Van, aki húst hússal eszik, mondván ez az igazi kaja, más esküszik a vegetáriánus étkezésre, de vannak emberek, akik a víztől is híznak, a másik fele pedig bármit is megeszik, nem fog rajtuk.  A hízási hajlam oka gyakran testalkat kérdése, de sokat számít, milyenek a táplálkozási szokásaink, milyen gyakorisággal és mikor étkezünk, mennyi időt és energiát szánunk egy kis testmozgásra, de a lustaság, kényelem, vagy akár a stressz is sokat hozzájárulhat alakunk formálódásához. Van, aki a stressz hatására cukrászdában keresi a vigasztalást, más pedig a kocsmában döntögeti magába a sört és növeszti a pocakját.

Asztro_be_2

A csillagjegyeket a négy őselem alapján négy csoportba soroljuk – tűz, föld, levegő, víz. E felosztás szerint megtudhatjuk, milyen testalkattal áldott meg minket a sors, milyenek az étkezési, főzési szokásaink, és a jegynek megfelelően melyek azok a táplálékok, amelyek fogyasztásával legjobban meg tudjuk őrizni egészségünket, alakunkat.

Tűzjegyűek (Kos, Oroszlán, Nyilas) A gyorsan és az egyszerűen elkészíthető ételeket szeretik elkészíteni, vagy a félkész ételeket fogyasztják, rendszertelenül étkeznek, diétázásban nem kitartóak.

Földjegyűek (Bika, Szűz, Bak): Legjobban ügyelnek az egészséges táplálkozásra, nem szeretnek a konyhában kísérletezni, inkább pontosan tartják magukat a bevált receptekhez.

Levegőjegyűek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő): Bármiből, akár maradékokból is képesek összeállítani ebédet, szívesen főznek recept nélkül is, ha pedig diétára szorulnak, a zöldség-, gyümölcs kúrákat választják, vagy elmennek sportolni.

Vízjegyűek (Rák, Skorpió, Halak): A régi nagymama receptekből szeretnek főzni, rosszkedvükben hajlamosak mértéktelenül habzsolni, a diétázáshoz gyenge az önfegyelmük, hamar feladják. Ebben kivétel a Skorpió.

Egészség_Kicsi

Még több egészség ITT!

KOS

Testalkat: zömök középtermet, arányos testalkat, atletikus felépítésű, erős mellkas, izmos, izomzata szálkás. Hasonlóan az Ikrekhez szintén rohangáló típus, soha nem ér rá enni. Többnyire csak este esik neki, amikor már nincs hova mennie. Aktív, izgő-mozgó jegy, az ülő munkát nem bírja, de ha mégis kénytelen, akkor főleg az élete második felében rárakódhatnak a kilók a hasára, csípőjére és a gyomrára.

Javaslat: úszás, evezés, kerékpározás, aerobic, kerülje a fehérjék fogyasztását, részesítse előnyben a rostos ételeket. A vacsorát nem lenyelni 1-2 rágás után! Legalább az evést ne tekintse versenyfutásnak, ahhoz idő kell.

BIKA

Testalkat: zömök, középmagas, aránytalan- telt testalkat, a felső teste vaskosabb, végtagok rövidebbek, férfiaknál vastag, merev nyak. A zsírpárnák főleg a csípőre és fenékre rakódnak, a férfiak pocakosodnak. Szinte 180 fokos ellentétje az Ikreknek és a Kosnak. Nála az evészet felér egy igazi többórás ceremóniával. Már a közértben és a hentesnél a szemeivel mindent felfal. De egy puszta konzerv vagy reklám látványa beindítja az emésztési folyamatait és szinte helyben elkezd folyni a nyála. Sokat ad az előkészületekre. Otthon mindent gondosan előkészít, szépen megterít és órákig leírhatatlan élvezettel és étvággyal tömi a hasát. Isten őrizz egy Bikát evés közben megzavarni, nála ez szent dolog. Étteremben gyakori jelenség (miközben teli a szája), hogy csillogó szemeivel „lefoglalja” és „megeszi” a szomszéd asztalnál ülő vendég tányérjából a falatokat. Ha az illető netán hagy maga után némi maradékokat, az tuti, hogy a Bika vagy elkéri és olyan jóízűen megeszi, mintha napok óta nem evett volna, vagy becsomagoltatja és hazaviszi.

Javaslat: zsírszegény táplálkozás, gyümölcs, zöldség, intenzív gyaloglás, vagy séta.

Asztro_be

IKREK

Testalkat: arányos, vékony, törékeny testalkatú, csontos – a bordáit is meg lehet számolni, hosszú karok-, lábak, általában magas. Állandóan jön-megy, nem bír sokáig megülni egy helyen. Étkezési szokása rendszertelen, kutyafuttában amerre jár (többnyire állóbüfében), bekap egy falatot, vagy időnként rágcsál, nassol valamit. Ha akarna, sem bírna hízni, mert evés után rögtön leszaladgálja a kalóriáit. Arról nem beszélve, hogy állandóan jár az esze is, ami szintén sok kalóriát felemészt. Ha véletlenül felszed néhány kilót, azt a test alsó részén lehet észlelni: has, csípő, fenék

Javaslat: Rendszeres evés beiktatása fontos, és legalább addig míg eszik, naponta 3x próbáljon pár percig olvasás és telefonálás nélkül koncentrálni a tányérjára. Ajánlottak még olyan könnyű ételek, amelyek nem fekszik meg a gyomrát és c-vitaminban gazdag gyümölcsök. Kávé és dohányzás sokkal károsabb hatással vannak az Ikrek jegy szülötteire, mint bármely más jegyre. Ezeknek a mellőzése kifejezetten ajánlott.

RÁK

Testalkat: lágy, puha testalkat, alacsony vagy középmagas, hajlamos hízásra, testsúlya állandóan változik, felső teste vékonyabb, deréktól lefelé telt és főleg has, csípő tájékán hajlamos hízásra. Az elhízása főleg a kényelemszeretetének és lustaságának tudható be és annak, ha sok ülő munkát végez. Emésztését befolyásolja a stresszre való hajlam és az álmatlanság is.

Javaslat: Üdítő helyett élénkítő-, nyugtató- és emésztést elősegítő teát igyon, zsírszegény ételeket részesítsen előnyben. Ha csak teheti, kerülje a túl sok kenyér és tészta fogyasztását, helyette egyen sok zöldséget.  A stressz és az álmatlanság ellen ajánlott több mozgás a levegőn, legjobb lenne naponta pár percnyi futás, de kevés az olyan Rák, aki különös ok nélkül rá bírná magát szedni, hogy fusson pár kört a háza körül. Ezért minimum legalább sétát iktasson be napirendjébe és hetente párszor izomerősítő gyakorlatok bevezetése is ajánlott.

Asztro_be_4

OROSZLÁN

Testalkat: masszív, testes, felső testrész erősebb, az alsó fejletlenebb, erős nyak, széles vállak, főleg idősebb korában hajlamos hízásra. Nem válogatós, bármit megeszik. A kalóriák számolgatásával nem fárasztja magát. Ha csak teheti, előkelő éttermekben hagyja magát kiszolgálni. Szívesen főz másoknak is, igazi királyi lakomát tud rendezni vendégeinek. A mosogatás viszont már nem erős oldala. A szokatlan, különleges és egzotikus ételeket részesíti előnyben, imádja a különleges sajtokat, vörös húsokat.

Javaslat: Az Oroszlánoknak általában magas a koleszterinszintjük, ezért tartózkodjanak a zsíros ételektől, a füstölt húsoktól, sok tojás fogyasztásától.  Egyen több nyers zöldséget, paradicsomot. Gyümölcsök közül a földieper, barack és dinnye ajánlottak.  A húsok közül inkább a szárnyas húsokat részesítse előnyben. Mellőzze a kompótok, alkohol és kávé fogyasztását és a fűzerezést sem vigye túlzásba.

SZŰZ

Testalkat: általában magas, karcsú, szinte csak a bőr tartja össze, arányos testalkatú, szinte soha nem hízik el, nőknél a csípő és a keblek fejletlenek. Legalább egy héttel előbb részletesen megtervezi és összeírja egy cetlire az egész heti menüt.  Részletes költségvetést készít, hogy minél olcsóbban jöjjön ki. A hypo a konyhájából sem hiányzik, főzés előtt is hajlamos átfertőtleníteni az edényeket. Annyira ügyel a higiéniára, hogy ha netán vendégségbe indul, biztonság kedvéért képes magával vinni a saját evőeszközét +1 szívószálat a herpesz ellen. Otthon is legalább egy elkülönített bögréje van, de így is mindig ő az a szerencsétlen, aki hajszálat talál a tányérjában. Rendszeresen étkezik, ügyel a változatos táplálkozásra.

Javaslat: Súlyfeleslegének gyakran az idegeskedés az oka. Ha gyomor-, vagy emésztési problémákkal küzd, egyen gyakrabban kis adagokat. Változatos étkezés mellett a hús mellőzése javasolt, túl sok gyümölcs nem ajánlott. Jót tesz az emésztésének kb. tíz napos szőlőkúra éhgyomorra, miközben az általános és megszokott étel mennyiségét csökkenti. Lehetőleg sok rostot fogyasszon.

MÉRLEG

Testalkat: középtermetű, kerek, gömbölyded formák, karcsú derék, nagyon arányos és szabályos testfelépítésű, nem hízékony, de ha mégis kicsit meghízik, akkor sem deformálódnak el a testarányok. Az egyensúly megtartása érdekében csak akkor hajlandó leülni enni, ha a párja is éhes. Minden apró részletre odafigyel, pl. a terítőhöz illő bugyit és ruháját veszi fel. Leghatékonyabb hízást megelőző módszer egy Mérleg számára a tükör! Nehezen tudja nélkülözni a finomságokat és az édességeket, ezért a fogyókúrára csak akkor képes rászánni rá magát, ha már nem fér bele a kedvenc ruhadarabjaiba. Diéta betartásával gondjai vannak, mert nehezen tud ellenállni az ínyencségeknek. Ha testmozgásról van szó, akkor inkább a drágább, előkelőbb fittnesz szalonokat választja.

Javaslat: Az olajjal főzött zöldségfélék, krumpli, hagyma, fokhagyma, körte, szilva, olajos magvak, de nagyon jót tesz az emésztésének, ha 15 napon keresztül esténként lefekvés előtt almalét iszik.

Asztro_be_3

SKORPIÓ

Testalkat: középtermetű, vagy annál alacsonyabb, erős csontozatú, telt, de mégsem látszik kövérnek, kiálló bordák, kemény izomzatú. Étkezési szokásai is szélsőségesek. Hol sokat eszik, hol koplal, vagy egyszerűen csak különösebb ok nélkül napokig nem eszik szinte semmit. Szereti a süteményt, főleg a különleges édességekre harap rá. Ha egyszer rászánja magát a fogyókúrára, tuti biztos, hogy azt végig is csinálja, még a legdrasztikusabb módszerektől sem riad vissza és képes véghez vinni.

Javaslat: Száraz és könnyű ételek tartják egyensúlyban az emésztését.  A szervezete időnként igényli a zsíros ételeket, ami normál határértékek mellett megengedhető, de a túl zsíros, olajos ételeket és az édességeket érdemes kerülni. Lehetőleg rostban gazdag zöldségeket fogyasszon.

NYILAS

Testalkat: magas, erős alkat, de nem kövér, zömök, izmos test, csípőben erős, jellemzők a hosszú combok, általában élete második felében hajlamos hízásra. Szereti a natúr ízeket, a tányérjába többet szed, mint amennyit megbír enni, mert ebben sem tud mértéket tartani. Amikor javítani kényszerül az alakján, lelkesen nekifog a diétának, vagy elkezd sportolni, de később, amikor a lelkesedése alábbhagy, hajlamos a diétázást is abbahagyni.

Javaslat: Kerülje a túlzott fűzerezést, sót. Kalóriaszegény húst egyen, vagy halat, zöldségek közül a sárgarépa, savanyú káposzta jót tesz az emésztésének. Cukor helyett méz ajánlott.

BAK

Testalkat: általában szikár, középmagas vagy alacsonyabb, vékony, törékeny, vastag csontozatú, nem hízik, alkatilag vékony, szálkás izomzatú, csupa csont, bőr és izom. A gyomrán át vezet hozzá az út, de bármit azért nem vesz be a gyomra. Pontosan követi a recepteket. Kedveli az egyszerű ételeket, ügyel az egészséges étkezésre. Ha netán észreveszi a hízás első jeleit, vissza tudja magát fogni és szigorúan betartja az előírt diétázási szabályokat.

Javaslat: Húsok közül fehér hús és halak, tejtermékek, dió

VÍZÖNTŐ

Testalkat: magas, vagy középmagas arányos, vékony testalkat, izmos test, csontos, a zsírpárnákat nem ismeri, soha nem hízik. Mint mindenben, a táplálkozási szokásaiban is eltér mindenki mástól. Ideológiákat gyárt a helyes és az egészséges életmódról, miközben csak akkor jut eszébe enni, amikor már végelgyengülés határait súrolva majd lefordul a székről.  Mivel nem valószínű, hogy valaha is elhízik, de ha mégis, neki úgy is az a diéta a megfelelő, amit ő választ vagy kitalál magának, még akkor is, ha az senki másnál nem vált be.  Ritka, hogy reggelivel kezdené a napját. Akkor eszik amikor éhes, és nem akkor, amikor az másoknál szokás. Ő nem azért él, hogy egyen, hanem azért eszik (néha), hogy életben maradjon. Többnyire recept nélkül főz.

Javaslat: Reggelizés és rendszeres étkezés. Hús fogyasztása kisebb mennyiségben, rizs, krumpli, citrom. Legjobb, ha növényi olajjal készíti el ételeit.

Asztro_be_1

HALAK

Testalkat: alacsony vagy középmagas, húsos, puha arc és testalkat kerek formákkal, hajlamos hízásra, ami először a tokáján látszik meg. Szépen és ízlésesen terít, és ha tetszik neki, le is fényképezi.  Szeret a régies, családi receptekből főzni. Ügyel az ízek harmóniájára. Az ételből, vagy a tányérban rászáradt maradékokból próbál jósolni magának szerencsésebb jövőt. Az édességeknek nehezen tud ellenállni. Stressz hatására, vagy szerelmi bánatában mérhetetlen evészetbe hajlamos menekülni, nem törődve a rárakódó kilók súlyával sem.

Javaslat: Lassan egyen, inkább napjában többször, mint egyszerre sokat. Szervezete kevesebb fehérjét igényel, inkább sovány húsok ajánlottak, zöldség közül sárgarépa, torma, retek, petrezselyem és mindig elegendő folyadék. Gyümölcsök közül görögdinnye, teák közül a csipketea.

www.carysma.hu