Tóth Péter Lóránt versvándorként több mint egy évtizede járja a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar közösségeit. A kunszentmiklósi tanár, versvándor 2010 óta több tízezer anyaországi és határon túli magyarnak tolmácsolhatta József Attila, Radnóti Miklós, Arany János, Kányádi Sándor és Petőfi verseit Kassától Zágrábig, Beregszásztól Újvidékig, Csíkszeredától Budapestig: iskolákban, színházakban, művelődési házakban, múzeumokban, templomokban: 275 határon túli településen több mint 650 előadással.

A magyar versvándor

Irodalmi és történelmi előadásaival a Kárpát-medencén túl is járt: többek között Moszkvában, Szentpéterváron, Prágában, Párizsban, Szarajevóban, és három alkalommal utazhatott ki a kanadai magyar közösségekbe is. A vándor tanár, aki többnyire tömegközlekedéssel, kerékpáron és gyalogosan utazik, Magyarország számos vidékén megfordult: 130 településen 300 feletti előadással.

– Hiszem, hogy a versek térképek, iránytűk az életünkben. Eligazodási pontok. A vers olyan, mint egy vonatjegy, csak ez nem külső utazásra jogosít. Segítségével – József Attila után szabadon – elutazhatunk Önmagunkhoz – kezdte a sokáig testnevelő tanárként dolgozó Tóth Péter Lóránt.

Tóth Péter Lóránt

– „A Kárpát-medence kulturális újra egyesítésért” 2018-ban az EMMI által adományozott Pro Cultura Hungarica-díjat vehettem át több határon túli szervezet felterjesztésére. 2020-ban „Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért” kitüntetést, és az EMMI által adományozott Trefort Ágoston-díjat kaptam az anyaországi és határon túli iskolákban végzett több évtizedes pedagógiai és kulturális munkámért.

2019. augusztus 31. és szeptember 24. között gyermekkori álmom valósulhatott meg: Radnóti Miklós és a 3200 bori munkaszolgálatos tiszteletére bejártam az „erőltetett menet” útját. Megtéve gyalog 850 kilométert a szerbiai Bortól Abdáig. Utamról dokumentumfilm készült, amely a Duna Televízió által kiírt Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén megosztott első díjat kapott. Utam során a magyarok lakta településeken „…lélek vagyok, élni szeretnék!” címmel pódiumműsorral emlékeztem a tragikus sorsú költőre – részletezte a művész, akit nagy lelkesedéssel várnak minden alkalommal a résztvevők.

Versvándor

– A vándorlás lételemem. És ez nem összetévesztendő a céltalan bolyongással. Szerettem volna megismerni ezt a csodálatos Kárpát-hazát, de nemcsak úgy, mint turista, hanem úgy, hogy közben az utazásaim helyszíneire vigyek is valamit. Én ezeket az előadásokat juttatom el iskolákba, művelődési házakba, templomokba, könyvtárakba. A versmondás a magyar kultúra részeként számomra nem öncélú dolog: közösségépítő tevékenység. Az embernek a tudását, bármi is legyen az, meg kell osztania másokkal is – a közössége épülésére. E gondolat mentén próbálom élni az életemet.

További információ itt található Tóth Péter Lórántról.