztani az örömet, és nincs kihez hazamenni, akkor semmit sem ér az egész. Karácsonyi koncertjére a családja is elkíséri, ahol zenésztársaival a legszebb karácsonyi dalokat adja elő egyedi hangszerelésben.

Melyek a kedvenc szerepei jelenleg?

Az az igazság, hogy erre mindig nehezen tudok válaszolni, mert vannak hozzám rendkívül közel álló szerepek, amelyek minden egyes alkalommal megdobogtatják a szívemet. Annyira szerencsésnek és boldognak mondhatom magam a pályámon, hogy nem igazán volt még olyan feladat, amely ne lett volna valamilyen értelemben a kedvencem. Az elmúlt húsz évben mindig olyan szerep- illetve karakterlehetőségek találtak meg, amelyekben nagyon jól tudtam fejlődni. Jó érzés, hogy nem skatulyáztak be egy fajta szerepkörbe. A mostani nagy szerelmem a Rocksuli, ami igazán nagy kihívást jelentett számomra. Láttam Londonban ezt a darabot a párommal, és voltak fenntartásaim, hogyan fogom tudni megformálni ezt a figurát. Nagyon nehéz, speciális szerep. Azt gondoltam, hogy engem a Jézus Krisztus Szupersztár Júdása után már semmi nem tud meglepni a munkám során, de aztán jött a Rocksuli. Bizonyos tekintetben sokkolt Dewey karaktere és annak összetettsége. Közel három órán keresztül vagyok színpadon, zárt prózai jelenetekben kommunikálok tizenhárom gyerekkel, rohangálok fel-alá, és élőben játszom egy torzítós gitáron. Ez a szerep annyira összetett, hogy fizikailag és szellemileg is folyamatos koncentrációt és kiemelkedően magas energiaszintet igényel. Jelenleg ez a top szerep számomra és a legnagyobb kedvencem, arról nem is beszélve, hogy Dewey megformálásával meg tudom mutatni egy teljesen új, talán még komplexebb oldalamat.

Az elején dilemmázott a szerepet illetően, ha jól értem?

Igen, sokat tanakodtam magamban, ez nem titok. Őszintén bevallom, mivel Londonban egy kicsit más fizimiskájú kolléga játszik a darabban, elsőre nem igazán tudtam elképzelni magam a szerepben. Aztán ahogy haladtunk a próbákkal, és jobban belemélyedtünk a darabba, egyre jobban belerázódtam. Ahogy már említettem tizenhárom gyerekkel dolgozom együtt. Az a típusú őszinteség, szeretet és odaadás, ami belőlük árad, nagyon meg tudja érinteni az embert a színpadon, és ez mindig valami különlegeset eredményez. Belőlük táplálkozva kialakult az a karakter, amiben szinte önmagam lehetek. Egy zeneimádó bohókás őrült.

Hogyan tartja magát formában, mivel tud feltöltődni?

Csak az alvás, semmi más. Az elmúlt időszak nagyon tartalmas volt az életemben, hiszen több helyen is dolgoztam egyszerre. A Rocksuli próbafolyamat alatt zajlott egy több hetes Szépség és a Szörnyeteg turné Németországban a Budapesti Operettszínházzal, illetve fellépések is gazdagították ezt az időszakot. Szerencsére rengeteg a munkám. Amikor van rá módom, alvással próbálok regenerálódni. De ami még ennél is fontosabb, igyekszem minél több időt tölteni másféléves kislányunkkal. A vele eltöltött idő ad erőt igazán.

Amióta ebben a darabban játszik, rock&roll lázban ég? Van valamilyen köze, kötődése ehhez a zenei műfajhoz?

18 éves koromtól néhány éven keresztül sok rockzenét hallgattam, nagy Queen rajongó vagyok a mai napig. Freddie Mercury személyisége és maga az együttes is nagyon megérintett. Sokat hallgattam őket és persze más zenekarokat is. Később aztán a tánc és a tanulmányaim vették át a rock helyét, majd képbe került a színház is. Nagyon érdekes, hogy húsz év után most visszatért a rock&roll az életembe. Úgy gondolom, hogy ezek a dolgok, találkozások nem véletlenül történnek. Aztán az ember rájön, hogy ezek a későbbi életét is meghatározzák.  A rock&roll engem mindig feldob. Mindannyian tudjuk, hogy a lázadásról, az őrületről, a kötetlenségről, a szabadságról és a határaink feszegetéséről szól.

Mit emel ki, amely a legnagyobb boldogságot nyújtja ebben a szerepben?

A legnagyobb örömet az adja, hogy főszereplőként végig vihetek egy ilyen jellegű előadást. Ez egy ajándék a sorstól. Arról nem is beszélve, hogy ezekkel a gyerekekkel fantasztikus együtt megélni ezeket a pillanatokat. Nagyon megérint, ahogy szeretettel és csillogó szemekkel felmennek a színpadra. Amióta édesapa vagyok, úgy érzem bensőségesebb lett a viszonyom a gyerekekkel. Mindig is imádtam a gyerekeket, de most máshogy tekintek rájuk. Összefoglalva, a legnagyobb boldogság az, hogy eljátszhatok egy ilyen karaktert a Madách Színházban, az ország egyik vezető színházában.

Elkísérte már a párja és a gyermeke próbára vagy előadásra?

Hanka még nagyon pici, nem igazán tud sok időt egy helyben ülni. Egyszer nagy örömömre bejöttek egy próbára, és ő nagyon aranyosan végig ült húsz percet a párom, Kata ölében, és nagyon élvezte. Nem kiabált, nem mocorgott, teljesen lekötötte az előadás. Nagyon érdeklődik a zene iránt. Hozzáteszem, hogy születése után az otthon töltött első estén már komolyzenére aludt el, és azóta is tartjuk ezt a rituálét. Fontosnak tartom, hogy sok zenét hallgasson. Köztudott ugyanis, hogy a komolyzene és az opera hallgatása fontos szerepet játszik a gyerekek fejlődésében. Sokan azt mondják, hogy a jazz műfaját is meg kell majd ismertetni vele, mert abban bonyolultak a ritmusképletek, és ezek fejlesztik az idegrendszert is. Szeretném a zenét, a színházat és később a sportot is megismertetni vele, mert nagyon fontosnak tartom ezeket az értékeket. A művészetekben, a sportban számos olyan impulzus és értékrend van, ami elengedhetetlen a fejlődéséhez. A későbbiekben azonban nem szeretnénk ráerőltetni semmit, majd azzal foglalkozik, amivel szeretne, és amihez tehetséget kapott.

Ők ketten azok a személyek az életében, akik segítik a háttérben, akik támogatják?

Csak a családot és a barátokat tudom említeni. Bármennyire is közhelyes, de amikor az ember ekkora hajtásban van, és hála Istennek évek óta ebben élek, akkor csak a család és a barátok, a közös tervek, álmok adnak erőt a mindennapi teendőkhöz. A kedvesem és a kislányunk ad energiát ahhoz, hogy újra és újra neki tudjak állni a nagy feladatoknak. Nagyon jó érzés, hogy van kiért csinálni! Nagyon szeretem a színházat, és szeretek dolgozni, de a munka nem minden. Az ember lehet sikeres és elismert a szakmájában, de ha nincs kivel megosztani az örömet, és nincs kihez hazamenni, akkor semmit sem ér az egész. A szüleim is nagyon büszkék rám. Rettentően jól esik látni a tekintetüket, amikor megnéznek egy előadásban.

A családja elkíséri majd a karácsonyi koncertjére?

Természetesen! Ezt a koncertet már két alkalommal bemutattuk a Madách Színházban, ahol telt ház fogadott minket. Oda családtagok, barátok és kollégák is eljöttek legnagyobb meglepetésemre. Egyébként nem vagyok gyakori koncertező, inkább szeretem megtartani ennek a projektnek a különlegességét, exkluzivitását. Két év kihagyás után nagyon örülök, hogy idén az UP Újpesti Rendezvénytér színházterme ad helyet a koncertnek. Azért is született meg annak idején ennek a koncertnek az ötlete, hogy a rajongóimat és szeretteimet is meglepjem, és ráhangoljam az ünnepekre. Arról nem beszélve, hogy ez az időszak a legszebb. Nagyon szeretem a karácsonyt, az évben a kedvenc ünnepem. Szeretek meghitt, családi környezetben ünnepelni és lehetőleg a legegyszerűbb módon. Szóval a karácsony nekem nem az őrületes rohanásról, a nagy ajándékokról és szélsőségekről szól, hanem a szeretetről. Ez is talán közhelyes, de az a fontos, hogy karácsonykor együtt legyen a család, és apró ajándékokkal lepjük meg egymást. A koncert is erről szól, egy gesztusról, egy élményről. Ha az adventi készülődés közben legalább egy kis időre el tudják felejteni az emberek a hétköznapi gondokat, és kapnak egy érzést a karácsonyi hangulatból, akkor már megérte. Az ismert dalokat pedig picit más hangszerelésben hallgathatják meg a zenekartól, a kórustól és tőlem. Ezúttal szeretnék interaktívabb lenni, és többet kommunikálni a közönséggel. Nagyon megtisztelő számomra, hogy idén is ott lesz velünk Szulák Andrea. Remélem, hogy egy igazán meghitt karácsonyi koncerttel tudom meglepni az érdeklődőket. Sok szeretettel várunk mindenkit!

Milyen együtt tevékenykedni Szulák Andreával?

– Andival mindig egy élmény együtt dolgozni, énekelni. Azt érzem, igazán szeretjük egymást. Emberileg szakmailag egyaránt. Megtisztelő a barátsága. Annak idején sokáig nem hozott össze minket a sors. Egy közös munka során azonban másodpercek alatt megtaláltuk a közös hangot, azóta is jó barátságot ápolunk. Nagyon fontos volt számomra, hogy ott legyen ezen az estén. Ő örömmel vállalta a felkérést, és én is boldogan vállaltam el a felkérését az Ő   karácsonyi koncertjére, amire december 22-én kerül sor a Budapest Kongresszusi központban. Egymás vendégei leszünk!

 

Amikor bármilyen előadásban játszik, vagy koncertet tart, a természetes izgulás még dolgozik Önben?

– Egyértelműen. Azt érzem, hogy minél több időt töltök a szakmában, és minél nagyobb feladatokat kapok, annál komolyabban veszem a munkám. Az ember soha nem hiheti el, hogy valamivel kész van, vagy valamiben tökéletes, mert akkor már óriási baj van. Teljesen evidens, hogy az ember szeretne képviselni egy színvonalat, egy szintet, amelyet már megugrott. Sőt én szeretem a határaimat feszegetni. Akkor jó és izgalmas egy pálya, egy feladat, ha van egy pozitív drukk az emberben a színpadra lépés közben, ha nem egyértelműek a dolgok, ha vágyunk valami újra.