Az idei tél végi, tavasz eleji időjárás igencsak próbára tette sokunk immunrendszerét. Közvetlen környezetemben is szokatlanul sok ismerősöm panaszkodik az immunvédelmének megingásáról. Sokan betegek: náthásak, fül-, arcüreg-, torok-, tüdőgyulladástól szenvednek kicsik és nagyok egyaránt.

Dia_1

Tél végére igencsak kimerülnek tartalékaink, esetleg hatalmába kerít a tavaszi fáradság is, vállunkra telepszik valami megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan bú, szomorú bágyadtság. Nagyon várjuk a kikeletet: a Nap első éltető sugarait, a málinkó füttyét, a pacsirta dalát, a gólyák táncát, az ibolya szerény illatát, a jácint pompáját… és elegünk van a náthából, a hideg, fázós, borongós télies napokból…

Ilyen körülmények között az sem meglepő, ha megbillen lelkünk egyensúlya, aminek köszönhetően aztán rés keletkezik szervezetünk védelmi bástyáján, az immunitáson. De ne nehezteljünk a természetre, hiszen annak is szüksége van a pihenésre, hogy aztán megújhodva fényűző virágpompájával hirdesse az újjászületés csodáját, a tavaszt!

Dia_2

Aromaterápia ott, ahol igazán szükséges

De addig is, amíg ki nem bújnak az első hajtások, meg nem libbennek az első virágszoknyák, van valami, ami őrzi a növények gyökerének, szárának, virágának, rügyének, levelének, gesztjének, termésének, héjának, gyantájának, magjának, mosolyának, lényének szubsztanciáját, ami nem más, mint a növények kvintesszenciája, az illóolaj. Az illóolajban benne van minden, ami a növénykével rövidke vagy hosszabb élete során megesett.

Az illóolajok ésszerű alkalmazása őrületes lehetőségeket, mélységeket és magasságokat nyitnak meg felhasználójuk életében fizikai és lelki síkon egyaránt. Az aromaterápia, ami az illóolajok ismeretét és felhasználási módjait összefogó tudomány, pontosan emiatt lebilincselő számomra: egyszerre forraszt be sebet és emel magasba lelket. Látszólag kettős lehetőség bújik benne, amit ha közelebbről vizslatunk, máris látjuk, hogy egyazon célt szolgál: a test és psziché harmóniáját, az egész-séget.

A növényekből nyert illóolajok testünkre gyakorolt fizikai hatását a különböző kémiai összetételnek köszönhetjük. Azonban az alapos szemlélő megfigyelheti, hogy egy-egy növény illóolaja, például a populáris teafa illóolaj lehet egyszerre fertőtlenítő, sebgyógyító, immunerősítő, baktérium-, vírus-, és gombaölő hatású. Miért? Ennek nagyon egyszerű oka van: egyetlen növényből nyert illóolaj akár harmicféle kémiai összetevőt is tartalmazhat, melyek eltérő ingert gyakorolnak az emberi szervezetre.

Ezért rendkívül fontos az illóolajok kémiai profiljának ismerete, amiből az illóolajokat ismerő szakember, az aromaterapeuta következtet azok terápiás hatásaira, ellenjavallataira, alkalmazási területeire. Bátran fordulj hozzám bizalommal!

Az immunerősítésről…

Aki sokat betegeskedett, annak azért, akinek kimerülőben vannak tartalékai, annak pedig azért… tehát így vagy úgy, mindenkinek szüksége van immunerősítésre. Ha pedig immunerősítésről van szó, az aromaterápia egy egész hadsereget vonultat fel, aminek segítségével újra lendületbe jöhetünk! Az immunerősítés alappillére a lélek harmóniája, ezért a tavaszi megújító kezelésnek elengedhetetlen része a mélabú, a depresszió, a bánat elűzése, a stresszoldás. Aztán hozom azokat az illóolajokat is, melyek a szervezet öngyógyító mechanizmusába lehelnek életet!

Gyakran találkozni olyan aromaterápiás receptekkel, melyek több illóolaj egyidejű használatát tanácsolják. Ez annak köszönhető, hogy az illóolajok szinergiában vannak egymással: több illóolaj egyidejű alkalmazásával intenzívebb inger érhető el, mivel felerősítik egymás hatását. S ezt a rendkívüli képességet, miért is ne aknáznánk ki?

Dia_3

Az immunerősítés kulcsfontosságú olaja, az immunerősítés nagyágyúja: a madagaszkári kámforfa. Remekül alkalmazható influenza, és egyéb vírusos fertőzés esetén, energetizál, nyugtat, azonban görcsös köhögés esetén kerülendő 1,8-cineol tartama miatt. Immunerősítő keverékünk tartalmazhat az imént említett teafa illóolajból, ami az esetleges vírus – és baktériumfertőzésekkel is leszámol, miközben a szervezet immunmechanizmusát lendületbe hozza. Egy kevésbé ismert fűféle a vetiverfű, melynek óriási bojtos gyökeréből állítják elő az illóolajat: erőteljes immunerősítő tulajdonságú. Az immunerősítésben szintén remekül alkalmazható az eukaliptusz radiata, kakukkfű ct. tujanol, a kakukkfű ct. linalool, rozmaring ct. cineol, vadlevendula, szegfűszeg melyek ugyanakkor légúti betegségek gyógyítói is, a niauli illóolaja azon ritka illóolajok egyike, amely a sugárzás elleni védelemben is megállja helyét. A pálmarózsa nemcsak fantasztikus immunerősítő, hanem egyidejűleg remekül oldja a szorongást, elűzi a bánatot, ahogyan a csodálatos saro illóolaj is: eloszlatja a bezártság és magány érzését, a negatív érzelmeket és helyére engedi bekúszni a fény, az élet bámulatos varázsát! Ezt támogathatjuk a létezés örömét hozó édesnaranccsal, mandarinnal, a békéltető orvosi levendulával, a bergamottal, mely reménnyé váltja a csüggedést, az önbecsülést erősítő kubebaborssal, vagy a roboráló indiáncsalánnal.

Egészség

Még többet az egészségről ITT!

Legyengült immunitás esetén elengedhetetlen a rendszeres térfertőtlenítés, amit a citrom illóolajjal érhetünk el!  Egy francia felmérés szerint a citromhéj illóolajának gőze a meningococcust (fertőző agyhártyagyulladás kórokozója) 15 perc alatt, a tífusz kórokozóját egy órán belül, a pneumococcust (tüdőgyulladás kórokozója) két-három óra alatt, a streptococcus haemolyticust (mandulagyulladást, skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat okozó baktérium) három-tizenkét óra alatt pusztította el. (Rochaix és Morel kutatók kísérletei alapján.)

És most következzenek az immunerősítő receptek!

Immunerősítő fürdő:

Egy kádfürdőhöz készítsünk elő egy evőkanál mézet, vagy tejszínt esetleg Himalája-sót és abban oldjuk fel ill. a sóra csepegtessük a következő illóolajokat:

 • 4 csepp pálmarózsa illóolaj
 • 3 csepp rozmaring ct. cineol illóolaj
 • 4 csepp vadlevendula illóolaj
 • 4 csepp bergamott illóolaj

Immunerősítő testolaj

 • 50 ml feketekömény növényi olaj (magas tápértékű, erősíti az immunrendszer működését, fokozó hatású) helyette sárgabarackmagolaj, vagy szezámolaj is alkalmazható
 • 2 ml édesnarancs illóolaj
 • 2 ml madagaszkári kámforfa
 • 1 ml indiáncsalán illóolaj
 • 0,5 ml szegfűszeg illóolaj

Használat: fürdés, tusolás után masszírozzuk át a testünket az olajkeverékkel.

Immunerősítő testolaj gyerekek számára:

 • 1 ml mandarin illóolaj
 • 0,5 ml indiánacsalán illóolaj
 • 0,5 ml teafa illóolaj
 • 1 ml eukaliptusz radiata illóolaj
 • 15 ml sárgabarackamgolaj

Használat: fürdés után masszírozd át gyermeked hátát és mellkasát, általános védelmet és rituálét viszel az estékbe, ami harmóniával tölti el a kicsi lelket és csökkennek a betegséggel töltött napok száma! Ne felejtsd el a rendszeres légfertőtlenítést sem!

Figyelmeztetés: a citrus (bergamott, citrom, édesnarancs, mandarin, grépfuit) illóolajok fényérzékenyítő komponenseket tartalmaznak, ezért használatot követően 8 órán keresztül kerülni kell a közvetlen napsütést és szolárium használatát!

Az illóolajok beszerzésével kapcsolatban és aromaterápiás tanácsért bátran keress:

info@dianatura.hu Ha szeretnél még több hasznos bejegyzést olvasni illóolajokról, természetes ápolásról, egyéb természetes megoldásokról, itt találsz www.dianatura.blog.hu

Ha engem szeretnél jobban megismerni, ezt nézd meg:

http://dianatura.blog.hu/2018/03/05/milyen_a_jo_illoolaj_mi_celja_van_az_aromaterapianak_ezekre_a_kerdesekre_kerestuk_a_valaszt

Várlak szeretettel!

Kövess bennünket a FACEBOOKON is!