Évát régóta figyelem. Látom, hogy szinte minden rendezvényen ott van, serénykedik, „nyüzsög” – a szó jó értelmében. Hallottam valakitől, hogy a szüreti felvonulás egyik megállója nála lesz, a szomszédokkal közösen készültek a felvonulók fogadására. Ennél a pontnál úgy döntöttem, találkoznom kell vele.


Hegedűs Éva jó ember. Tele van szeretettel és ezt a szeretetét meg akarja osztani másokkal. Ezért fogott és fog bele olyan programok szervezésébe, amit nagyon kevesen tudnak/akarnak vállalni. Az ő nevéhez fűződik Lajosmizsén szinte minden olyan program, ami „Családi” előtaggal kezdődik. Egészen pontosan 5 főzőverseny, 4 Családi Majális, egy Családi Nap, 3 Családi Karácsony, 5 Mikulás Járat, és a Szüreti Felvonuláson két évben egymás után közös megálló kialakítása a szomszédokkal. Ezen kívül 200 kg kupakot „gyűjtetett” össze eddig. Mégpedig úgy, hogy játékot hirdetett az iskolás gyermekek részére és az az osztály, amelyik a legtöbb kupakot hozta, oklevelet és vándorserleget kapott. Mindeközben a kupakok ellenértékéből játékokat bérelt a különböző rendezvényekre.

Éva olyat dolgot csinál, amit kevesen: próbálja összefogni az embereket. Először kitalál valamit, aztán időt és energiát nem kímélve telefonál, ügyet intéz, felajánlásokat fogad, különböző emberekkel beszél, (nehéz emberekkel is) lelkeket ápol (varrónőként dolgozik, nagyon sokan megfordulnak nála), időpontokat egyeztet. Mindent megtesz azért, hogy az általa megálmodott rendezvény flottul, probléma mentesen történhessen. Folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több család csatlakozzon egy-egy eseményhez. Tevékenységének az a lényege, hogy az emberek együtt tölthessenek egy szép napot úgy, hogy a saját, minimális hozzájárulásukat adva (ami lehet egy kg cukor, gipsz öntés, pakolás, takarítás, bármi), térítésmentesen használhatják az összes (mások által felajánlott dolgot is – játékot, ételt, stb)

Éva öt éve próbálja megmozgatni az embereket. Kíváncsi volt arra, hogy mit lehet kihozni önkéntes, apró felajánlásokból? A történet egy főzőversennyel kezdődött. A XXI. század modern technikáit kiaknázva, a Facebook-on szervezett csapatot egy családi főzőversenyhez. Közösen összeadták a főzéshez szükséges alapanyagokat és közösen megfőzték a csülkös babgulyást. Éva mindegyik csapattársát meglepte egy köténnyel. Nyereményük pedig az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Díszserlege volt – az együtt töltött kellemes órákon kívül. Ezután már nem volt megállás: Mikulás Járat, Családi Karácsony (a régi, hagyományos). Családi Majális főzéssel, mókával, játékkal, vetélkedővel, győztesekkel.

Saját bevallása szerint egy ilyen rendezvény a semmiből indul és azoktól az emberektől lesz hatalmas, akik veszik a fáradtságot és cselekszenek. Reméljük, még sokáig lesz nekünk Éva, hogy összefogja és megszervezze azokat a programokat, amiket mi nem tudnánk!