A Férfiak Klubja továbbra is ösztönzi az édesapákat, hogy vigyék gyermekeiket kulturális eseményre. Ennek apropóján hozta létre a társadalmi szervezet a Kultúrát Apától programot, amellyel az édesapák és a magyar színházi kör figyelmét szeretnék felhívni. A kezdetek óta most igazán grandiózus lehetőség nyílt meg az érdeklődők számára, hiszen a kezdeményezés két nagy állomása következik: az Erkel Színházban a János Vitéz és a Bánk bán című előadás. Életre kelt a lehetőség az első operai élményre, amit nem érdemes kihagyni! Hajrá apukák, vegyenek fel elegáns ruhát, nevessenek, érezzék jól magukat együtt gyermekeikkel!

Az ötlet célja, hogy legalább évente egyszer kötődjön apához egy olyan kiemelkedő kulturális élmény, mint a színház és egyéb kulturális esemény, intézmény látogatás. Az összes tényező közül ugyanis az apa mintája a legmeghatározóbb a gyerekek kultúrával kapcsolatos szokásainak kialakulásában. A csatlakozó színházak és társulatok által külön erre a célra szánt apajegyeket a szervezet népszerűsíti.

2018 szeptemberében megnyílt a lehetőség, hogy az apák és gyermekeik egymásra hangolódjanak a kultúra segítségével. Most viszont egy olyan nagy állomáshoz érkezett a kiváló program, amelyre nehéz nemet mondani: az Erkel Színházban 2019. március 17-én a 11.00-kor kezdődő János vitéz című előadásra, március 21-én pedig a 19.00-kor kezdődő Bánk bán című előadásra vásárolhatnak apajegyeket az érdeklődők.

A Férfiak Klubja a kezdeményezéshez színházak, társulatok, előadások csatlakozását továbbra is várja. A kezdeményezéshez csatlakozott színházak és előadások listáját valamint a rendelkezésre álló jegyek számát a http://ferfiakklubja.hu/shop/kulturat-apatol honlapon folyamatosan frissítik. Eddig az alábbi színházak, társulatok kapcsolódtak:

Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Balassi Intézet, Csokonai Nemzeti Színház, Erkel Színház, Fórum Színház, Fővárosi Nagycirkusz, Gózon Gyula Kamaraszínház, Jókai Színház, Kolozsvári Magyar Opera, Magyar Állami Operaház, Móricz Zsigmond Színház, Nanas Pro Cultura, Nemzeti Színház, Noir Színház, Siklósi Várszínház, Soproni Petőfi Színház, Turay Ida Színház, Veszprém Petőfi Színház, Zichy Színműhely

Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója ismertette a kezdeményezés részleteit:

– Az apák motiválása kardinális kérdés. A mai negyvenesek zömének kevés olyan élmény jut eszébe, amely csakis az édesapjához kötődik. Alig néhányan említik, hogy apával focimeccsre jártak, és ez ma is megdobogtatja a szívüket, mert ez igazi apa-időt, életre szóló élményt jelentett számukra. Ideje új lehetőségeket teremteni, hogy az apáknak legyen esélyük átadni a férfias viselkedésmintákat. Ezen túl kapcsolódjon az apákhoz az, hogy kultúrát visznek a családba! Éppen ezért indítottuk el a Kultúrát Apától programunkat. Legalább évente egyszer kötődjön apához, hogy a gyerekek ünneplőbe öltöznek, az oda-vissza úton kivételes beszélgetéseket folytatnak egymással, és ünnepként élnek át egy ilyen meghatározó kulturális élményt! Az év többi napján persze menjen az egész család színházba, de ez a rendszeres, különleges lehetőség alkalmat ad az apák felelősségvállalásának a népszerűsítésére, az apák aktivizálására, az apa-gyermek kapcsolat elmélyítésére, és arra, hogy az anyák és a gyermekek büszkék lehessenek, felnézhessenek az apukákra. A kultúra nem fölösleges luxus, nem kevesek kiváltsága, hanem közös jövőnk záloga. Hosszantartó, boldog párkapcsolatra, megelégedett életre ugyanis csak érett személyiségek képesek, akik tudják, kik is ők valójában, mit akarnak, honnan jönnek, és hova tartanak. A kultúra abban segít, hogy képesek legyünk kapcsolódni egymáshoz. Megismerjük az „emberi tényezőt”, el tudjuk helyezni magunkat a történelemben, felvérteződjünk a ránk leselkedő veszélyekkel szemben. És az apának, mint az élet megannyi más területén, a kultúra átadásában is kulcsszerepe van. A tapasztalatok szerint, ahogyan az édesapa viszonyul a kultúrához, úgy fognak a gyerekei is, ő a legfontosabb minta. Ez komoly felelősség, de óriási lehetőség is egyben!