Mozgásszervi, ízületi probléma nem csak hétköznap üthet be, amikor viszonylag gyorsan orvoshoz juthatunk, ráadásul ezek a panaszok nagy fájdalommal, és mozgáskorlátozottsággal is járhatnak. Egyre nagyobb az igény a gyors egészségügyi ellátásra és diagnózisra, amire az egyik magánrendelő megoldást talált.

Lumbágó, húzódás, szalagszakadás, ficam, törés… Egyik sem kellemes állapot, és közös bennük, hogy gyors orvosi ellátást igényelnek, ami most elérhető akár egy napon belül. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő (BMM) a fővárosban és országszerte is egyre több helyen elérhető, a szolgáltatásuk annyiban speciális, hogy ízületi panasz esetén rögtön konzultálhatunk orvossal telefonon vagy videóhívással, majd sürgősségtől függően egy napon belül szakorvosi ellátást is kaphatunk.

„A páciensek alapigénye, hogy jó szakemberek kezébe kerüljenek és gyorsan kapjanak orvosi segítséget. A BMM orvosi közössége minden ízületre specialistát biztosít a betegeinek. Nagyon fontos számunkra, hogy a profi ellátás mellett közérthetően kommunikáljunk a páciensekkel, kerüljük a szakzsargont, a latin kifejezéseket, hogy minél könnyebben megértsék az új élethelyzettel és a gyógyulási folyamattal járó részleteket” – mondta el Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus, a Budapesti Mozgásszervi Magánklinika orvosigazgatója.

Specialisták kezében

Ha egy problémával hétvégi ügyeletre kell mennünk, könnyen lehet, hogy a közellátásban még fél nap várakozás után sem jutunk a panaszunknak megfelelő szakorvoshoz. Összetett egészségügyi problémánál, komplex sérüléseknél – például baleset esetén – nem mindegy, milyen gyorsan jut a beteg specialistához, hiszen a fájdalomcsillapítás mellett gyakran előfordul, hogy orvosi beavatkozásra is minél előbb szükség van.

„Előfordulhat, hogy egy páciens már úgy kerül hozzánk, hogy többször műtötték a vállát vagy eleve van már egy diagnosztizált porckorongsérve, amivel rengeteg orvosnál megfordult már, de sürgős ellátásért mégis minket keres fel. Ilyenkor fontos, hogy az egyedi panaszával a legjobb orvosspecialistához kerüljön a beteg, mert így kaphatja meg a leghatékonyabb és legmagasabb szintű ellátást. Egy általános ortopéd orvos helyett mi olyan kiváló szakembert tudunk neki biztosítani, akinek a szakterülete az adott probléma.” – teszi hozzá Dr. Moravcsik Bence Balázs.

Mikor siessünk?

Ha bizonytalanok vagyunk, mikor érdemes rögtön ortopéd orvoshoz fordulni vagy bemenni az ügyeletes traumatológiára, akkor fogadjuk meg a BMM orvosigazgatójának tanácsait.

„Akut lumbágóval sokan fordulnak hozzánk. Ez a panasz veszélyes porckorongsérvet feltételezhet, ezért nem várhat a páciens napokig a kezelésre, mindemellett egyébként a lumbágó nagy deréktáji fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járhat, ami kisugározhat a végtagokba is. Gyakoriak a térdproblémák is: a hirtelen belobbanó térdízület miatt a beteg sokszor még lábra sem tud állni. Idegi becsípődéssel, zsibbadással járó, komoly fájdalmakkal azonnal érdemes orvoshoz fordulni” – részletezi az ortopéd-traumatológus.

2-3 év helyett 2-3 hét

A Budapesti Mozgásszervi Magánklinika hosszantartó mozgásszervi panaszok esetén is sokkal gyorsabban tud szolgáltatást nyújtani. Míg máshol több éves várólisták vannak térdízületi vagy csípőprotézis műtétekre, a BMM szakorvosi és kórházi háttérrel 2-3 héten belül meg tudja műteni a hozzájuk forduló pácienseket.

„Azoknak, akik évek óta küzdenek csípőfájdalommal, már alig-alig tudnak járni, hatalmas változás, hogy nem két három évet, hanem csak két-három hetet kell várnia a protézisműtére. A műtét nagy javulást jelent az életminőségben, nem kell, hogy valaki évekig szenvedjen a fájdalomtól. Ráadásul az izomvágás nélküli csipőműtét után a felépülés is sokkal gyorsabb. Négy budapesti és négy országos rendelőnkben minden szolgáltatás elérhető, teljes diagnosztikai eszköztárral rendelkezünk, tehát kis utazással az egész országban elérnek bennünket a betegek” – mondja Dr. Moravcsik Bence Balázs.

Elejétől a végéig

Ha számunkra is fontos, hogy az orvos, a gyógytorna, fizikoterápia egy helyen legyen, illetve a szakemberek folyamatosan konzultáljanak az állapotunkról, és végigkísérjenek a terápia minden szakaszán, akkor is érdemes magán ellátásban gondolkodnunk.

„Az orvosaink az első konzultációtól a teljes gyógyulásig végigkísérik a betegek útját, vagyis a műtét utáni rehabilitációra is lehetőség van a BMM magánrendelési rendszerének keretein belül. Sem az orvosok, sem a gyógytornászok nem engedik el a betegek kezét a terápia végéig” – teszi hozzá a BMM orvosigazgatója.