Habár kemény vita folyik arról, hogy a házasság „csak papír”, vagy tényleg egy szorosabb köteléket jelent, az teljesen egyértelmű, hogy az emberek számára fontos, hiszen napi szinten merül fel léte, vagy éppen nem léte, akárcsak egy folyosói beszélgetés alkalmával. Ezt támasztja alá, hogy a KSH adatai szerint a házasságkötések száma az elmúlt években emelkedett. 2016 januárja és novembere között például 48 920 pár járult az anyakönyvvezető elé. Habár a válások száma az utolsó két évben csökkent, még mindig igaz, hogy 1000 fennálló házasság több mint 10 %-a válással végződött. Az elmúlt tíz évben tehát csökkenés vette kezdetét, amelynek eredményeként 2014-ben – ötven év után először – 20 ezer alá esett a felbontott házasságok száma.

Petrus Márta coach

Petrus Márta író, coach, pedagógus, boldog 4+2 gyermekes édesanya. Mindig is gyermekekkel és szüleikkel foglalkozott, legyen az készség fejlesztő játszóház, vagy válás utáni újjáépülés, mozaik család felépítése, vagy édesanyák kiegyensúlyozottsága, vagy a családon belüli kommunikációnak javítása. A hangsúlyt évekig az elvált szülőtársaira helyezte, de rájött, hogy nemcsak az elváltaknak van szüksége támogatásra, hanem a teljes családban élőknek is. Akár abban, hogy megelőzzék a válást, vagy pedig abban az ördögi helyzetben, hogy nincs elég idejük a gyermekükre. Ezért indította útjára a vállalkozását, melyben könyvekkel, workshopokkal, tréningekkel segít a családoknak.

Legújabb könyve a „Házassági mentőövek, avagy hogyan legyen jobb a házasságotok?” címet viseli. A könyv kapcsán izgalmas beszélgetést folytattunk a szerzővel.

Ön szerint több házasság lenne megmenthető, ha a párok tudatosan dolgoznának a kapcsolatukon?
Azt gondolom, hogy igen.  A mai társadalomban, ahol nagyon gyors az információ-, érzelem-, tudás áramlás, ahol mindenki rohan, a média pedig mindeközben azt sulykolja, hogy egyedül is mindenre képes vagy; egyszerűen muszáj a pároknak tudatosan egymásra figyelniük. Egyre kevesebb idő és energia jut a másikra, így azt a kis minőségi időt érdemes úgy kihasználni, hogy az valóban a kapcsolatot szolgálja, teljes odafigyeléssel társunkra.

Csak a házasoknak, vagy hosszabb ideje együtt élő pároknak is segítséget nyújt a könyve?
A könyv mindenkinek segít, aki párkapcsolatban él. Kimondottan úgy állítottam össze a játékokat, feladatokat, hogy minden párkapcsolatban élő embernek valódi segítség legyen.

Petrus Márta könyvei

Kapcsolat kezdetén még rózsaszínű minden. Vajon már ekkor is érdemes olvasni a könyvét?
Teljes mértékben, igen. Nagyon sok fiatal házasnak adják nászajándékba is a könyvet. A könyv igazából abban segít, hogyan figyeljünk jobban egymásra, hogyan alakítsunk ki egy mindkettőnk számára jól működő kapcsolatot. Segít abban is, hogyan osszuk meg feladatokat, szerepeket, amik az élethelyetek változásával folyamatosan változnak, de a játékos feladatokkal gyorsan helyére lehet pakolni mindent. Pl. a kapcsolat elején van, hogy a nő mindent megcsinál otthon, viszi munka mellett a teljes háztartást. Aztán jön az első gyermek, és minden borul/hat. El kell osztani a feladatokat, hogy senki se érezze, hogy mindent egymaga végez. A következő ilyen nagy változás, amikor a nő visszamegy dolgozni. Ismét megint minden a feje tetejére állhat, ami rengeteg konfliktushoz vezet. Ha ezekre tudatosan készülünk, és meg tudjuk jó kis feladatok, ötletek, játékok segítségével oldani, akkor mindenki nyugodtabb lesz, és közös megbeszéléseken, közös döntéseken alapuló kapcsolatunk lesz. Illetve meglesz a módja arra a pároknak, hogy ha érzik, hogy ezen a területen gond van, mert változott valami, akkor már tudják, hogyan oldják meg.

Ugyanígy segít abban is, hogyan adjuk meg a másiknak azt, amiből valóban érzi, hogy szeretjük és elfogadjuk. A könyv segítségével mindenki olyan párkapcsolatban élhet, ami valódi érzelmekre alapul, amiben a társak ki tudják fejezni egymás felé az őszinte érzelmeiket olyan módon, hogy a másik megértse azt. Öt nagyon fontos területre koncentrál; vagyis öt mentőövre, ahogyan én hívom: egymás valódi szeretetére, a kommunikációra, a szeretetnyelvekre, az alapvető szerepekre, feladatokra, és a közös időre. Ezeket a területeket segíti feladatokkal, játékokkal, szituációkkal, olyan megoldási mintákkal, stratégiákkal, hogy ezekben ne legyen gond, mindig meg tudjuk találni a megfelelő megoldást, ami mindenkinek jó.

Az Ön házassága is válással végződött. Személyes tapasztalatai és jelenlegi ismeretei alapján a saját házasságát meg tudta volna menteni?

Erre a kérdésre valójában azt tudom válaszolni, hogy vajon meg akartam-e volna menteni?! Nyilván, ha a birtokomban lettek volna ezek a megoldási stratégiák, akkor nem jutottunk volna el odáig, hogy a válás gondolata felmerüljön. Ha tudtuk volna, hogyan kell jól kommunikálni, és elfogadóan, megértően beszélgetni, akkor biztosan sok olyan dolgot megoldottunk volna, ami a váláshoz vezetett. Mi minden olyan hibát elkövettünk, ami tipikus, és sajnos nem voltak rá megoldási mintáink. A könyvnek hála most már mindenkinek van. De a mi lett volna ha, az marad mi lett volna ha.

Mit lát a legnagyobb problémának, amely miatt a házasságok válással végződnek?

A leggyakoribb probléma a kommunikáció. Egyszerűen a párok nagy része nem tud úgy beszélgetni egymással, hogy az őszinte, érthető legyen a másik számára. A legtöbb konfliktus a rossz kommunikáció miatt van. Számtalan vita és feszültség elkerülhető lenne, ha úgy tudna beszélni egymással a két fél, hogy azt megértse a másik. Nagyon érdekes, mert amint a kommunikáció helyre kerül, nincs olyan helyzet, amit ne tudna megoldani egy pár. A Házassági Mentőövek könyvemben egy teljes fejezet erre épül, és a jó kommunikációs stratégia kialakításáról szól, természetesen feladatokkal, játékokkal.

Petrus Márta - mozaik család

Segíthet-e a könyv azoknak, akik már túl vannak egy váláson?

Igen, mindenféleképpen. A könyv azokat a területeket dolgozza fel, amelyek a legfontosabbak egy párkapcsolatban, és amiken sok-sok pár elcsúszik. Válás után segít abban a könyv, hogy mire kell odafigyelni, hogyan kell felépíteni egy jól működő kapcsolatot. Ha az őszinte, elfogadó, tiszteletteljes szeretet megvan, akkor a könyv valódi segítség egy igazán biztos párkapcsolathoz.

Mennyire tudja saját maga betartani az „alapelveket”?

A könyv éppen azért is íródott meg, mert a sok általam vezetett párterápia feladatait, tanulságait, megoldásait is leírom benne, amiket alkalmazok, illetve azért, mert nekünk is sokat segítenek ezek a módszerek a házasságunkban. Mivel a férjemmel már mindketten túl vagyunk egy váláson, mi ösztönösen figyeltünk a kapcsolatunk elejétől ezekre a területekre, problémákra, hiszen tudtuk, hogy ezeken lehet elcsúszni, ezek lesznek azok, amikre közös megoldásokat kell találnunk és kialakítanunk. Korábban mindig azt mondtam, hogy egy jó házassághoz egyszer el kell válnia az embernek. Persze ez csak egy vicc, de válás után tényleg tudatosabb az ember az új kapcsolatában. Ezt a tudatosságot adja át a könyv a feladatokkal, szituációs játékokkal, kérdésekkel segítve, mint egy gyakorlati kis kézikönyv.

Petrus Mártának köszönöm a beszélgetést. A szerző könyve megrendelhető:
https://petrusmarta.hu/termek/hazassagi-mentoovek/

Viszont Márta volt olyan kedves és felajánlott egy könyvet olvasóinknak. Nem kell mást tenniük csak megválaszolni nyereményoldalunkon hamarosan megjelenő kérdéseket, beküldeni a helyes választ és várni, hogy Fortuna istenasszony kire tekint majd.