A nyár számos motivációt rejt, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóktól. Most könnyebb fogyni, a sport és a könnyed táplálkozás pedig jól esik a szervezetünknek. Használjuk ki a nyár és az utó-szezon adta lehetőségeket, pihenjünk aktívan vagy passzívan, a lényeg, hogy feltöltődjünk!

Mudra Ágnes, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző, az Infrasalon tulajdonosa ad tanácsot arról, miért egyszerűbb elkezdeni az életmódváltást a nyáron, miért fontos a megfelelő folyadékpótlás, és milyen sportot válasszunk ebben az időszakban?!

Infrasalon

– Milyen módszerrel tüntethetjük el a narancsbőrt?

– A nyár sajnos nem tesz jót a modern nők nagy ellenségének, a narancsbőrnek. Nyáron ugyanis kevesebbet sportolunk, viszont többet eszünk, több alkoholt iszunk, ami sajnos fokozza a narancsbőr kialakulását. Eltüntetni rendszeres testmozgással, tiszta étkezéssel, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással lehet, és szerencsére olyan korban élünk, ahol már szuper alakformáló krémekkel és különböző módszerekkel tudjuk fokozni, illetve felgyorsítani a folyamatot. Ilyen a nyirokmasszázs, az infrafény és az edzés ötvözete, amivel nemcsak sokkal hamarabb érjük el a kívánt eredményt, de fent is tudjuk tartani azt.

– Mit sportoljunk a szabadban? Hogyan használjuk ki a maradék nyári időt és az indián nyarat sport szempontjából?

– Alapvetően bármit, ami jól esik. A lényeg, hogy ne tűző napon végezzük a sporttevékenységet, hanem inkább a reggeli vagy az esti órákban. Ha valaki most kezdi beépíteni a sportot az életébe, akkor az kezdődhet akár napi séták bevezetésével vagy lassú kocogással. Amit én szívből ajánlok, az az úszás. Használjuk ki a nyarat a különböző vízi sportokra, úszásra. Az úszás nagyon sok izmot mozgat meg, de közben nem terheli az ízületeket, nem éri erő a csontokat. Nemcsak sok kalóriát éget el, hanem edzi az állóképességet, a szív- és érrendszert is. Végül pedig boldogsághormont szabadít fel, vagyis oldja a stresszt. Az indián nyár kedvenc szabadtéri programja pedig a túrázás, ami szintén minden edzettségi szinten végezhető, és nem utolsó sorban friss levegőn vagyunk, kiszabadulhatunk a város koszos levegőjéből.

Mudra Ágnes

– Hogyan táplálkozzunk ebben az időszakban? Mire figyeljünk étkezésünk során?  

– Már nem tart sokáig a nyár, mindenképpen használjuk ki az évszak adta lehetőségeket, és fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, amik tele vannak rostokkal, vitaminokkal! Szuper köret lehet akár nyersen, párolva vagy grillezve. A különböző salátákhoz készítsünk magunk öntetet fokhagymával vagy zöldfűszerekkel. A húsok közül kerüljük a nehezen emészthető vörös húsokat, mert nagy megterhelést jelentenek a szervezetnek. Sokkal inkább a könnyű húsok mint a csirke, pulyka és hal felé mozduljunk el, akár a kerti grillpartyk esetében is. Együnk többször keveset, így nem terheljük feleslegesen a melegtől amúgy is jobban igénybe vett szervezetünket. Kerüljük a cukros ételeket, mert a gyümölcsökben eleve sok van, elhízáshoz vezet, ha ezt nem vesszük számításba.

– Miért fontos a megfelelő belső hidratálás?

– Nyáron különösen kell figyelni a folyadékpótlásra, aminek a sport alatt elfogyasztott mennyiségét nem szabad beleszámolni a napi folyadékbeviteli mennyiségbe, hanem azt mindenképpen azon felül kell bevinni. Ebben az időszakban a meleg miatt amúgy is több folyadékot veszítünk, amit szervezetünk számára folyamatosan pótolni kell, hiszen csak így tudja folyadék-háztartásunkat optimálisan fenntartani, működtetni. Sajnos nagyon sokan már csak akkor isznak, amikor szomjasok, pedig az már egy vészjelzés a szervezettől. Szervezetünk 60-70%-a víz, így a víz számunkra alapvető lételem, az összes élettani folyamat főszereplője. Már nagyon kis fokú kiszáradásnak is fizikai és szellemi tünetei vannak, mint fejfájás, dekoncentráltság. Víz szabályozza a vérnyomást is, ezért lesznek olyan sokan rosszul a nyári melegben, akik nem figyelnek a megfelelő folyadékbevitelre.

Mudra Ágnes

– Mit tegyünk nyaralás és pihenés alatt, hogy ne szaladjanak fel a felesleges kilogrammok?

– Aki nyaralni megy az kétfajta nyaralás közül választhat – és gyorsan le is szögezném, hogy egyik sem rossz választás – aki csak pihenni szeretne, le szeretné vezetni az elmúlt hónapok felgyülemlett feszültségét, az tegye ezt, élvezze a nyarat. Semmi baj nem fog történni, ha egy vagy két hét sport nélkül telik el. Másoknak az aktív nyaralás segít kikapcsolódni, itt azért könnyebb dolgunk van, mert mozgással telik. Mind a két esetben azt tanácsolom, hogy szóljon a testi-lelki feltöltődésről, szolgálja a javunkat maximálisan. Ez a kevéske idő ne a megvonásról szóljon, de ne essünk túlzásokba. Együnk mindent, amit szeretnénk, de figyeljünk az adagokra. Ne szóljon az egész nap az evésről! Legyen rendszer benne, figyeljünk a mennyiségre, mérlegeljünk a választásnál! Inkább együnk fagyit például mint nehéz vajas, kelt tésztákat vagy tejszínhabos süteményt. Ne terheljük a szervezetünket feleslegesen!

További információ:  https://infrasalon.hu/