Horváth Melindával beszélgettem minap. A nemzetközileg ismert és elismert művésznő érdekesen elfolyó festményeiről is mesélt. Mi ihleti meg, mit gondol a művész világról. Nagyon kedves, barátságos és mindemellett csodálatos humorral rendelkező művészt ismerhettem meg személyében. Élvezet volt beszélgetni vele.

Mikor és miért kezdtél el festeni?

Már gyerek koromban szerettem rajzolni, festeni, így a szüleim Képzőművészeti középiskolába írattak. Az első maradandó benyomásokat onnan hozom.

Mi vonz a leginkább a művészetben?

Az a hatás, amit gyakorol rám, az érzelem, amit megmozgat bennem.

Mit jelent neked a festészet?

Benyomások, érzések tolmácsolását, a körülöttünk lévő szépségek megmutatását ahogy én érzem és látom. Kikapcsolódást, belefeledkezést egy más világba. Lelki szabadságot, egy rohanó, kötelezettségekkel tele világban.

Több technikával is alkotsz. Láttam Olaj. Akril, illetve akvarell festményedet is. Melyik technika a kedvenced?

Legjobban az akvarellt és az akrilt szeretem. Szeretem hogyha a papíron vagy a vásznon alkotás közben történnek a dolgok a művel is és velem is.

Érdekesek az akrillal készült festményeid, amik azt az illúziót adják a nézőnek, hogy a festék ép lefolyik a vászonról. Van valami jelentése az elfolyó színeknek az életedben?

Szeretem a spontán alkotás közben lefolyó színek játékát, nekem is kihívás, hogy hogyan építem be a képbe. Talán mert szeretem, hogy érdekes dolgok történjenek körülöttem.

Mikor alakult ki nálad ez a stílus?

Körülbelül hat -hét éve. Nagyon szeretem, mert nagy szabadságot ad nekem alkotás közben. Úgy is neveztem el ezt a sorozatot, hogy ” Ég és Föld között ” Kifelé nyitott a négy égtáj felé, a vonalakkal pedig kapcsolódik az egységhez.

Ausztriában élsz. Mikor és miért költöztél oda?

1986-ban költöztem családommal Ausztriába. Akkoriban nagyon beszűkülten és kiszolgáltatottan éltünk Erdélyben. Egy szabadabb jövő reményében.

Mennyiben különbözik az osztrák művész világ a magyartól?

Talán Magyarországon még mindig a végzettség egy nagyon fontos tényező, Ausztriában meg minden negyedik ember valamilyen művész. Sajnos mind a két országban csak kevesen tudnak megélni kizárólag a művészetükből.

Te már nemzetközi művésznek számítasz. Hány országban állítottál ki eddig?

Ausztriában, Magyarországon, Romániában több egyéni és csoportos kiállításom is volt. Szerbiában, Bosznia- Hercegovinában és Görögországban csoportos kiállítások.

Hogy látod alapvetően más a művészek mentalitása más országokban vagy a művész lélek egyforma bárhol éljenek is a nagyvilágban?

Talán a mentalitás más, de a mozgatórugó általában ugyanaz.

Milyen típusú kiállításokat kedvelsz?

A legjobban szeretem Van Gogh képeit, érzelmekkel telített alkotások, elbűvölnek. Az impresszionistákat is nagyon szeretem. Különben minden tiszteletem a nagy mesterek előtt és a magyar festők előtt is. A modern művészetben is vannak csodálatos alkotások.

Hol láthatunk kiállítani legközelebb?

Június-júliusban, Budapesten lesz egyéni kiállításom az Unio Galériában. Németországban részt veszek egy megmozduláson melynek címe „Szinekkel a békéért „, szintén júniusban, majd Cserszegtomajon a MÜSZAK-on és Ausztriában is lesz ősszel.