Vajon mi jut először az eszetekbe, ha azt mondom: természetes fogamzásgátló módszerek? Az én gondolataim elsőként a fogamzás elkerülésének megbízhatósága körül forognak, másodikként pedig a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére. Mindkét kérdésre választ találhatsz a cikkben.

A leginkább elterjed „természetes” fogamzásgátlási módszer a közösülés megszakítása – amit nem győzök elégszer hangsúlyozni, hogy nem jó döntés, mert az elő-spermiumok és a férfi önuralmának hiánya miatt nagyon alacsony a hatékonysága. Nevezzük így, de kicsit keményebben mondva: bármikor teherbe eshet az a nő, akinek így „védekezik” a partnere.

Tunde_naptar

A valódi, alaposan előkészített természetes módszerek lényege az előkészítettség, következetesség, test-tudatosság, többféle módszer ötvözése és az önmagunkba vetett bizalom. Azoknak javasolt, akik tartós, megbízható párkapcsolatban élnek, mert az összehangolódás és a bizalom is fontos része ennek a választásnak, de talán még fontosabb része a nemi úton terjedő betegségek elleni védtelenség. Azok a párok, akik nem bízhatnak egymás szexuális előéletében, nagyobb biztonságot az óvszertől remélhetnek.

A természetes fogamzásgátlási módszerek ezért több területen formálják, alakítják, nevelik a szemléletünket. Egyrészt a bizalom terén, másrészt az egészségvédelem területén, harmadrészt az önmagunkba vetett bizalom és döntésképesség területén. Ezek nagyon jó lehetőségek arra, hogy minden egyéb szinten tudatosabban, okosabban éljük az életünket.

Legismertebb természetes módszerek:

 • naptár-módszer – erről fogok többet írni ma, mert mára egészen más értelmet nyert ez a kifejezés, mint amit 20-30 évvel ezelőtt tudtunk erről a lehetőségről
 • peteérést ellenőrző mini-mikroszkóp használata
 • „hőmérőzés”, azaz a testhőmérséklet ellenőrzése különlegesen érzékeny (és megbízható!) hőmérővel, és a változó testhőmérsékleti adatok alapján a peteérés napjainak kiszámítása
 • a méhnyak-nyák önvizsgálata, a peteérés napjaiban megváltozik a minősége, mennyisége
 • pesszárium – ez a módszer szintén más dimenzióba került az elmúlt években
 • szivacs, tengeri szivacs elhelyezése a hüvelyben – főként prostituáltak használták és használják a mai napig ezt a módszert, melynek nagyon magas a fertőzésekkel kapcsolatos rizikó-faktora, illetve előfordulhat (főleg tapasztalatlanoknál), hogy a hüvelyben, sőt, akár a méhnyakon keresztül jutva a méhben, szivacs-részek maradnak fent, és ez súlyos gyulladásokat, szövődményeket okozhat
 • hüvelyöblítés – egészen extrém példa az 50-es, 60-as években az USA-ban elterjed módszer, a kólával való hüvelyöblítés, de egyéb sperma-ölő szerekkel is végzik – nem javaslom ezt a módszert, mivel egyrészt megbízhatatlan, másrészt a nem megfelelő szerekkel végzett öblítés károkat is okozhat a hüvelyfalon és a méhnyak, méh területén
 • mindenféle városi és egyéb legendák, „népi bölcsességek”, amikre egyáltalán nem szabad hagyatkozni

A természetes módszerek között taglalnám a férfiak ondóvezetékének, illetve a nők petevezetékének az „elköttetését” – ami ugyan művi beavatkozás, ám utána semmilyen más módszert nem igényel a fogamzásgátlás. Magyarországon nem elterjedt módszer a férfiak ondóvezetékének elkötése, míg az Egyesült Államokban sok férfi választja ezt a megoldást. A folyamat visszafordíthatatlan, viszont a műtét elvégzése előtt a spermiumok lefagyasztásával elvileg korlátlanul rendelkezésre áll a megtermékenyítés lehetősége, némi orvosi segédlettel, természetesen.

Tunde_természetes

A nők petevezetékének elkötését szigorúan szabályozzák, egészségügyi állapothoz, korhoz, gyermekek számához kötik. Sok nőnek jelentene veszélytelen, kényelmes, egyszerű megoldást, ha liberálisabb lenne a hozzáférés joga. Hátránya, hogy végleges, bár a petesejtek leszívásával és mesterséges megtermékenyítéssel megoldható lenne, ha valaki mégis meggondolná magát a műtét után, és gyermeket szeretne.

 1. A naptár-módszerről, amelynek tovább fejlődött „nővére” a termékenység-tudatos módszer

Ahogyan a bevezetőben is említettem, egészen más értelmet nyert ez a kifejezés mára, köszönhetően egy olyan módszernek, amelynek Magyarországon egy fiatal, lelkes anyuka terjeszt, és ez a hormonmentes fogamzásgátlás módszere. A módszer az Egyesült Államokból indult el, Fertility Awareness néven. A lényege, hogy a nők tanulják meg, hogyan működik a testük, mikor van peteérésük, és a peteérés napjain alkalmazzanak óvszeres vagy pesszáriumos védekezést, a terméketlen napokon pedig élvezzék felhőtlenül a szerelmi együttléteket.

Fogam_fo

És a MÁSODIK rész…

A termékenység-tudat módszer részei:

 • Testtudatosság: ez az egyik kedvenc „részletem” ebből a módszerből, mivel olyan információkra, tudásra, tudatosságra tanítja meg, neveli a nőket, amelyet minden kislánynak az anyukájától, nagymamájától és az iskolai oktatás során kellene megtanulnia. Ez azonban nem történik meg, hiszen az anyuka és sok esetben a nagymama sem tudta, tudja, hogy mi történik a testében, lelkében a női ciklus változásaival.
 • Termékenységi mikroszkóp használata, a nyál és/vagy a hüvely nyálkahártya állapotának ellenőrzése egy, erre a célra készült házi mikroszkóp által.
 • A testhőmérséklet és egyéb testi jegyek ellenőrzésével, számon tartásával a havi ciklus figyelemmel kísérése, megtapasztalása, a peteérés napjainak azonosítása.
 • Pesszárium és spermaölő szerek, vagy óvszer használata a peteérés napjaiban történő szexuális együttlétkor.
 • A fenti részletek együttesen, egyben alkalmazva hoznak igen jó fogamzásgátlás, és tegyük hozzá, hogy fogantatási eredményeket. A fogamzás optimális napjának meghatározásában ugyanis éppoly fontos ez a módszer, mint a fogamzás elkerülésének szándékában.
 • Tunde_termékenységtudat

A módszer kidolgozói a szelíd, gyöngéd fogamzásgátlást és a nők test-tudatosságát, ezáltal az önállóságát, önrendelkezési jogát is támogatják. Ahogyan elfogult voltam a hormonális fogamzásgátlással negatív előjellel, olyan elfogult vagyok a hormonmentes fogamzásgátló módszer iránt pozitív előjellel. A legfontosabbat értékeket adja ugyanis a nők kezébe: a saját testük feletti irányítás jogát, ezen felül az egészségi prevencióban is óriási jelentősége van, mivel megtanítja az ön-figyelemre, a test változásainak a tudatos figyelmére a nőket. Arról nem is beszélve, hogy azoknak a fogamzásgátló módszereknek a káros hatásaitól is védi a nőket, amelyek sok trauma, tragédia okozói lehetnek. A hormonmentes fogamzásgátláshoz kínált eszközök – pesszárium, spermaölő gél, óvszer – vegyszermentes, bio, organikus változatban is kapható a módszert bevezető vállalkozás honlapján. Ez külön „ötcsillagos” dicséretet érdemel, mivel ezeknek a szereknek a vegyszeres változata sok gondot okozhat a párok mindkét tagjánál, a nyálkahártyán keresztül a szervezetbe jutó kemikáliák, vegyszerek, irritáló szerek hatására.

Biztonságos-e a természetes fogamzásgátlás?

Ha valaki hajlandó megtanulni és alkalmazni a módszert, akkor igen. A statisztika hasonló adatokat mutat, mint a hormonális fogamzásgátlás esetén: 97-98 %-os biztonságot ad. Hátránya lehet, ha valaki nem tud, vagy nem akar ilyen szinten sem foglalkozni a testével, a test jelzéseinek a felismerésével és feldolgozásával. Ezért erre nem mindenki képes, nem mindenki alkalmas. Ennek ellenére a legszimpatikusabb módszernek tartom, mivel a test-tudatosságot, a női öntudatot és önrendelkezési jogot tanítja, és ezáltal a saját sorsuk irányítását a nők kezébe adja.

(folytatás következik)

Bíró Tünde

Tanár, szexuálterapeuta, természetes gyógymódok terapeuta

Kövess bennünket a FACEBOOK-on is!