A kinesio szalagot Kenzo Kase japán orvosi végzettségű kiropraktőr és akupunktúrás szakember 1973-ban fejlesztette ki. Világszerte számos fizikotereápiás, munkaterápiás, fizioterápiás szakember, sportedző, kiropraktőr, orvos, gyógymasszőr, ápoló alkalmazza a kinesio szalagot az állkapocs-ízület megbetegedéstől a láb nagyujjának sérüléséig.

Mi a kinezológiai szalag módszer?

A kineziológiai szalag módszer a test több rendszerében idéz elő élettani hatásokat. A test érintett rendszerei a keringési/nyirok, ideg, izom és kötőszövetes hártya, valamint az ízületek. A kineziológiai szalagot a gyógyászok az izomtónus megváltoztatására, a nyirokfolyadék mozgatására, mozgási minták korrekciójára és a testtartás javítására használják. A szalag használatának elónye, hogy hosszabb távon gazdaságosabb a többi módszernél, könnyű megtanulni, alkalmazni, és hosszabb ideig használható.

Natur_be_1

A kineziológiai szalag módszer eltér a sportolói ragtapasz alkalmazástól és a hagyományos McConell-szalag módszertől. A sportolói ragtapaszt többnyire a mozgástartomány korlátozására és az izommozgás szűkítésére használják. A módszer hatása: a sérült területek áthidalása, hogy a sportoló sportmozgást tudjon végezni és/vagy a megelőzéshez nyújt segítséget, vagy a test sérült részét támogatja. A sportolói szalagot jellemzően eltávolítják a sportesemény után. A McConnell-szalag olyan eljárás, amely szalagot helyez a testrészekre, hogy egy adott biomechanikai mozgást befolyásoljon. A McConnell-szalag nagyon merev, erősen ragadó szalag, amit legfeljebb 18 óra hosszan alkalmaznak, gyakran még rövidebb ideig, mert kényelmetlen a betegnek.

Mi a kinesio tex szalag?

A kinesio tex szalag újabban népszerűvé vált eszköz, amit erre a módszere kiképzett gyógyítók használnak. A szalag latexmentes hypoallergén gyapotszálakból készül, amit hőaktivált akril erősít meg – a szalag csak hossztengelye mentén nyúlik meg. A szalag nyugalmi hosszának 40-60%-ával nyújtható meg. Nincsen gyógyszer-hatóanyaga. A szalag vastagsága és súlya közelítőleg a bőr súlyával és vastagságával egyezik.

Egészség_Kicsi

Még többet az egészségről ITT!

Hogyan hat?

A jelenleg elfogadott magyarázat szerint a helyesen alkalmazott kinesio szalag úgy hat, hogy a bőrön a szalag a bőr felső rétegét húzza, így több hely lesz az izom és a dermisz között. Az így keletkező tér csökkenti a nyomást az izom és a dermisz közötti nyirokcsatornákra, a nyirok könnyebben folyik el az érintett területről. Ebben a térben különböző idegvégződések is vannak, amelyek az agyba juttatnak bizonyos információkat. Amikor a bőr felhámja és az izom közötti tér összenyomódik, pl. sérülés esetén, az idegvégződések is összenyomódnak, és információt küldenek az agyba a folyamatos érintés, könnyű érintés, hideg, fájdalom, nyomás és hő kapcsán. Ezen információk hatására az agy bizonyos jeleket küld a testnek, hogy hogyan reagáljon az ingerre. A kinesio szalag módosítja az idegvégződések által az agynak küldött információt, aminek hatására a test kevésbé érzékenyen reagál, ezzel eltávolít néhány akadályt a gyógyulási folyamat útjából.

A kinesio szalag a test mélyebben fekvő szöveteire is hat. A nagyobb tér elvileg nagyobb összehúzódási képességet tesz lehetővé, így több folyadékot juttat át az izmon, aminek így jobb teljesítménye lesz. Végeredményként csökken az izomfáradtság, megnő a mozgástartomány és javul az izomösszehúzódás. A kinesio tex szalag használatos az ízületek illeszkedésének javítására, hiszen hat az izomra és az izomhüvelyre, és csökkentheti az ízület rossz működését az ellentétes izomcsoportok és az ízületi mobilitás befolyásolásával.

Natur_be

Az izomhüvely és a nyirok szoros kapcsolatban áll egymással. Az izomhüvely azaz anyag, amely felosztja és elválasztja az izmokat a belső szervektől, és támaszt jelent a test néhány részén a nehézségi erővel szemben. A nyirok eltávolítja az izmokban lévő folyadékot és vegyi anyagokat. A nyirokcsatornák az izomhüvelyen a csont és az izom között és a bőr és az izom között haladnak át. A nyirokvezetékek mérete a hajszálnál vékonyabbtól a 2 cm-es nyirokcsomókig terjed. A fő nyirokcsatornák az ágyék, a nyak és a hónalj területén találhatók. Ha a nyirok folyása korlátozódik vagy megnő, a folyadék felgyülemlik, ami duzzanatot okoz, ez csökkenti az izom és a bőr közötti teret, hatására a test reagál a fájdalmas ingerre.

A kinesio szalag a sérülések helyét is befolyásolja. Csökkenti az összenövést és hegesedést, jobb rugalmasságot és izomgörcsök csökkenését tapasztalták egyes betegeknél.

(Angolból fordította: Korom Lajos)

www.nautsziget.hu