A Hajdu Ipari Park Debrecen és Nyíregyháza között félúton, Téglás város külterületén található. A parkon belül a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. lemezmegmunkálással, lemezalakítással előállított alkatrészek gyártásával foglalkozik, elsősorban kipufogórendszerekhez, ülésekhez készítenek alkatrészeket és karosszériaelemeket. Dedéné Novotni Anna vezérigazgatóval arról beszélgetünk, hogy mivel jár egy ilyen felelősségteljes poszt betöltése? Hogyan éli, élte meg a család, hogy nem a „megszokott” női munkahelyek egyikén dolgozik, és hogyan élte meg ő maga, hogy néha a nap huszonnégy órája is kevés volt a feladatokra?

Vezérigazgató asszony köszönjük, hogy időt szakít ránk. Ön hogyan látja; van egyáltalán olyan, hogy női munkahely?

Szerintem ma már nem olyan egyértelmű erre a kérdésre a válasz, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Nyílván vannak szakmák, amelyek tipikusan hölgyekhez köthetőek, mint például óvónő, de nagyon sok esetben már nem releváns, hogy egy adott szakmát hölgyek vagy férfiak képviselnek. Például nagyon sok jó mérnök vagy informatikus hölgy van, ugyanakkor a humán terület egyre felkapottabb a férfiak körében.

Hajdu_X_1_be

Elárulná nekünk, hogy gyermekként miről álmodott? Bizonyára nem arról, hogy gyárigazgató lesz… és a gyermekkori álom megvan még? Tervezi-e a megvalósítását?

Gyermekként azt gondoltam, hogy Édesanyám nyomdokaiba lépek majd, és tanítónő leszek. Néhány év munkában töltött év után egyre jobban kezdtem vonzódni a gasztronómiához. Ha mostanában arra gondolok, hogy mit csinálnék, ha teljesen új életed kezdenék, először mindig egy kedves kis étterem képe ugrik be, második gondolatom pedig egy komolyabb családi borászat. Álmaim mellett közgazdász lettem. Az idén azért megkóstoltuk első saját rizlingünket….

Döntéshozáskor, hátrány vagy előny, hogy Ön nő? Egyáltalán másképp dönt egy nő, mint egy férfi? Mások a prioritások a számára? Volt, hogy felülbírálta Önmagát?

Ez mindig helyzetfüggő. Azt mondják a nőkről, hogy empatikusabbak, mint a férfiak, ugyanakkor képesek talán több dologra figyelni párhuzamosan. Valójában nem tudom, hogy másképp döntök-e mint férfi kollegáim – ezt talán tőlük kellene megkérdezni. Én saját magamat olyan embernek tartom, aki logikusan, rendszerben gondolkozik. A rendszert azonban minden esetben emberek működtetik, így a sikeres működéshez az emberekre való odafigyelés elengedhetetlen.

Hajdu_X_be

Bizonyára szereti a munkáját, de van még benne kihívás? Nem vágyik valami másra? Nem érzi néha úgy, hogy elege van?

15 éve vagyok a HAJDU-nál, és nagyon szeretem a munkámat. Néha reggel, amikor behajtok az Ipari Park kapuján és szétnézek a napsütésben, magam is elcsodálkozom azon, hogy el sem tudnám képzelni a napjaimat a HAJDU nélkül. Visz előre a lelkesedés, a hit, meggyőződés, hogy mindig lehet valami újat alkotni. Persze vannak nehéz napok, de ezeken túl kell tenni magunkat.

Hogyan tolerálja, tolerálta a család, hogy néha napokig kénytelenek voltak nélkülözni Önt?

A férjem igazán nagyon toleráns, mindig támogat a munkámban, céljaim elérésében. Soha nem tette még szóvá, ha a munkám miatt kevesebb időm maradt rá, vagy a gyerekekre. A gyermekeim most már nagyobbak (4, illetve 6 évesek). Megértik, ha reggel korán indulok, vagy ha egy-két napig nem látnak. Tudják, hogy amikor csak tudok, velük vagyok, de vannak olyan napok, amikor anyának el kell utaznia. Egyébként a munkahelyemen is tudják a kollegáim, hogy vannak olyan napok, amikor viszont a gyerekeim mellett a helyem.

Lesz a családban, aki az Ön helyébe lép? Milyen útravalóval engedi el a gyermekeit?

Erről még korai lenne beszélni, hiszen Marci fiam 6,5 Áki pedig 4,5 éves. Az biztos, hogy erősen vonzódnak a műszaki dolgokhoz, imádják a gépeket. Esti mesének sokszor azt kellett a férjemmel elmesélnünk, hogy hogyan készül a bojler.

üzletasszonyok

Még több érdekesség üzletasszonyainkról ITT!

Mit tanácsolna a mai fiataloknak, akik egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, hogyan induljanak neki a nagybetűs életnek?

Én azt gondolom, hogy nagyon fontos az alapos szakmai ismeret és felkészülés, amelyet a megfelelő iskolákban el lehet sajátítani. Ugyanakkor végzést követően rendkívül lényeges a szakmai alázat, kitartás és a türelem, amely a szakmai siker és elismerés záloga. Az elkötelezettség és lojalitás igazán ritka kincs, amelyet sok munkáltató sajnos csak keres a mai fiatalokban.

Kövess bennünket a FACEBOOKON is!