Négy évszak – télen címmel ad ingyenes hangversenyt a Magyar Állami Operaház Zenekarából összeállított kamaraegyüttes 2019. december 2-án a pápai Szent István vértanú-templomban, majd egy nappal később, december 3-án a kiskőrösi evangélikus templomban. A műsoron Vivaldi A négy évszak és Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című műve szerepel.

Opera - Négy évszak – télen

Az Opera jószolgálati feladatának tekinti, hogy lehetőségeihez mérten olyan rászoruló fiatalokkal is megossza művészei tudását, akiknek nincs lehetősége azt az intézmény falai között megtapasztalni. Számos egyéb karitatív vállalása mellett az Opera az adventi időszakban új hagyományt kíván meghonosítani ingyenes vidéki kamarakoncertjeivel, amelyek elsőként az idei tematikus Keresztény Évadban Pápán és Kiskőrösön templomi környezetben várják a rászoruló gyermekeket és a nagyközönséget.

Antonio Vivaldi, az itáliai concerto atyja 1725-ban komponálta négy, egyenként három tételből álló hegedűversenyét, amelyet egy, az emberiséggel csaknem egyidős művészeti téma, a természet és az évszakok váltakozása ihletett. A barokk mester saját szonettjeinek sorait írta a kotta megfelelő részeihez, amivel előrevetítette egy majd száz évvel későbbi műfaj, a programzene megszületését is. A mű a madárcsicsergéstől a tikkasztó napon és az őszi vadászaton át a téli viharig számos máig ismerős jelenséget mutat be.

Opera - Négy évszak – télen

A téma több zeneszerzőt is megihletett, többek között Haydn, Csajkovszkij, Glazunov és Busoni is írtak zenét az évszakokról. Vivaldihoz a legizgalmasabb párosítás mégis az argentin tangószerző, Astor Piazzolla műve, amely a Buenos Aires-i tavasszal, nyárral, ősszel és téllel ismerteti meg a hallgatót. Az 1965 és 1970 között keletkezett darab eredetileg hegedű, zongora, elektromos gitár, nagybőgő és bandoneón (harmonika) kvintettjére íródott, de kamara- és nagyzenekari átiratban, amelyekben – Vivaldihoz közelítve a művet – a hegedű kapja a főszerepet, egyaránt népszerű. A hangversenyeken a Vivaldi és Piazzolla által megkomponált minden egyes évszak párban követi egymást. A két esten a szólista szerepben az Opera Zenekar hegedű szólamvezetői – Ecseki Anikó, Závodszky Magdolna, Rajka Imola, Dóczi Áron – valamint Kállai Ernő koncertmester állnak az együttes elé.