Szűk két hét alatt a Magyar Állami Operaház balettegyüttese Pozsonyba, Brnóba és Győrbe is ellátogat más-más előadásokkal, miközben a közkedvelt Hófehérke és a 7 törpe meseelőadásai mellett közreműködik a Billy Elliot – a Musical június 19-én ban induló nyári sorozatában is.

Elsőként Pozsonyban lép fel a Magyar Nemzeti Balett június 7-én, ahol a helyi Magyar Intézet által szervezett Több mint szomszéd – magyar kulturális hét, valamint a Szlovák Nemzeti Színház Eurokontext fesztiválja keretében vendégszerepel a Bartók Tánctriptichon. A fából faragott királyfi ősbemutatójának 100. évfordulójára készült, tavaly májusban bemutatott est jubileumi előadását Frenák Pál koreografálta, amelyben Rohonczi Viktória, Timofeev Dmitry, Morvai Kristóf és Vila M. Ricardo lép fel a Magyar Nemzeti Balettből a Compagnie Pal Frenak táncosaival. Az est keretében látható még A csodálatos mandarin Seregi László 1989-ben felújított koreográfiájával és jelmezeivel, amelynek főszerepeit Bajári Levente és Popova Aleszja alakítja, míg zárásként Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes vezetőjének Táncszvit című alkotásában Bajári Levente és Bakó-Pisla Artemisz látható a néptáncegyüttessel közös produkcióban. Az eltérő tánctechnikák tekintetében is triptichonnak nevezhető est a Szlovák Nemzeti Színház új épületében tekinthető meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács János vezényli.

Balett_be_1

Június 16-án Csehországba, a Brnói Nemzeti Színházba a Dance Brno 100 fesztiválon az idei évad modern balettbemutatója, a három Hans van Manen-darabból összeállított LOL utazik. A Trois Gnossiennes című érzelmes pas de deux-t, az Astor Piazzolla zenéje által inspirált 5 tangót és a szellemes Black Cake koreográfiáit Balázsi Gergő Ármin, Felméry Lili, Földi Lea, Kekalo Iurii, Leblanc Gergely, Sarkissova Karina és Timofeev Dmitry táncolják.

Június 20-án a Magyar Nemzeti Balett Győrben is képviselteti magát a XIV. Magyar Táncfesztiválon. A több helyszínen jelentkező, egyhetes rendezvénysorozat keretében a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán lesz látható Venekei Marianna első egészestés koreográfiája, A vágy villamosa. A Tennessee Williams művéből Dés László zeneszerzővel közösen megalkotott és tavaly júniusban bemutatott táncdráma főbb szerepeit Balaban Cristina, Majoros Balázs és Tarasova Kateryna táncolják, míg a további szerepekben Bajári Levente, Rónai András József, Darab Dénes, Radziush Mikalai, Taravillo Mahillo Carlos és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei láthatók.

Művészet

Még több művészet ITT!

Mindeközben Budapesten június 1. és 10. között újabb 10 előadás látható az ifj. Harangozó Gyula által Kocsák Tibor zenéjére koreografált Hófehérke és a 7 törpe táncjátékból az Erkel Színházban. A világhírű Grimm-mese alapján készült, Kentaur díszleteivel és Velich Rita jelmezeivel kiállított látványos darabban Hófehérkét Boros Ildikó, Felméry Lili és Melnik Tatiana táncolja, a Mostoha szerepében Földi Lea, Starostina Kristina és Sarkissova Karina látható, míg a Vadászt Lagunov Ievgen, Oláh Zoltán és Radziush Mikalai, a Királyfit Balázsi Gergő Ármin, és Leblanc Gergely és Timofeev Dmitry, a Banyát Kekalo Iurii, Melnyk Vladyslav, és vendégként Apáti Bence alakítja. Az Opera Zenekart Hámori Máté, Kollár Imre és Szennai Kálmán vezényli

Balett_be_2

Az évadot Sir Elton John és Lee Hall méltán népszerű zenés darabja, a Billy Elliot – a Musical június 19-től július 14-ig tartó nyári szériája zárja. Szirtes Tamás non-replika rendezése 2016 nyarán mutatkozott be nagy sikerrel az Operaházban, az idén Seregi-díjjal kitüntetett Tihanyi Ákos koreográfiájával. Az 1980-as években egy angliai kisvárosból, hátrányos körülmények közül induló kisfiúnak is esélye nyílik, hogy utat találjon a tánc és a művészet felé. Míg a hármas szereposztásban kiállított produkcióban a kezdetek óta olyan neves művészek működnek közre, mint Stohl András, Németh Kristóf, Tóth Sándor, Auksz Éva, Gallusz Nikolett vagy Ladinek Judit, továbbá Bencze Ilona, Csákányi Eszter és Hűvösvölgyi Ildikó, a gyerekszereplők közé a Madách Táncművészeti Iskola növendékeinek újabb és újabb generációi kerültek be. Billy szerepében Halász Dávid és Puczkó-Smith Levente debütál Bakonyi Simon, valamint a produkcióban a premier óta szereplő Lukács Olivér és Vízlendvai Áron mellett. Michael szerepében Bacsur Dániel, Marinka Móricz, Sütő Zalán és Vasstorda Nemere először lép a közönség elé, de Császár Patrik és Halász Dávid is visszatér korábbi karakteréhez. A jövő nemzedék balettművészei számára is inspirációt hordozó darab A hattyúk tavából is tartalmaz egy betétet, amiben a Magyar Nemzeti Balett táncosai is közreműködnek. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Köteles Géza és Silló István dirigálja.