Tomboló sikert aratott Edita Gruberova a hétvégén a Lammermoori Lucia címszerepében, ám rajta kívül is négy másik kiváló külföldi és magyar énekes örvendezteti meg az Erkel Színház közönségét a következő hetekben. Az Opera saját kiválóságai, Kolonits Klára és Sümegi Eszter főszerepekben, míg Elīna Garanča és Sonya Yoncheva gálaesteken lép a közönség elé, de az Opera Zenekar kíséri Olga Peretyatko áriaestjét is a Müpában.

Több mint 20 perces ováció és lelkes rajongótábor köszöntötte Edita Gruberovát a Lammermoori Lucia február 9-i előadását követően. Az édesanyja révén magyar felmenőkkel is rendelkező, világhírű koloratúr szoprán még egy alkalommal, február 13-án énekli el pályája meghatározó Donizetti-szerepét Budapesten.

Edita Gruberova mellett az ugyancsak tekintélyes rajongótáborral rendelkező Kolonits Klára látható Lucia szerepében, aki február 10-én öltötte magára újra a tragikus hősnő véres leplét. A népszerű Liszt-díjas drámai koloratúrszoprán, aki 2013/14 után az idei szezonban másodszor lett az évad kamaraénekese, és januárban többek között A hugenották Margit királynéjeként aratott elismerést, február 14-én, 17-én és 23-án lép újra a közönség elé a Donizetti-darab címszerepében, Kovács János dirigálása mellett.

A február 1-jei, 25 éves jubileumi gáláját követően az opera másik ünnepelt lírai-spinto szopránja, Sümegi Eszter a Gioconda címszerepében debütál az Erkel Színházban. Ponchielli leghíresebb operájának hősnőjét a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész a február 22-i premiert követően további öt alkalommal, 24-én, 28-án, március 3-án, 6-án és 10-én énekli Almási-Tóth András új rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével.

Két nappal később a Bécsi Állami Operaház és a New York-i Metropolitan sztárja, Elīna Garanča lett mezzoszoprán ad áriaestet az Opera Zenekar közreműködésével az Erkel falai közt. A február 25-i esten a művésznő többek közt a Don Carlos és az Adriana Lecouvreur részleteit, valamint Gastaldon, Gadel, Castelao és Mato, valamint Sorozábel latinos dalait énekli. A Ion Marin által dirigált koncertet követően Elīna Garanča dedikál is a közönségnek.

Ugyancsak az Opera Zenekar kíséri Olga Peretyatko áriaestjét másnap, február 26-án a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A világ vezető operaházainak keresett orosz szopránja, aki a Plácido Domingo által alapított Operalia énekversenyen tűnt fel 2007-ben, erre az alkalomra Mozart, Bellini, Donizetti, Verdi és Gounod népszerű műveiből válogatott részleteket, amelyek mellett az Opera Zenekar Rossini, Rachmaninov és Massenet közkedvelt dallamait is előadja Michelangelo Mazza vezényletével.

Az Opera idei, „Puccini Itáliája” tematikus évad kiemelt eseményének ígérkezik az Erkel Színház március 2-i Olasz Estélye, amelynek sztárvendége Sonya Yoncheva, aki másfél évtizedes, gazdag pályája során többek közt a milánói Scala, a berlini Staatsoper, a párizsi Opera és a New York-i Metropolitan közönségét is elvarázsolta. A bolgár szoprán az est sokszínű műsorában többek közt Puccini Lidércek, Bohémélet, Manon Lescaut és Pillangókisasszony című operáiból ad elő részleteket. A gálán a művésznő partnere László Boldizsár lesz, valamint fellép Boncsér Gergely, Kálmándy Mihály és az évad kamaraénekese címmel kitüntetett Szegedi Csaba, továbbá Balga Gabriella, Fülep Máté, Gábor Géza, Kiss Tivadar, Rácz Rita, Rőser Orsolya Hajnalka, Szappanos Tibor és Wiedemann Bernadett. Közreműködnek az Opera Zenekar, Énekkar és Gyermekkar tagjai, a Magyar Nemzeti Balett művészei – Felméry Lili, Ivanova-Skoblikova Sofia, Kekalo Iurii, Lagunov Ievgen, Leblanc Gergely, Melnik Tatiana, Timofeev Dmitry – és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei. Az Estély rendezője Almási-Tóth András művészeti igazgató és Solymosi Tamás balettigazgató, míg az együtteseket Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.