Mottó: Semmiből valamit, valamiből értéket teremteni.

Czigány Erikát a Posta egyik legkedvesebb munkatársaként ismertem jó darabig. Aztán egyszer csak feltűnt bizonyos rendezvényeken, ahol együtt fűzhettünk pl. gyöngyöt. Hogy kezdődött és hol kezdődött a kézművesség?

Hogy honnan datálódik életemben a kézművesség? Nem is tudom. Talán a génjeimben van. Felmenőim alkotó emberként próbáltak nyomot hagyni maguk után, ezért valahogy körülöttem, csak úgy megszülettek a szép tárgyak. Kisgyerekként én is mindig piszmogtam valamivel. Ügyes kezek szakkör és a rajzszakkör állandó iskola melletti elfoglaltság volt a számomra. Sok kézműves tevékenységet kipróbáltam a babakészítéstől a virágkötészetig, azonban ami igazán megérintett és ma már teljesen a magaménak mondhatok, az az ékszerkészítés. Kamasz voltam, amikor elkészültek szárnypróbálgatásom első darabjai. Mindenből készítettem bizsut, nemcsak magamnak, de barátnőimnek is. Ezen útkeresés során számos technika megkísértett, hiszen divatékszert szinte bármiből lehet csinálni.

Czigany_be

Miket készítesz és főként mikor? – ismerve a postai munkarendet…

A sok kipróbált és elsajátított kézműves technika közül a kedvenceim a réz- és bőrékszerek lettek, melyek készítésével 2002 óta foglalkozom komolyan. A bőr nagyon hálás és alkalmazkodó anyag. Főként véséssel, beütött mintákkal és festéssel díszítem a munkáimat. Az apró, pici mintaelemek egyesével kerülnek fel az ékszereimre, minden elem egy-egy különálló mozdulat, így ritkán születik két egyforma kompozíció. A sorozatgyártás nem az én műfajom, ezért fontos, hogy egyedi darabok szülessenek a kezem alatt. Még a hasonló darabok, mint a rovásírásos karkötők sem egyformák. A felirat mindig egyedi, személyre szabott.

Mikor van időm az alkotásra?

Sajnos csak hétvégén, a minden egyéb után. De kell rá időt szakítanom. Belső kényszer ez, ami nem hagy addig nyugodni, míg a műhelyben óriási felfordulást nem csinálok és nem „varázsolok” valamit, ami egy darab a lelkemből.

csilli-choco-bons-csokoládé-manufaktúra

Gyönyörű ékszerhez FINOM… 🙂

Ha jól tudom, a lajosmizsei Könyvtárban is tartasz kézműves foglalkozásokat. Milyen gyakran és ki csatlakozhat ezekhez? Mennyibe kerül?

Igen jól tudod. Rendszeresen tartok kézműves foglalkozásokat nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is. Őszintén mondhatom, hogy Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára lassan már második otthonom. Sok-sok éve vagyunk nagyon jó kapcsolatban. A helyi kézművesek támogatását szívügyüknek tekintik, így hozzájuk mindig haza megyek. Most már több mint egy éve minden hónap egy szombatján itt várom szeretettel az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket, a kisiskolásoktól a nyugdíjasokig egyaránt. Maga a foglalkozás ingyenes, alkalmanként az anyagköltség 1000Ft/fő.

Czigany_be_1

Melyik a kedvenc készítési módod és melyik a kedvenc műved?

Az utóbbi időben inkábba a bőr ékszerek készítése az, ami jobban foglalkoztat. A kedvencem pedig mindig az, ami éppen készülőben van.

Hol és hogyan lehet megnézni és megvásárolni az alkotásaidat?

Megnézni és megvásárolni itt lehet:

http://csecsebecse-galeria.blogspot.hu/

Blog: http://csecsebecse-kezmuves-muhely.blogspot.hu/

MESKA boltom: https://www.meska.hu/Shop/index/1657

Mik vannak most éppen „készleten”?

Az elmúlt néhány évben társas kiállítások keretén belül lehetőségem volt országosan is bemutatkozni. Ezeknek a rendezvényeknek olyan gyönyörű épületek adtak otthont, mint Budapesten az Iparművészeti Múzeum és a Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár), vagy Keszthelyen a Festetics Kastély. Ezeket az ékszereket sokáig őrizgettem, de tudtam nem az a rendeltetésük, hogy bedobozolva heverjenek a fiók mélyén. Egy nyakék léte egy hölgy nyakán kap értelmet. Furcsa érzés volt beárazni a „gyerekeimet”. Volt idő, amikor készletre dolgoztam, hiszen néhány évig kézműves vásárokra is jártam. Ez azonban egy életforma, amit mellékállásban nem lehet csinálni. Az alkotás és a minőség rovására mehet, ha elkezdesz mennyiséget előállítani, ilyen korlátozott időráfordítás mellett. Ma már nem táblázom be vásárokkal az amúgy is rövid hétvégéimet, hanem inkább alkotok. Akkor és annyit, amikor és amennyit a kedvem és az ihletem kicsal belőlem. Az interneten tartom a kapcsolatot a megrendelőkkel. Működtetek egy kézműves blogot és néhány kézműveseknek fenntartott portálon is regisztrált felhasználóként értékesíthetem a munkáimat. A tárgyak rátalálnak gazdáikra… előbb vagy utóbb.

Mik a terveid 2018-ra?

Folytatni, amit elkezdtem, és átadni a tudást a szakkörösöknek. Remélem néhányukat sikerül megfertőznöm az alkotás szeretetével. Az álmom az, hogy főállásban tevékenykedjek kézművesként. Ehhez még sok feladat vár rám, de van hozzá egy életem és ezer ötletem. Mi baj lehet?

 

Kövess bennünket a FACEBOOK-on is!