November 19. a férfiak világnapja. Két évtizede még nem volt ilyen, de mára öt kontinens nagyon sok országában ünneplik Trinidad és Tobagótól kezdve Kamerunon át az Egyesült Államokig, és 2009 óta Magyarországon is. Vajon miért vált szükségessé, mi (volt) az az igény, ami életre hívta, és aminek következtében futótűzként terjed el az ünneplése az egész világon? Talán az igazságosság miatt született meg, hogy ha a nőknek van nemzetközi ünnepe, akkor a férfiaknak is legyen? Netán az Y-kromoszómát ünnepelnénk ilyenkor? Mint minden új kezdeményezésnek, úgy ennek is először fel kell töltődnie tartalommal, hogy utána értelmesen lehessen ünnepelni. Persze el lehet ezt vicceskedni, hogy március 8-át leszámítva minden nap férfi nap, vagy hogy Ivó napja az igazi férfiak napja és így tovább, a valóság azonban az, hogy a valódi férfiakra ma nagyobb szüksége van/lenne a világnak, mint eddig bármikor. Értékeinkkel vissza kell térnünk a nevelésbe, a házasságaink megtartásába, környezetünk minden részletéért érzett felelősségvállalásba. Valljuk, hogy a jövő otthon épül, és ehhez kell igazán a férfi. Az Y-kromoszóma viszont nem tesz valakit automatikusan férfivá, csak biológiai értelemben, amire a hím kifejezés illik inkább, a férfi lét ugyanis vállalás. A felelősség elfogadása, elköteleződés, szolgálat.

A férfi-nő szövetség megerősítésével, az erkölcsi alapok megszilárdításával és a férfiak motiválásával foglalkozó Férfiak Klubja mélyen átélt, valódi tartalmat ad ennek az ünnepnek. Az idei évtől kezdve ezen a napon osztjuk ki a férfiak erőfeszítéseit honoráló Gránit Oroszlán Példakép Díjakat. Olyan példaképek kapják, akikre fel lehet nézni, akiket követni lehet, és akik már kivívták környezetük elismerését, hiszen jelölték őket a díjra apa, férfi pedagógus, mester, közéleti szereplő és felelős üzletember kategóriákban. A győztesekre a hétfő esti gálán derül fény.

Szolgáljon a példájuk inspirációul, hogy minden hímből lehet férfi, csak fel kell ismernie, el kell fogadnia, és hűségesen teljesítenie azt, ami a feladata. Minél több ilyen férfit kívánunk Magyarországnak, Európának és az egész világnak! Őket ünnepeljük ma, a Nemzetközi Férfinapon.

Bedő Imre

a Férfiak Klubja, társadalmi mozgalom alapítója

További információ: http://ferfiakklubja.hu/

         Férfi. Érték. Minta. Példa.