A nyár közeledte mindig olyan távolinak tűnik, egészen addig, amíg hirtelen a strandon nem találjuk magunkat. A nyári alak télen készül, tartja az újkeletű mondás. Ha ebben az évben nem azt szeretnéd mondani, hogy „majd jövőre meglesz a tökéletes bikinialakom”, hanem magabiztosan szeretnéd viselni kedvenc fürdőruháidat, ideje bevezetni néhány jótékony szokást a mindennapokba – szakértő tippjeivel.

  1. A nap első étkezése aranyat ér

Az egész nap felborulhat, ha éhesen vágunk bele a feladatainkba, azonban a metrón elfogyasztott péksütemény a diéta tökéletes ellensége. Szánjunk időt – akár előző este – arra, hogy összeállítsunk magunknak egy tápanyagdús reggelit, lehetőleg magas rost- és fehérjetartalommal. Egyszerű és gyors megoldás lehet egy nagy adag zabkása, amelyet több napon keresztül is fogyaszthatunk. Keverjünk hozzá egy kevés fehérjeport, valamint vágjunk hozzá gyümölcsöket, hogy az íze és hatása is tökéletes legyen.

  1. Kelj fel a kanapéról!

A rendszeres mozgás elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a strandon minden szem ránk szegeződjön. A kardió edzések javítják az állóképességet, a súlyzós edzésekkel pedig szálkásíthatjuk az izmainkat. A legfontosabb azonban az, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit örömmel végzünk, hiszen a motiváció is sokkal könnyebben elvész egy olyan tevékenységgel, amivel kapcsolatban azt érezzük, hogy csak púp a hátunkon. Keressünk valami izgalmasat, akár a barátainkkal közösen, így biztosan mindig lesz valaki, aki arra sarkall, hogy mozogjunk.

  1. Apró változtatások a szemet szúró eredményekért

Nem kell az összes étkezési szokást lecserélni ahhoz, hogy leadjunk pár kilót. Tévhit, hogy az egészséges ételek mind íztelenek és kellemetlen állagúak. Hiszen mégis ki tudna ellenállni egy színes és zamatos gyümölcssalátának? Válasszuk ki kedvenc zöldségeinket vagy kísérletezzünk újakkal, és cseréljük le a megszokott köreteket, a húsokhoz pedig ne használjunk bolti fűszerkeveréket, inkább készítsünk sajátot. Ezzel elkerüljük a felesleges kalóriák bevitelét és a káros ízfokozókat, miközben szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat. „Ha diétázni készülünk, érdemes a kalóriabevitelt minimálisra csökkenteni. Ehhez érdemes egy olyan kalóriaszegény étrend-kiegészítőt választani, ami napi egy étkezést ki tud váltani. Továbbá érdemes egy olyan mozgásprogramot is elkezdeni a diétával párhuzamosan, ami étrenddel és mozgástippekkel is támogat” – tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

  1. A szépítő alvás nem csak mítosz

A rossz minőségű alvás a diétára is kedvezőtlen hatással van. Egyrészt fáradtan nem úgy teljesítünk az edzések során, valamint rengeteg fontos folyamat ilyenkor zajlik a testben, amik rossz alvás esetén nem megfelelően mennek végbe. Ilyenkor termelődnek ugyanis a hormonok, történik meg a fehérje anyagcsere, valamint az agyműködésünk is lényeges feladatokat lát el az alvás során. A megfelelő mennyiségű alvás tehát kiemelten fontos ahhoz, hogy napközben kiegyensúlyozottak legyünk.

  1. Válasszuk ki a megfelelő étrend-kiegészítőt

De az milyen is pontosan? Többféle jótékony hatóanyagot tartalmaz, könnyű az elkészítése és nem utolsó sorban nemcsak a testet, hanem az ízlelőbimbókat is kényezteti. Különböző turmixok támogathatják edzéseidet, bizonyos étrend-kiegészítők azonban plusz előnyöket tartalmaznak értékes hatóanyagok formájában. Ha sűrű a napunk, érdemes alacsony kalóriatartalmú étkezéshelyettesítőt keresni, ami laktat, energiát ad, mégsem hizlal, ezáltal tökéletes társ lehet a nyári alakig vezető úton.