Dübörög az érettségi, a vizsgaidőszak… A tanév végi hajrában jó lenne még odatenni magunkat… Ugyanakkor kopogtat az ajtón a nyár tündöklő, érlelő napsugarával, és egyre csak a hívogató, madárdaltól hangos erdei kirándulások, homokos tengerpart, őrült strandolások járnak a fejemben. Sőt, már a talpamban a fesztiválok ritmusa… Hogyan lehet így bármit is megjegyezni?

De muszáj lenyugodni, hangolódni az okosodásra… szagolgass levendula (Lavandula angustifolia), mandarin (Citrus reticulata ze.) vagy majoranna (Origanum majoranna) illóolajokat, esetleg ezek keverékét. Segítik az elalvást is, így vigyázz, ne ess a ló túloldalára, mert a tanulás helyett könnyen álomba szenderülhetsz! 😉

Tanulás

A frissesség mindig jól jön, különösen, ha sikeres vizsga a cél! Kortyolj borsmenta (Mentha piperita) aromavizet citromlével ízesítve! 2 dl vízbe tegyél 1 teáskanál borsmenta aromavizet (hidrolátumot) és ízlés szerint frissen facsart citromlevet! Hatása hasonló a koffeinéhez: serkenti a vérkeringést, frissít! S indulhat a tanulás! Próbáld ki, kávé helyett! Alacsony vérnyomás és szédülés esetén is bátran alkalmazhatod! Párologtass a frissítő ital mellett borsmenta illóolajat! Mint általában az illóolajok nem csak egyetlen szervrendszerre fejti ki kedvező hatását a borsmenta illóolaj sem, hanem egészen sokrétű felhasználást tesz lehetővé meglehetősen összetett kémiai profiljának megfelelően. Így a borsmenta illóolaja nemcsak frissít, hanem támogatja az emésztést, ugyanakkor remek nyákoldó! Azonban óvatos használatot igényel menton(keton)-tartalma miatt: várandós és szoptatós kismamák, kisgyermekek, epilepsziás betegek és magas vérnyomással küzdők esetében kerülendő használata.

Szakértők

Szakértőinktől még több ITT!

Aztán bevetheted a koncentráció fokozására a sokoldalú citrom (Citrus limonum ze.) illóolajat! Használatával nemcsak a tanulás lesz hatékonyabb, mivel egyidejűleg fertőtleníti a levegőt is! Egy francia felmérés szerint egy köbméter erdei levegőben 5 kórokozó, egy párizsi lakásban 20 000, egy nagyáruházban 9 millió, egy átlagos munkahelyen pedig 5 millió van köbméterenként (a felmérés kb. 10 éve készült). A citromhéj illóolajának gőze a meningococcust (fertőző agyhártyagyulladás kórokozója) 15 perc alatt, a tífusz kórokozóját egy órán belül, a pneumococcust (tüdőgyulladás kórokozója) két-három óra alatt, a streptococcus haemolyticust (mandulagyulladást, skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat okozó baktérium) három-tizenkét óra alatt pusztította el. (Rochaix és Morel kutatók kísérletei alapján.)

A citrom illóolajjal keverheted a rozmaring kámfort (Rosmarinus officinale ct. camphre) a hatás fokozása érdekében! A rozmaring kámforról 2003-ban és 2012-ben is jelent meg kutatási eredmény, amely alátámasztja rövidtávú memóriára való serkentő hatását. A bazsalikommal (Ocimum basilicum) remek szinergiában tovább fokozható a tanulási hatékonyság! A bazsalikom illóolaj az egyik legjobb görcsoldó hatású illóolaj, migrénes fejfájásra, menstruációs görcsre éppúgy alkalmazható, mint izomfájdalmak enyhítésére. Idegerősítő, oldja a szomorúságot és a félelmeket.

Tanulás_1

Ugye, azt mondanom nem kell, hogy az illóolajok nem fogják helyetted megtanulni a leckét? De segítségedre lehetnek a szellemileg túlterhelt időszakban. Rozmaring, az emlékek olaja, az emlékezés fája. Mi másra volna a vizsgán szükséged, mint hogy emlékezz a bebiflázott tananyagra?

Amikor már mindent megtanultál, s úgy érzed, egy kis bátorság jól jönne, látogass el Óz birodalmába, ő az oroszlánnak is adott bátorságot. S mivel igazságos a hatalmas és félelmetes varázsló, gondolom, Neked is adna a bátorság elixírből. A sárga köves úton kell haladnod s megtalálod Smaragdvárost. De, ha bármilyen akadályoztatás végett mégsem jutsz el Ózhoz, a babér (Laurus nobilis) illóolaj lesz a befutó! Önbizalmat ébreszt, bátorságra sarkall, heroikus szónokká tesz és javítja a memóriát! A babér illóolaja mást is tud ám: görcsoldó! Így ha menstruációs görcsök gyötörnek is előveheted illatos dobozodból!

Tanulás_2

Az illóolajodat a vizsgára is vidd magaddal, mivel a tanulás során kiépült memórianyom az illat felidézésével aktivizálódik, tehát segít előhozni a megtanult információözönt, csökkenthető a leblokkolás kockázata!

Az aromakeveréket cseppentheted tenyeredbe is (a citrusokkal vigyázni kell, mert fényérzékenyítő hatásúak), de vihetsz magaddal illatpárnácskát is az illat hordozására, esetleg cseppentheted aromanyakláncba is!

Sikeres felkészülést kívánok!

Dr. Takács-Tóth Diána

a kémia doktora, aromaterapeuta, blogger, natúr kozmetikum készítő

www.dianatura.blog.hu

info@dianatura.hu