Az Opera vezető énekeseinek áriaestjeit, valamint az Opera Zenekar és Énekkar művészeinek, továbbá a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek kamaraprodukcióit közvetíti ezen a hétvégén Facebook-oldalán estkénként 20 órai kezdettel a Magyar Állami Operaház. December 16-án, Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója napján a német zeneszerző-géniusz előtti tisztelgésképp egyetlen operája, a Fidelio keresztmetszete hallgatható meg az OperaSzerda kereti között, kiváló szereposztásban.

Fidelio

Szántó Andrea zenei tanulmányait a gyulai zeneiskolában kezdte, majd a szegedi konzervatóriumban folytatta A budapesti Zeneakadémián Andor Éva osztályában szerezte diplomáját. Még akadémistaként nyerte el az I. Nemzetközi Barokk Énekverseny megosztott I. díját és a Magyar Rádió és Televízió különdíját. Tanulmányai befejezése után a Magyar Állami Operaház szerződtette, de volt a bielefeldi színház tagja, majd a Mannheimi Nemzeti Színház szólistája. Több mint félszáz operaszerepet felölelő repertoárjával és koncerténekesként fellépett többek között a Bregenzi és a Schwerini Ünnepi Játékokon, Bécsben, Grazban, Hannoverben, Frankfurtban, Edinburghban, Glasgow-ban, Zágrábban, Toulouse-ban, Nagojában, Szapporóban és Tokióban is. Brickner Szabolcs a Zeneakadémián szerzett klarinétművészi diplomája után az intézmény énekművészi diplomáját is megszerezte. Tanulmányait az augsburgi Hochschule für Musik mesterosztályában folytatta, ahol 2008-ban a Németországban elérhető legmagasabb rangú diplomát kapta meg. Énektudását többek között Nicolai Gedda, Renata Scotto, Robert Holl, Hamari Júlia és Brigitte Fassbaender segítségével fejlesztette tovább. Művésztársához hasonlóan ő is jelentős énekversenyek – Székely Mihály Énekverseny, Simándy József Országos Énekverseny, Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekverseny, Queen Elisabeth Nemzetközi Énekverseny – díjazottja. A budapesti Operában 2007 óta rendszeres fellépő, külföldön a Bayerische Staatsoper, az Oper Frankfurt, valamint a Nationaltheater Weimar vendégszólistájaként énekel. A Maszkabál december 12-i, szombati műsorában a 19. századi francia, orosz és az olasz operairodalom műveiből válogatnak 3-3 áriát, de közösen is színpadra lépnek a Carmen egyik részletével. Az est művészeti vezetője: Gábor Sylvie, műsorvezetője Gyüdi Melitta,zongorán kísér: Hidegkuti Pálma.

Szántó Andrea és Brickner Szabolcs
Szántó Andrea és Brickner Szabolcs

Schöck Atala 1998-ban nyerte meg a Simándy József Énekversenyt, 2000-ben pedig harmadik helyezést ért el a Magyar Rádió Énekversenyén. Még ugyanebben az évben megszerezte magánénekesi diplomáját a Zeneakadémián. Szeged és Budapest után hamarosan Drezda, Frankfurt, Prága, Bécs, Palermo, Torino, Brüsszel, Sevilla, Párizs és Bayreuth közönsége is megismerhette tehetségét. Munkásságát 2017-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, ugyancsak a 2016/17-es évadban lett az Opera Kamaraénekese. Színpadi szerepei mellett rendszeresen énekel barokk és klasszikus oratóriumokban is. Vasárnap, a december 13-i MaszkaBálon Purcelltől R. Straussig válogat két és fél évszázad operairodalmából. A műsor egyik vendégfellépője a 2018/19-es évad Kamaraénekese, Sáfár Orsolya, a pályakezdő művész kilétére pedig a közvetítés során derül fény. Az est művészeti vezetője Magyar Orsolya, műsorvezetője Ókovács Szilveszter, zongorán Jean Klára működik közre.

A hétvégi MaszkaBálokat megelőzően a Tercett-Trió-Trios pénteki műsorában december 11-én az Opera Kórus visszakanyarodik a német nyelvű dalköltészethez. Robert Schumann (1810–1856) Szopránra és tenorra írt 4 duett című ciklusát Hertelendy Rita és Csobolya József adja elő, míg Max Reger (1873–1916) 5 duett című gyűjteményének három tétele Dörgő Inez és Máthé Evelin tolmácsolásában lesz hallható. Az énekkari művészeket Andrássy-Neuenstein Krisztina kíséri zongorán.

Fidelio

Az Opera Zenekar műsorát ez alakalommal a bécsi klasszikus, illetve egy hozzájuk köthető zeneszerzőnek szenteli. A 250 éve született Ludwig van Beethoven (1770–1827) vonósokra írt c-moll triójának I. tétele Keskeny Ferenc (hegedű), Kondor Péter (brácsa) és Balázs István (cselló) előadásában csendül fel. Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) C-dúr divertimentóját Biró Zsófia, Gjorgjevic Dóra (fuvola), Király Tibor, Könyves-Tóth Mihály, Dávida Tamás, Ács Ferenc, Kirsch Bence (trombita) és Maros Ádám (timpani) szólaltatják meg. Joseph Haydn kismartoni tanítványa, a zongoraművész-zongorakészítő-zeneszerző Ignaz Pleyel (1757–1831) D-dúr fuvolanégyesét Rácz János (fuvola), Fahidi Patrícia (hegedű), Sörös Jenő (brácsa) és Pólus László (cselló) játékában élvezheti az online közönség.

Az est műsorában ismét lesz balett: Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) A diótörő című karácsonyi klasszikusából a Kínai táncot (koreográfia: Kirejko Dmitrij és Chernakova Olga) Gyöngyösi Réka, Bobvos Oliva, Gáldi Nóra, Varga Lilla Emese, Szélig Szonja, Somogyi Laura és Whitaker Chloé, a Magyar Nemzeti Balettintézet tehetséges növendékeinek előadásában láthatják az érdeklődők. Az eset Aczél András rendezi, a műsorvezető: Gyüdi Melitta.

Schöck Atala
Schöck Atala

Nemcsak a magyar, hanem az egyetemes zenetörténet szempontjából is jeles nap december 16-a: Kodály Zoltán mellett Ludwig van Beethoven is ekkor jött világra. Utóbbi születésének 250. évfordulója alkalmából emlékezünk egyetlen operájának, a Fideliónak koncertszerű előadásával. A műben megjelenő szabadságvágyat, az elszakíthatatlan emberi kapcsolatokat a megtörhetetlen emberi erő képviseli, amelyet Beethoven a szinte elénekelhetetlen nehézségű és átütő erőt megkívánó énekszólamokkal ábrázol, és ami kétszáz évvel a mű keletkezése után is elsöprő hatással bír. A darab koncertszerű keresztmetszetét Gábor Sylvie állítja színpadra Rálik Szilvia (Leonora), Kovácsházi István (Florestan), Kálmán Péter (Pizzarro), Gábor Géza (Rocco), Sáfár Orsolya (Marzellina) előadásában. Zongorán közreműködik Bartal László, vezényel: Kocsár Balázs. Az est narrátora: Mona Dániel.