Napjainkban egyre tudatosabbá válunk a táplálkozásunkra, környezetünkre. De vajon van elég figyelmünk a ruháinkra? Tudjuk hol, hogyan készül, milyen alapanyagokból? Nos, általában nem, pedig, ma már létezik a ruházatfiziológia tudománya is, amely a ruházat és az emberi életfunkciók összefüggéseinek kutatásával foglalkozik. A témában végzett kutatások célja, hogy egy-egy ruhadarab a mindenkori tevékenységnek legmegfelelőbb mikroklímát tudja biztosítani testünk számára. Mivel kifejezett funkcióval bírnak a ruháink, így a viselési körülmények alapvetően meghatározzák, mikor milyen ruha viselése optimális.

Alapvető elvárás, hogy szép, kényelmes, praktikus, jól és könnyen tisztán tartható legyen a ruházatunk, de fontos élettani hatása is van, a fizikai és biokémiai kölcsönhatásokból eredő következményeknek is pozitívnak kell(ene) tennie, ezekkel foglalkozik a ruházatfiziológia.

Fejlődő világunkban vannak már olyan gyártók, ahol a bio és környezetvédelem szavak nem csak marketingfogás, hanem a cég mindennapjait is átható vezérfonalak, valós mögöttes tartalommal. Ilyen a Spirit of Om, GOTS minősítéssel rendelkező gyártó, mely garantálja a fogyasztók számára, hogy valóban organikus, bio alapanyagból készülő ruhákat kapjanak. S mivel a minőség nem csak külső elvárás, hanem cégfilozófia, nagy hangsúlyt fektetnek a mindennapok harmóniájára és a pozitív légkörre. Mind a munkahelyeken, mind a teljes gyártási folyamat során ügyelnek a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a testi-lelki egészség meglétére.

Kezdjük az alapoktól… A fenntarthatóság és a természet-közeliség jegyében gyártott ruhák alapanyagául szolgáló pamutot már a termesztés során ily módon kezelik, és aratják le. Az így termesztett bio minősített pamut nem csak tapintásra és érzetre más, de növényvédő- és vegyszerektől, rovarirtóktól, krómtól, nehézfémtől és formaldehidtől mentes marad a gyártási folyamat egésze alatt. A kelmék színezése, festése is előre átgondolt, jól megtervezett környezetbarát módon zajlik, minimális vízfogyasztással, digitális nyomással és csakis hitelesített, nem-mérgező és környezetbarát festékekkel történik. Mindezek mellett gazdaságilag is korrekt, mind az alkalmazott munkaerő, mind a vásárlók felé. A manapság jellemző fast-fashion erőltetett menetben váltott kollekcióival szemben a Spirit of Om ruhatárába évente kerülnek időtálló megjelenésű és minőségű darabok. Nincs fogyasztást növelő akciózás, csakis a már kifutó, mérethiányos sorozatok utolsó darabjai kerülnek leértékelésre!

A test-lélek-szellem egységét szem előtt tartva a színek hangulatjavító hatását tovább támogatja a különböző féldrágakövek (rózsakvarc, ametiszt, turmalin), a pozitív megerősítések, az emelő szimbólumok tudatos alkalmazása. Az emberi test eredendően rendelkezik a regenerálódás képességével, viszont a környezeti hatások, mint az elektroszmog, mentális stressz gyengítik ezt. A Spirit of Om termékei finom bioenergetikai rezgésük révén hozzásegíthetik a testet, hogy ismét ragyogóbb, energetikailag teljesebb, életerősebb lehessen.

Mindennek fényében érdemes átgondolni, mit viselünk nap mint nap, mi hogyan hat ránk, s miért van az, hogy a hangulatunkhoz öltözünk. A ruháink nemcsak befedik a testünket, hanem hatnak is ránk, hatnak az egészségünkre, a lelkünkre.

(A FloraSense a Spirit of Om hivatalos magyarországi disztribútora.)