Különleges és példaértékű kezdeményezésnek ad otthont május 24-én 18 órakor a fővárosi SCH-Galéria kiállítóterme, ahol neves kortárs képzőművészek alkotásaiból immár harmadik alkalommal rendez árverést a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért. Az aukcióból befolyó pénzt teljes egészében a szervátültetett gyermek 15. nyári élményterápiás-rehabilitációs táborozására fordítják.

 Az aukció megálmodói, Börcsök Enikő színművésznő és párja, Tóth József festőművész évek óta önkéntesként segítik a Transzplantációs Alapítvány munkáját. 2016-ban művész barátaik önként felajánlott festményeit, szobrait és fotóit gyűjtötték egybe, hogy jótékonysági aukción értékesítsék a  műtárgyakat, a befolyt pénzből pedig közel száz szervátültetett gyermek élményterápiás, rehabilitációs balatoni táborozását támogatták.

Árverés_Börcsök_Enikő_És_Scheffer Ferenc

Börcsök_Enikő és Scheffer Ferenc – Fotó: Horváth Krisztina

– Egy közös barátunk ajánlotta a figyelmembe Tóth József festőművészt és a műalkotásait, és miután magam is meggyőződtem róla, hogy Józsi valóban izgalmas, különleges képeket készít, 2016 tavaszán az ő kiállításával avattuk fel a pár hónappal korábban kibővült galériánk új kiállítási helyszínét – magyarázza Scheffer Ferenc, az SCH Galéria tulajdonosa, miközben körbevezet a hangulatos „pincehelyiségben”. – Így kezdődött az ismeretségünk, és azóta is nagyon jó a kapcsolatom Józsival és a párjával, Börcsök Enikővel is, akit azelőtt csak a színházból ismertünk. Általuk jutottunk el a Transzplantációs Alapítványhoz, és tőlük szereztünk tudomást a szervátültetett gyerekek táborozását támogató aukcióról. Az első árverés után, amely még egy másik helyszínen zajlott, felajánlottam Szalamanov Zsuzsánk, az alapítvány elnökének, hogy a második aukciónak nagy örömmel adnék otthont a galériánkban. Ma pedig már a harmadikra készülünk, és ahogy a tavalyi évben, idén is térítésmentesen biztosítottuk a helyszínt a kiállításhoz és az árveréshez. Jó érzéssel tölt el, hogy hozzájárulhatunk egy ilyen nagyszerű,  példaértékű kezdeményezéshez, hiszen adni mindig öröm!

A 2016 és 2017 évi sikeres aukciók után újabb és újabb művészek – köztük az SCH Galéria négy-öt  művésze is – jelentkeztek felajánlásaikkal. Idén összesen 43 festmény, grafika, fotó kerül kalapács alá, hogy az aukción befolyt pénzből ismét a szervátültetett- és szervre váró gyermekek táborozását támogassák. Az aukción ismert kortárs művészek – többük Munkácsy Mihály díjas – alkotásaira lehet licitálni, így például a teljesség igénye nélkül: Albert László, Bernát András, Dévényi Mónika, efZámbó István, Gerlóczy Sári, Haász Ágnes, Sándor Edit, Tóth József, Ujj Zsuzsi, Verebics Ágnes és Kati, Wahorn András, Neogrády Antal.

A kikiáltásra kerülő műtárgyak megtekinthetők az SCH Galériában, illetve az interneten: https://axioart.com/aukcio/iii-jotekonysagi-kortars-muveszeti-aukcio-a-transzplantacio

Az árverés levezetését Oltai Kata művészettörténész (Feri Galéria) térítésmentesen vállalta.

A március 24-i jótékonysági kortárs művészeti aukciót bemutató sajtótájékoztatón részt vett Paál Péter is, aki egy évvel ezelőtt még oxigénpalackkal együtt érkezett az akkori árverésre: az édesanyját kísérte el, aki tavaly több festmény megvásárlásával támogatta a transzplantált gyerekek egyhetes balatoni élményterápiáját.

Paál_Péter

Paál Péter

– 1992 őszén, öthónapos koromban diagnosztizálták nálam a cisztás fibrózis nevű betegséget, de egészen 2015-ig a gyógyszeres kezelés mellett szinte tünetmentesen éltem – kezdi a történetét Péter. – 2015 novemberében azonban az állapotom nagyon leromlott, akkor kerültem először kórházba, és már az ottani gyógykezelésem során szóba jött a tüdőátültetés lehetősége…

Végül nem kevés megpróbáltatás után Péter 2017 áprilisában kerülhetett fel a várólistára, majd június 6-án jött a riasztás, miszerint találtak egy neki való tüdőt…

– A hat és fél órás műtét jól sikerült, és a beavatkozás után mintha újjászülettem volna – meséli. – Azelőtt 24 órás oxigénpalackra volt szükségem ahhoz, hogy lélegezni tudjak, ehhez képest az új tüdővel rögtön szabadon tudtam levegőt venni, ami leírhatatlan érzés volt. Pár nappal később ugyan komplikációk léptek fel, amik miatt újabb operációkon estem át: hat nap alatt háromszor műtöttek, de azóta, lekopogom, jól vagyok. Olyannyira, hogy szeptembertől visszaülök az iskolapadba, ugyanis megkezdem a felsőfokú tanulmányaimat, és emellett besegítek a családi vállalkozásunkba. Rendszeresen járok kontrollra, de egyébként szervátültetettként teljes életet élek.

A teljes egészében adományokból fenntartott, 27 éve működő Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért egyik legfontosabb programja az egyhetes „Mi is nyaralunk” elnevezésű tábor.

– A 2004 óta minden évben megrendezett táborban rekreációs programokkal segítjük a szervátültetésen átesett gyerekek közösségi életbe való sikeres visszatérését: csoportos beszélgetésekkel, sok sporttal, kalandparkkal, motorozással, együttes játékkal. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett családok mielőbb felismerjék, hogy gyermekeik a súlyos és gyakran hosszú évekig tartó betegség után, a sikeres szervátültetésnek köszönhetően újra teljes értékű életet élhetnek – hangsúlyozza Szalamanov Zsuzsa, aki maga is 24 éve él vesetranszplantáltként.

Gyermekeink

Gyermekeinkről még többet ITT!

Az aukció egyik ötletgazdája, Börcsök Enikő 15 évvel ezelőtt esett túl a második veseátültetésén. A Vígszínház művésznője az alapítvány kurátoraként rendszeresen részt vesz a Transzplantációs Alapítvány rendezvényein, nyaranta pedig önkéntesként segíti a szervátültetett, illetve a transzplantációra váró gyerekek és családjuk számára szervezett egyhetes balatoni tábort. Ahová minden alkalommal a párjával együtt érkezik, merthogy Józsi immár hét éve minden nyáron vele tart a táborba. Mi több, reggeltől estig talpon van: festeni tanítja a gyerekeket, a srácok pedig szemmel láthatóan boldogan alkotnak együtt „mesterrel”. 

– Az, hogy a szervre váró és/vagy a szervátültetésen már átesett gyerekek együtt lehetnek a sorstársaikkal, sokat segít nekik abban, hogy könnyebben feldolgozzák a velük történteket – mondja Enikő. – A közös vakációzás erőt ad a szülőknek is, és minket, önkénteseket is kellőképpen feltölt. Bár rendkívül küzdelmes sorsok tárulnak fel előttem, mindig van, ami reményt ad, ami biztatja az embert: szerencsére egyre több pozitív példa akad, mert nagyon sokan meggyógyulnak a transzplantációnak köszönhetően.