Eszterrel, a vizuális történetmesélő művésszel a véletlen hozott össze, valójában először csak a képeire figyeltem fel, azokra a sokszínű, mesevilágot idéző képekre, amelyek elé leül az ember és nem tud elszakadni tőlük. Van ezekben a képekben egyfajta varázs, ami megfog és nem enged. Eszterrel saját kis kuckójában beszélgetünk Gödöllő szívében a 2018.-ban megnyílt Ötletkuckó hobbibolt műhelyében.

Gyönyörű helyen vagyunk, ha jól emlékszem azzal, hogy sikerült megnyitni ezt a műhelyt, egy nagy álmod vált valóra…

Így van – mosolyog. A helység több funkciót is ellát. Egyrészt egy állandó bázis a képeimmel díszített apróságoknak, medáloknak, gyűrűknek, mágneseknek, mini lenyomatoknak, kulcstartóknak, tehát boltként is üzemel. Másrészt kiállítótér is, melyben szeptembertől vendégkiállítók minikiállításait is tervezem fogadni. Szeretnék teret adni olyan alkotóknak, akiknek eddig nem vagy kevésbé volt lehetőségük kiállítani, akik a galériák világában zárt ajtókba ütköztek. Gödöllőn nincs túl sok kiállítóhely, s ami van, oda sem túl egyszerű bejutni, vagy nagy várólista van; ezért véleményem szerint nagy igény van hasonló helyekre. A kiállítások mellett magát a berendezést is úgy alakítom ki, hogy az itt töltött idő inspiráló legyen és jó hangulatban teljen; egyfajta “varázskuckó” hangulat megteremtésére törekszem.

Eszter a vizuális történetmesélő!

Mivel várod azokat, akik betérnek hozzád?

Augusztus 17-én lesz 1 éves a Varázsbolt, illetve 15 éves az Ötletkuckó, ezt a napot mindig akciókkal ünnepeljük meg. Idén szombatra esik ez a nap, így egy családias délelőttöt tervezünk, a látogatók kedvezményesen vásárolhatnak az Ötletkuckóban és a Varázsboltban is. Workshopokat a jelenlegi helységben nem tartok, de ha egyszer nagyobb helyem lesz, tervezem, hogy lesznek, nem csak saját workshopok, hanem bérelhető helyszín is lehetne kreatív foglalkozásokhoz a Varázsbolt, ahol egyedi hangulatban, kellemes környezetben alkothatnának a résztvevők. 

Eszter van neked egy amolyan Arc poétikád….

Igen, tevékenységemre az “Everything You Can Imagine Is Real” (“Minden, amit elképzelsz, valóságos”) mottót választottam, amely egy Picasso-tól származó szállóige, és jól szemlélteti a gondolatok teremtő erejét, amelyre a saját életutamból is tudnék hozni példákat; ebből származik az EYCIIR mozaikszó, amely -úgy gondolom- a sajátom, én tettem azzá, ami. 

Eszter hogyan találtál rá erre a hivatásra?

2014 januárjában, egy álomkép hatására készítettem el első képem, de akkor még fogalmam sem volt arról, hogy később mekkora szerepe lesz ennek az egésznek az életemben, bár aránylag hamar megfogalmazódott bennem, hogy igen, én ebből szeretnék keresni, ezzel szeretnék foglalkozni “főállásban” is. Az első képem elkészülte után egyik dolog hozta magával a másikat, tulajdonképpen egy nagy utazás az egész, amely során sokan csatlakoztak hozzám, akik figyelemmel követik, támogatják, segítik a munkám, és remélem, messze még a vége…

 Vörös Eszter a vizuális történetmesélő képei

Ha körülnézek itt számos mese- vagy fantáziavilágot idéző képet látok magunk körül. Meg lehet fogalmazni azokat az érzéseket, amik alkotás közben betöltenek téged?

Nem igazán lehet szerintem. Nehéz lenne legalábbis. Számomra a festés egyfajta relaxáció is, más tudatállapotba kerülök olyankor. Kettős hatása van: bizonyos értelemben feltölt, bizonyos értelemben viszont elfáraszt egy-egy nagyobb festmény. Nemrégiben fájt utána a kezem még másnap is, annyi apró részletet dolgoztam ki, hogy a monoton mozgás/kéztartás ezt váltotta ki. Persze ez aztán hamar elmúlt. A nagyobb munkáimat szeretem elvonulva készíteni, de a Varázsboltban sokszor festek a helyszínen, falapokat például, ilyenkor a betérők gyakran odaállnak figyelni a munkafolyamatokat. 

Lesz mostanában valahol kiállításod, hol találkozhatnak a munkáiddal az olvasók?

Őszig a házigazda szerepében leszek, ugyanis a saját Galériámban két vendég kiállítónk is lesz: július elejétől augusztus elejéig Tatai Anita mandaláit, augusztus elejétől szeptember elejéig pedig Köles Nóra tájképeit, csendéleteit fogadjuk be, mindkét kiállításhoz megnyitót is szervezünk. Ősztől nagy terveim vannak a Varázsbolttal, melyekről még nem beszélnék inkább, de ha minden terv szerint alakul, hamarosan lerántom a leplet a dologról. Ami jelenleg fixnek tűnik az egy nagy egyéni kiállítás januárban a gödöllői Művészetek Háza konferenciatermében, amelynek pontos időpontját hamarosan megtudom és természetesen hírt adok róla. Ide harmadízben térek vissza, 2-2 év kihagyással, nagy örömömre mindig sokan eljönnek a megnyitóra is és a kiállítás időtartamában is. Persze addig még bejöhetnek más alkalmak is. 

Vörös Eszter vizuális történetmesélő munkái

Kedves olvasó, addigis, amíg nem adódik alkalmuk személyesen elmenni Eszterhez az alábbi linkeken megismerkedhetnek vizuálisan a munkáival:

www.facebook.com/eszterannaswonderlandwww.facebook.com/eyciirartshopandgallery

www.instagram.com/eyciirve

Köszönöm a beszélgetést.