Proksa Szandra mindössze 22 éves volt, amikor 2005-ben megnyerte a Miss Universe Hungary szépségversenyt, amely meghozta számára az ismertséget. Szandi Siófokon született és Tabon nőtt fel. A Kodolányi János Főiskola siófoki karán végzett Közgazdászként Idegenforgalom és Szálloda szakon, Területfejlesztés szakirányon. Későbbiekben elvégezte a Magyar Könyvvizsgáló Kamaránál a Vállalkozás, Mérlegképes Könyvelő szakot. Hat évet dolgozott a közigazgatásban, de nem mondott le az igazi álmáról, a műsorvezetésről, így elvégezte a TV2 Akadémia Műsorvezető szakát is.

Fotó: Hegedűs Szonja

Szandra 2020-ban egy évig az RTL Klub Kölyökkalauz műsorvezetője volt. 2021 tavasz óta a TV2 Életmódi magazinműsort vezeti Győrfi Pál oldalán.

De kezdjük az elején, innen, ebből a kisvárosból indult… Melyek voltak életének főbb állomásai?

14 éves koroming Tabon nőttem fel, így minden gyerekkori emlékem Tabhoz köt. A Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsödébe majd a tabi Virág úti Általános iskolába és Zeneiskolába jártam (zongoráztam 7 évig). Nagyon szerettem az általános iskolás éveket, jó visszaemlékezni rá. A szüleim sajnos elváltak, amikor 14 éves voltam, így anyukámmal Siófokra költöztünk, majd ezzel egyidejűleg a kaposvári Munkácsi Mihály Gimnáziumba nyertem felvételt, ahol érettségiztem. A gimis évek alatt a kaposvári Gyergyai Albert Kollégiumban éltem, szuper volt a kollégista „lét”, egyenesen imádtam. Főiskolai diplomámat a Kodolányi János Főiskola siófoki karán, Közgazdász, Idegenforgalom és Szálloda szakon, Területfejlesztés szakirányon szereztem meg. Későbbiekben elvégeztem a Magyar Könyvvizsgáló Kamaránál a Vállalkozás, Mérlegképes Könyvelő szakot is. Hat évet dolgoztam közigazgatásban, nagyon büszke vagyok, hogy rá, hogy kiváló munkámért 2015-ben Miniszteri Elismerést vehettem át Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől.

Már kislány fejjel is vonzotta a szépség világa?

Foto: Belényesi Alexandra, Styling / tervező: Király Beáta

A modellkedés mai napig az életem részét képezi, amúgy minden réges-régen Kaposváron kezdődött el. Első hetes gimnazista voltam, amikor a barátnőmmel sétáltunk a belvárosban és egy helyi fotós / újságíró megállított, hogy szeretne rólam fotókat készíteni egy megyei lap „Hét szépe” rovatába. Később a kollégista fiúk megszavaztak a volt Gyergyai Albert Kollégium szépének, így kezdtem elhinni, hogy tényleg szép vagyok. Kezdetben kisebb helyi és regionális szépségversenyeken indultam el, többnyire az „örök második” helyezést sikerült megszereznem.

Aztán jött a Miss Universe Hungary 2005-ben. Mit jelentett ez az ön életében?

Modelltanfolyamot is elvégeztem, hogy sikeresebben tudjak szerepelni a szépségversenyeken. Az igazi áttörést a Miss Universe Hungary szépségverseny hozta meg számomra, ahol végre enyém lett a korona. Kislányként mindig néztem a Miss Universe Világverseny közvetítéseit a TV-ben, mondtam is a szüleimnek, ha egyszer nagy leszek én is elindulok a hazai versenyen, melyet majd megnyerek, és akkor én fogom Hazánkat képviselni a világversenyen. Gyerekkori álmom vált ezzel valóra, hiszen úgy lett, ahogy gyerekként megterveztem. A 2005. február 14-én Pécsett megrendezett országos döntőt követően pár hónapra „tabi lányként” képviselhettem Magyarországot a Bangkokban megrendezett Miss Universe Világversenyen. 22 évesen ennél nem is kívánhattam volna többet, szebbet, nagyon boldog voltam. Örömömet csak az árnyékolta be, hogy sajnos a szeretett Édesapám ezt a sikert már nem élhette meg, pedig biztosan nagyon büszke lett volna rám. Az emléke már örökre Tabhoz fog kötni engem, a temetőbe mai napig visszajárok meglátogatni Őt. Szerencsére apai nagymamám, anyukám és a testvérem még vannak nekem. Édesanyámnak nagyon sokat köszönhetek, mert a karrierem során mindig mindenben mellettem állt és támogatott.

A műsorvezetőnek lenni egy vágyálom volt?

Fotó: Hegedűs Szonja

Igazi nagy álmomról, a műsorvezetésről sosem mondtam le. A szépségversenyek révén sokat szerepeltem, sokat voltam rivaldafényben, ez később hiányzott, így visszavágytam a „fénybe”. A modellkedést szerettem, de többre vágytam, szerettem volna magamat igazán megmutatni, ki is vagyok én, így jött a műsorvezetés. Mertem nagyot álmodni, szakítottam az irodai léttel, 2016-ban jelentkeztem a TV2 Akadémia Műsorvezető szakára, ami most már beigazolódott, hogy életem egyik legjobb döntése volt, hiszen óriási változást hozott az életemben. 2020-ban egy évig az RTL Klub Kölyökkalauz műsor műsorvezetője voltam. 2021 tavasz óta pedig a TV2 Életmódi magazinműsort vezetem Győrfi Pál oldalán. Tele vagyok tervekkel a jövőre nézve is, szeretnék ezen az úton tovább haladni és további sikereket elérni.

Milyen kezdeti nehézségeken kellett túllendülnie a szakmai pályafutása elején?

Ha valaki szépségversenyen elindul, majd jó esetben nyer is, az a személy bizonyosan előítéletek áldozata lesz. Figyelmeztettek az esetleges hátrányokra, rosszindulatú megnyilvánulásokra melyeket szépen lassan meg is tapasztaltam. Közgazdászként a minisztériumban eltöltött évek alatt a szépségversenyes múltam sok hátrányt okozott. A többiek nulláról bizonyítottak, nekem mindig mínuszról kellett felküzdenem magamat. De teher alatt nő a pálma, ami igaz is, hiszen közigazgatásban szerzett tapasztalatok sokat erősítettek rajtam. Szerencsés ember vagyok, mert mára megtaláltam az utamat, a műsorvezetés világa az enyém. Ahogy más szakmákban, itt sem adják a sikert olyan könnyen. Sokan vannak, akik hasonló babérokra szeretnének törni, és nem mindig szakmai alapon történik a kiválasztás. De küzdő típus vagyok, sosem adom fel, mert tudom, hogy ez a hivatásom, melyet szerelemből végzek.

Melyik interjúra, vagy műsorvezetésére a legbüszkébb?

Mindegyik műsorvezetést szerettem. Az RTL Klub Kölyökkalauz műsor is a „kisgyermekem” volt, nagyon szerettem a háziasszonya lenni. Előtte pár hónappal született meg Edvárd kisfiúnk, így hitelesen tudtam egy ilyen jellegű műsort képviselni. Sokat jártam a műsor mellett beszédtanárhoz is, ahol beszédtechnikát tanultam. Szuper év volt a 2020.év. Madarat lehetett velem fogatni, amikor Földi Katalin producertől megkaptam a lehetőséget a TV2 Életmódi Magazin műsorvezetésére. 2021 tavasz óta vezetjük Győrfi Palival közösen a műsort, melyet imádok. Szeretem a kollégáimat, igazán fantasztikus csapat vagyunk. Remélem, még hosszú szakmai kapcsolat áll előttünk.

Nagyon sok fiatal ment külföldre dolgozni az utóbbi években a jobb anyagi és erkölcsi elismerés miatt. Ön sosem szeretett volna másik országban élni, dolgozni?

Foto: Belényesi Alexandra, Styling / tervezô: Király Beáta

Vannak előttem pozitív és negatív példák is a külföldi munkavállalások kapcsán. Azt gondolom, ha valaki iskolai végzettségének és a tanult szakmájának megfelelően a külföldi munkavállalást választja, az teljesen rendben van. A családunkban és baráti körünkben is van erre példa, hogy valaki külföldön találta meg a szakmai számításait és családot is ott alapítottak. Erkölcsileg és anyagilag is kellő megbecsülést kapnak. Ezek fantasztikus sikertörténetek. Vannak azonban olyan esetek is, amikor azt látom, hogy a külföldi munkavállalás céltalan, csak egyfajta menekülés az itthoni problémák elől. Sok esetben nem iskolai végzettségüknek megfelelően vállalnak munkát az érintettek, és nem is feltétlen nagyobb összegeket keresnek ezekkel a munkákkal. Az évek csak telnek, a sok utazgatás után hontalanná válnak, távol vannak a szeretteiktől és kiégnek. Én személy szerint sosem szerettem volna külföldre menni, hittem benne, ha elég kitartó leszek, akkor itthon, a családomhoz közel is megtalálom a számításaimat. Voltak nehezebb időszakaim nekem is, amikor abban az élethelyzetben lehetséges, hogy egy ideiglenes külföldi munkával többet kereshettem volna, de türelmes voltam, mert tudtam, hogy egy hosszú, ugyan nehezebb út elején vagyok, de a cél lebegett mindig a szemem előtt, hogy itthon elismert emberré válhassak.

Pár szóban bemutatná a családját?

Boldog Nő vagyok, mert csodálatos Családom van. 2015-ben ismertem meg a férjemet, aki igazi társam, 2017-ben házasodtunk össze Siófokon, 2019-ben született meg első kisfiúnk, Edvárd. Most pedig életünk szintén egy csodálatos szakaszát éljük, hiszen bővül a Családunk, második kisfiúnkat tavaszra várjuk. Igazi fiús anyuka leszek, hiszen négy pasival fogok élni, férjemmel, két kisfiammal és a mi kis drága hat éves Bruce Willis kutyusunkkal, aki nálunk igazi Családtag. Szeretetben és boldogságban élünk. A férjem mindenben támogat, én is őt, kölcsönös türelemmel vagyunk egymás iránt, igazi hátországot biztosítunk egymásnak.

Ha marad ideje pihenni, azt mivel tölti? Van-e idő a közös családi programokra, utazásokra, sportolásra?

Minden szabadidőmet a Családommal töltöm. Sokat dolgozunk, főleg a férjem, így ami szabadidőnk marad, azt igyekszünk egymással tölteni. Szeretünk utazni, sok időt töltünk a Balatonnál is, Edvárd imája a Magyar Tengert. Sportolok rendszeresen, a futás a mindennapjaim része, persze így várandósan csak futógépen és kímélő tempóban.

Köszönöm a beszélgetést.