Egy politikus élete, munkája mindig számíthat az érdeklődésre. Kiváltképp akkor, ha az a politikus egyben nő és családanya is. Hogyan lehet e kettőt összeegyeztetni? Beszélgető társam Hohn Krisztina település vezető, anya, feleség és április 27 óta országgyűlési képviselő.

Kedves Kriszta miért vállaltad a település vezetést? Mi vezérelt??

A tenni akarás! Soha nem a pénz motivált. Már gyerekként őrsvezető, rajtitkár, osztálytitkár voltam. Mindig csinálni akartam valamit, olyan animátor féle voltam, aki ösztönözi az embereket. Amikor kereskedő voltam, sokan megkerestek, mert tudtam, hova, melyik hivatalhoz kell fordulni, ki tud segíteni, ha gondjuk akadt. Nem szeretem az igazságtalanságot, ezért fiatal koromban rendőr akartam lenni. Településvezető is azért lettem, mert úgy éreztem így tudok segíteni a legjobban az embereknek, tenni akartam a településért. Azért, hogy tiszta, élhető legyen, hogy igazi falu legyen, a természetközelségével a helyi termékeivel, annak ellenére, hogy nem fő profilunk a mezőgazdaság. Szeretem a munkám, de sok a szabály, ami néha ellehetetleníti azt a szolgálatot, amit úgy gondolom, egy település vezetőnek tenni kell. Olyan ez, mint amikor megkötik a lovat és nem engedik futni. A kreativitásomat nem tudom úgy a falu javára fordítani, ahogy szeretném. Politikus is a tenni akarás végett lettem, bízva abban, hogy egy magasabb szintről még többet tudok tenni az emberekért. Ebben a családom is messzemenően támogat.

Hohn_be_X

Családanya is vagy Kriszta! Hogy éled meg ezt a szerepet?

Több betegség arra kényszerített, hogy 40 évesen számot vessek az életemben. Nagyon sok dolog átértékelődött bennem, mi fontos és mi nem. Csodálatos érzés anyának lenni, de kihívás is egyben. Tanuljuk egymást a fiammal. Megszépíti a mindennapokat a jelenléte, és nem áldozhatom fel ezt a szerepet, párhuzamosan, együtt kell kezelni a munkámmal. Szerencsére édesanyám is segít nekem abban, hogy jó szülő legyek! Emellett támogatnak is, hogy az új feladataimat el tudjam látni. Sokat kell majd távol lennem, de rájuk tudom, hogy mindig számíthatok. Ugyan így a férjemre is.

Képviselőként milyen értékeket szeretnél bevinni a parlamentbe?

Fontosnak tartom a nők szerepvállalását a politikában. Azt gondolom, mi tudunk „finomhangolni”. A nők sokkal kevésbé sértődékenyek, mint a férfiak. De a nőknek és a férfiaknak együtt kell működniük. Nem vagyok feminista, hiszek abban, hogy a munkavégzés során- ezt már százszor bebizonyítottuk- bár fizikailag nem vagyunk olyan erősek, mint a férfiak, de lelkileg sokat hozzá tudunk tenni a fizikai erőnkhöz. Így sokszor képesek vagyunk hegyeket megmozgatni, mert van hozzá kitartásunk és lelki erőnk. Egy családot sem könnyű terelgetni, összetartani, sokkal több egyedülálló nő nevel gyereket, mint férfi, és megállnak a lábukon, dolgoznak, háztartást vezetnek. Nem az az ideális családapa, aki munka után nem segít be a gyereknevelésbe, a házimunkába. A munkamegosztás egy családban is fontos. A másik érték, amit fontosnak tartok: legyünk emberek az emberekkel.

Hohn_be_1

A politikus is ember, az emberek közül kerül ki, nem egy megközelíthetetlen lény. Politikusként is szóba elegyedik az emberekkel. Ez egy választott tisztség, szolgálat és nem hatalom. A közösségért kell dolgozni felelősséggel, országgyűlési képviselőként is. Fontos a társadalmi kiegyezés. Mindegy melyik pártból jössz, kivel szimpatizálsz, a munkát el kell végezni, közösen férfiak és nők, teljes erőbedobással. Egy nő, az élete során nagyon sok mindenen keresztül megy. Amibe nem halunk bele az megerősít! Sok területen szerzünk tapasztalatot, az egész élet egy szervezés. Figyelj a külsődre, de legyél jó anya, jó feleség, viseld a lelki terhet. A férfiaknak ebben kell segíteni a nőket, hogy a lelki terhet elviseljék. A nő nem arra termett, hogy a férfit kiszolgálja. Pl.: a politikában sem helyes a nőkkel szembeni arrogancia. Nem hiszem, hogy nőként rosszabb polgármester lennék, mint férfi társaim. Jobb sem vagyok, csak egy EMBER, aki végzi a dolgát. Vallási és párt hovatartozás nélkül. Az a fontos, hogy az ember abban a szerepben, ahova az élet sodorta, -legyen tanár, varrónő, közmunkás-…becsülettel végezze el a rá bízott feladatokat. Ezen kívül szeretném bebizonyítani a kételkedőknek azt, hogy én képviselőként is az emberekért fogok dolgozni, lehet velem beszélgetni egy év múlva is, segíteni fogok a civileknek, nem pénzért, hanem azért, mert ez a dolgom. A Parlamentben a munkám csak egyik része lesz az, hogy szavazok, hogy élek a felszólalás lehetőségével, a másik a terepmunka. Az, hogy találkozzak a választóimmal, el tudják mondani, mi a baj. Gondolatformálásra hajlandó vagyok, fogékony vagyok arra, hogy elmondhatja bárki, mit gondol. Úgyis azt fogadok meg belőle, amit jónak látok. Formálódik a véleményem, ha x számú ember elmondja, hogy adott témában mi zavarja, vagy mi tetszik neki.

üzletasszonyok

Üzletasszonyainkról még többet ITT!

Nőként kiteljesedtél?? Feleség, anya vagy, de még gyermek is, ezen kívül település vezető és politikus.

Igen! De politikus még nem vagyok, majd azzá válok. Vannak még feladataim, melyeket nagy lelkesedéssel és felelősséggel fogok elvégezni. Legyen ez az anyaság vagy a munkám!

Köszönöm a beszélgetést.

Siroki Edit

alkotonok@alkotonok.hu