Másféléve éve tápláltam anyatejjel Mimit mikor szembe jött velem az interneten egy gyönyörű ékszer. Rákattintottam a fotóra és pont úgy kerekedett el a szemem, ahogyan most a Tiéd. Anyatejből készült. A szívem hevesen kezdett dobogni. Tudtam, hogy ennél kézzel foghatóbb formába nem tudom önteni azt az érzést, amit szoptatás közben érzek, akkor, amikor szorosan összebújva elveszünk egymás tekintetében.

Édes_1

Szeretném Nektek bemutatni Tamarát, az Édes anyatej Ékszer arculat megálmodóját. Pécsett él, 28 éves, édesanya. A szakmája szerint fotográfus, emellett a Színezd ki Magyarországot! színezőkönyv grafikusa. Fontos számára a család, a természettel való összhang és a kreatív energiák kiteljesedése.

Édes_2

Főállású ékszerkészítő vagy?

Jelenleg inkább főállású anya vagyok és emellett ékszerkészítő. Egy alkotó szellemű személynek tartom magam. Nem szerettem volna bölcsődébe íratni a kislányom, így ez a foglalkozás tökéletes számomra. A szülőség mellett fényképész munkákat vállalok és legutóbb egy színezőkönyvet rajzoltam, ami kiadásra is kerül. Nagyon fontosak ezek a lelki és szellemi fejlődésem szempontjából is. Létfontosságúnak tartom anyaként is, hogy fejlődni tudjunk, hogy megadjunk magunknak a kiteljesülést azáltal, hogy teljesítjük a vágyainkat, amikre mondjuk még nem volt időnk, kapacitásunk, merszünk.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel?

Ékszerkészítéssel lassan egy éve foglalkozom, az elején sok volt a kísérletezés, utánajárás, hogy a tökéletes “recept” megszülessen. Az anyatejből készült ékszer gondolatával először egy ausztrál portálon találkoztam, és egyből megfogott. Képzeld nagyon érdekes, mert én Pápua Új-Guinea fővárosában, Port-Moresbyben születtem, ami ugye Ausztrália felett van. Ott a törzsekben természetes a szoptatás, nem kérdés a miértje az ideje, egyszerűen csak valósághű, egy valódi belső állapot, amiben nincsen takargatás. Ahogy szembe találkoztam az anyatej ékszerekkel, az volt az első gondolatom: „Ilyet én is szeretnék!”. Elkezdtem utánajárni, szerettem volna én elkészíteni az ékszert, valahonnan innen indult minden, aztán pedig magával ragadott a szépsége, az egyszerűsége, a csodája, hogy ez is megörökíthető.

Édes_3

Akkor ezek szerint Te magad hosszan szoptattál?

Igen. Másfél éves múlt a kislányom Abigél, és szerencsére én is részese lehetek a szoptatás varázslatának, a mai napig.

Mi szükséges egy ékszer elkészítéséhez? Elsősorban nyilván anyatej.

Egy két komponensű anyag a fő alkotóeleme az anyatejen kívül, nagyon precízen kell dolgozni, hogy megfelelő legyen a végeredmény. A még folyékony anyag veszélyes, így ajánlott gumikesztyűben, maszkban dolgozni. Gyerekek semmiképp sem tartózkodhatnak jelen ennél a fázisnál! Természetesen miután már megszilárdult ilyen problémák nincsenek, ilyenkor már a kislányom is feljön az emeletre, ő addig rajzol míg én tökéletesítem a végeredményt. Azt még nem említettem, hogy az ékszerek az otthonomban készülnek, az alkotó szobában. Ez a szoba a kreatív szoba, itt szoktam minden más ötletemet is megvalósítani. Az ékszerekre visszatérve: az anyatej is kétféleképp kerülhet bele, folyékony halmazállapotban vagy egy eljárással anyatej port hozok létre, ez leginkább a mennyiségtől, az ékszer típustól függ. A megfelelő technikát először anyatej nélkül – majd mikor már úgy éreztem minden tökéletes hozzá – a saját anyatejemmel kísérleteztem ki, hisz adott is volt, hogy a mintadarabok abból készüljenek. Ez a folyamat több hónapot jelentett. Most pedig minden darabnál, úgy érzem, hogy ilyet is, ilyet is szeretnék. Speciális ismeret egyébként nem feltétlen szükséges a készítéshez, leginkább sok gyakorlás. A pontos leírása az elkészítésének sajnos nem publikus, annyit elárulok, hogy aki egy kicsit is keresgél az interneten az rálelhet az elkészítés hogyanjára.

Édes_4

Milyen ékszereket készítesz?

Jelenleg csak anyatejből készült ékszereket készítek, de ezt minden formában. Lehetőség van medál, gyűrű, fülbevaló rendelésre. Az ékszerek alapja nemesacél, ez hasonlít az ezüstre tulajdonságaiban, nagyon strapabíró alapanyag, nem színeződik, mindenképpen hosszútávú. Választani lehet színezéssel, csillámmal, vagy hajtinccsel kérve, de akár egy kis kedves emlékkel (pl. terméssel) is, amit a gyermekünk gyűjtögetett nekünk.

Mennyi anyatej szükséges egy-egy ékszer elkészítéséhez?

Az ékszer nagyságától függ leginkább, de 5-15 ml anyatejre van szükségem. Szerencsére így olyanok is hozzájuthatnak, akiknek már nincs annyi anyateje esetleg.

Az elkészítésre 4-6 hetet szoktam mondani, természetesen lehetséges, hogy előbb is elkészül. Függ, a megrendelések számától, hogy épp mennyi szabadidőm van, de könnyen átírhatja a forgatókönyvet egy másfél éves kislány.

Mennyire tartósak pl. az elkészült gyöngyök?

Az anyag a szilárdulás után nem törékeny, ha vigyázunk rá akkor egy életen át kitart. A nemesacél tulajdonsága is amivel általában kiegészül, hogy nem színeződik, még évek múltán sem. Implantátumot is ebből az anyagból szoktak készíteni, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz mely az emberi szervezetre ártalmas lenne, így egyértelműen antiallergén tulajdonságú. Még az unokáink kezében is láthatjuk.

Édes_5

Pécsett éltek. Nem gond, ha megromlik az anyatej addig amíg megérkezik Hozzád?

Az ékszer minőségét nem befolyásolja, ha megromlana, ugye ez nyáron a melegben könnyebb, az ékszer ugyanolyan szép lesz. Fagyasztott és friss anyatejet is lehet küldeni.

Van bármilyen vicces történet a tej postázásával kapcsolatban?

A postázással kapcsolatban egy vicces történet van, egyszer sikerült kicsit kifolynia az anyatejnek a levélből, majd következő levélkézbesítnél mondta a postás, hogy most is hozott egy “folyékony” levelet, de most nem lett baj a csomagolással. Anyatejtároló zacskóban küldve mire ideér hozzám olyan tapintása van a levélnek, mintha egy vízágyat fognánk, talán valahogy így értette.

Mi az üzenete az ékszereidnek?

Az anyatej ékszer szerintem a köldökzsinór végeláthatatlan hosszabbítója. Gondoljunk bele, 9 hónapig tényleges összeköttetésben él anya és gyermeke, majd megadatik a szoptatás, egy már “elvágott” összhang, majd jön a leválás. Egy hosszadalmas és erős érzelmekkel teli időszak, akár rövidebb, akár hosszabb ideig volt benne részünk. Az ékszerekkel lehetőség van egy kicsit is hordozni ennek az időszaknak a szépségét, nehézségét, egy intenzívebb emlékezést biztosít, mely az anyákra megnyugtatólag hat akár évek múltán is.

Édes_6

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon  és a YouTube-on pedig egy pici betekintést engedünk az életünkbe. 

http://thelifewithmimi.blog.hu/