A könyv, amit a Kossuth kiadó jóvoltából olvashattam egy színes, ámde fájdalmas életet élő nő portréja. Fájdalmas lelki és fizikális értelemben is, hiszen a gyermekbénulással sújtott gyerekkor után, egy majdnem halállal végződő buszbaleset is meghatározta életét. Ezt betetőzte az egész életén át tartó küzdelme a megpróbáltatásokkal teli szerelme Diego Riverával. Ám Frida soha nem adta fel és bátor művészete egyenként is tökéletes alapanyagot nyújtanak, ehhez az elbűvölően olvasmányos regényhez.

Frida Kahlo
Frida Kahlo

A történet 1925-ben kezdődik, amikor a tizenhét éves Frida orvosnak készül. Ám egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Megmutatja képeit Diego Riverának a kor akkori nagy festőfejedelmének. Riverát lenyűgözi a lány vad tehetsége, és egymásba szeretnek, sőt össze is házasodnak. A kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.

Kossuth Kiadó

Kahlo teljesen Riverának szenteli életét, mindenben támogatja férjét, miközben saját festészetét elhanyagolja. De lassan ráébred, hogy ő egy önálló nő, akinek életét a fájdalom mellett a művészet, a festés határozza meg. Ezért az örökös fájdalom ellenére újra és újra az alkotás és ezzel együtt, vagy talán inkább ezzel karöltve az élet mellett dönt. A testi fájdalmak nemcsak a mindennapjaira, de a művészetére is hatással vannak, képeiben meséli el egész fájdalmakkal teli életét, mintegy százötven festmény marad fenn, közülük önarcképei a legismertebbek. A festmények a mexikói nőkről, azok színes, ám sokszor fájdalommal teli, elnyomott életéről is beszélnek.

Ám szerelme és házassága Riverával nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. A kötet lapjain felbukkan a magyar származású fotós Nickolas Muray (Muray Miklós) is, aki számos képet készített Fridáról. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.

Frida Kahlo

Diego Rivera és Frida Kahlo (fotó: Nickolas Muray)

Ez a regény végig követi Frida Kahlo életének főbb eseményeit, és ahogy együtt sétálunk vele New York vagy Párizs utcáin megismerhetünk egy zaklatott női sorsot is, amit Frida az erős nők konokságával cipel magával egy életen át.