Gál Melinda alkotásai szemet gyönyörködtetőek. Fotó realista ember ábrázolása nem csak a tökéletességet kísértik, de romantikus, lelket és szívet melengető pillanatokat ejt foglyul az élet minden teréről. Képei között ugyanúgy megtalálhatóak a gyerek és felnőtt portrék, ahogy szőrös, ölelnivaló állatok is. Melinda kedves vidám személyiség, akit kiemelkedő tehetséggel áldott meg a sors. Szerettem volna jobban megismerni, és képei láttán titeket is érdekelni fog ki az a fiatal hölgy, kinek ceruzáiból ilyen szépségek születnek.

Gál Melinda

Mikor kezdtél rajzolni?

Már gyermekkoromban is nagyon szerettem rajzolni! Az általános iskolai éveim alatt kisebb versenyeken helyezést is értem el, de sajnos az élet más irányba sodort így a rajzolás valahogy abbamaradt. 2017 májusában 37 évesen kezdtem újra. Beiratkoztam egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra majd egy online kurzust is végeztem és azóta autodidakta módon fejlesztem magam, illetve nyári táborokon szoktam részt venni, ahol igyekszem ellesni néhány technikát.

Miért a rajzolást választottad ebben a festőkkel teli világban?

Az igazság az, hogy grafittal kezdtem, majd jött a pasztell, ami szerelem volt első látásra! Az akrilt egyetlen kép erejéig próbáltam, de a pasztell annyira erősen húzott vissza, hogy azóta sem vettem más eszközt a kezembe. Lehet, hogy majd később mást is fogok használni, de én mindig a saját belső hangomra hallgatok és amíg az azt súgja, hogy maradjak a pasztellnél, addig maradni is fogok, bárki bármit is tanácsol. Például sokáig csak fekete fehér pasztell képeket készítettem és csak hosszú idő elteltével váltottam a színesre. Szeretek mindent teljesen kiaknázni és csak miután már új kihívás kell, csak akkor váltani. Úgy érzem pasztell terén még nagyon sok kiaknázatlan terület van.

Főleg portrékat látunk tőled! Az emberi arc ábrázolása vonz a legjobban?

Igen! Az emberi arc sokszínűség rendkívül vonzó számomra! Amióta rajzolok, minden embert csodálatosnak látok. Kifejezetten szeretem a szemeket ábrázolni, melyeken keresztül úgy érzem a nézők modelljeim, illetve kicsit a saját lelkembe is beleláthatnak. A másik nagy kedvencem a portrén belül a haj ábrázolása, illetve mostanában a ruhák és a különleges ékszerek, kiegészítők megjelenítésére is nagy gondot fordítok. A gyermeki tekintet ábrázolása is a kedvenc témáim egyike. Kipróbáltam már más témákat is, például állatok, természet stb. Jelenleg az érzelmek megjelenítése a fő célom, olyan alkotások, ahol több ember vagy állat és ember kapcsolata van egy rajzon belül…

Gál Melinda

Leginkább fotó realista stílusban alkotsz, de néha látni tőled pin up stílusú képeket. Vonzanak a különlegesebb stílusok?

A fotó realisztikus ábrázolása törekszem leginkább. A pin up stílus, talán a szakmámból is adódóan, a feltűnő sminkek, frizurák és színek miatt vonz leginkább. Imádom pl az égő piros rúzst az ajkakon.

Mi a célod művészként?

Az elején mikor kezdtem volt egy nagy célom, hogy műveimet egyszer megmutathassam a közönségnek egy kiállítás keretein belül. Ez kb. másfél évvel azután h kezdtem megvalósult egy éven belül két helyszínen is. Nagykanizsán, ahol élek volt az első, majd pár hónap múlva Budapesten is. Jelenleg a célom nem más, mint folyamatosan fejleszteni magam, hogy eljussak a teljesen fotó realista ábrázolásig, megtalálni a saját, egyéni stílusom, az embereknek örömet okozni azzal, hogy meglátják a rajzaimban a mondanivalót! Az egyik jellemzője a munkáimnak az, hogy külön gondot fordítok arra, hogy a rajz hozzá illő idézettel vagy néha saját gondolattal kerüljön ki a közönség elé, így fokozva még a mondanivalót. Leginkább pozitív témákat szoktam megjeleníteni. A karantén időszak idején is próbáltam rajzaimmal inkább a jó dolgokra rávilágítani.

Mi a legnagyobb álmod művészként?

Nagy álmaim nincsen csak haladok az úton, amit már egy ideje érzek h nekem lett kijelölve. A legnagyobb Boldogság az számomra, ha másokat inspirálhatok, ha kérdésekkel fordulnak felém és segíteni tudok, illetve, ha aláírás nélkül is felismerik a rajzaimat. Megrendelésre nem igazán szeretek rajzolni, jobban esik, ha valaki már elkészült művet vásárol tőlem, bár mindig nagyon nehéz tőlük megválni.

A mindennapi életben mivel foglalkozol?

A hétköznapi életben is kreatív vonalon tevékenykedek. Csodaszép körmöket készítek kis üzletemben vendégeimnek, ami szintén nagy örömmel tölt el.

Gál Melinda

Milyen a mai világban vállalkozónak lenni?

Én már kb. 10 éve vagyok kisvállalkozó a szakmámban és egy percig sem bántam meg hogy váltani mertem anno a több műszakos gyári munkarendből. Előtte évekig dolgoztam három műszakban egy nagykanizsai cégnél, mint minőségellenőr. Talán emiatt is, mert van összehasonlítási alapom, tudom értékelni azt, ami most van. Magam osztom be az időmet, így bőven jut időm a rajzolásra és nincs főnököm sem, aki megköti a kezem. Úgy érzem a mai világban is teljesen jól lehet boldogulni Magyarországon is csak akarni, merni és mindenekelőtt hinni kell Önmagunkban.

Mesélj egy kicsit a szalonodról.

2008-tól vagyok vállalkozó! Van egy kis üzletem Nagykanizsa belvárosában az Xtreme Smiling műköröm szalon. Kezdetben csak mellékállásnak szerettem volna, de rövid időn belül olyan sok vendégem lett, hogy kb. két év alatt ott kellett hagynom a munkahelyem. Azóta már tudom ez életem egyik legjobb döntése volt. A rajzoláshoz hasonlóan itt is sok kreativitásra van szükség, így mindennap alkothatok, visszajáró Vendégeim pedig szinte már barátaimmá váltak az évek folyamán.

Hol láthatunk legközelebb?

Idén novemberben itt nálunk Nagykanizsán a Rozgonyi óvodában lesz egy önálló kiállításom, de a különböző rajzos csoportok oldalain mindig jelen vagyok, folyamatosan töltöm fel az új rajzaimat és a versenyeken is nagyon szívesen indulok.

Melinda rajzaival kapcsolatban személyes Facebook oldalán és a melcsi2000@gmail.com email címen tudtok érdeklődni. Illetve minden műve megtekinthető Instagram oldalán is: lindaart2000