Szeretem a nyarat: a frissen vágott fű szagát, a záporok frissítő illatát, a tengerparti sós levegőt, augusztusi éjszakák meteorvillanását, léghajók romantikáját, balatoni vitorlások ringását és a hűs habokat, meg a szentjánosbogarak nászát…

Imádom a váratlan kalandokat is, barangolást ismeretlen tájakon, vagy a tervezett utakat, a várva várt fesztiválok hangulatát, a kimerítő túrázásokat és a könnyű, vagy nehezebb kirándulásokat egyaránt. „Vonzódom a távoli kultúrák iránt! Itt a bökkenő… ugyanis, ami távol van, ahhoz sokat kell utazni. Én viszont nem tudok utazni. NEM TUDOK UTAZNI!!! Nem bírom a vonat zakatolásával járó rázkódást, repülés közben a légturbulenciát, a hajó ringását, autóban ülve a hajtűkanyarokat…!!!”

Ezt a kétségbeesett felkiáltást tartalmazta egy nemrégiben hozzám címzett levél. Sári ugyanis utazási rosszulléttől, kinetózisban szenved. A látási inger és az egyensúlyérzékelés közötti ellentét miatt alakul ki. Látjuk a repülő állandónak tűnő utasterét, ugyanakkor tapasztaljuk a jármű mozgását. Ezt az ellentétesnek tűnő információt agyunk hibaként észleli produkálva a kinetózis tünetegyüttest. Minden egyes útja teljesen élvezhetetlen, mondhatni kín. Amíg el nem éri döcögve, száguldva, gurulva, suhanva – bárhogyan – az úticélt. Hányinger, szédülés, fejfájás, légszomj. Mindez feszültséggel társul az utazás időpontjának közeledtével.

A következő tippek enyhítik a kellemetlen tüneteket. Ha Te is hasonló kínokkal utazol, sokat tehetsz az utazási nehézség enyhítésére néhány egyszerű tanács megszívlelésével:

  1. Ablakhoz ülj, ha van rá módod!
  2. Folyamatosan kortyolj vizet!
  3. Az autóbusz hátsó részét kerüld el!
  4. Mindig a menetiránynak megfelelően foglalj helyet!
  5. Utazás előtt kerülendő a nehéz étel fogyasztása
  6. Ne olvass a járműben semmit sem!
  7. Hallgass zenét!

Ha ez még mindig nem tűnik elegendőnek, jöhet az aromaterápia! Az illóolajok segítségedre lesznek! Mivel az illóolajok meglehetősen sűrű esszenciái a gyógynövényeknek, ezért használatuk alázatot és óvatosságot igényel. Mindig minőségi, kémiailag bevizsgált 100% természetes illóolajat használj és kérd ki aromaterapeuta tanácsát!

Az utazási rosszullét kellemetlen tüneteinek enyhítésében nagyszerű segítséget jelenthetnek a nyugtató hatású illóolajok belélegezve, mint a macskagyökér (Officinalis valeriana), ylang-ylang (Canaga odorata), levendula (Lavandula angustifolia), mandarin (Citrus reticulata ze.), majoranna (Origanum majoranna) illóolajok. Javasolt az utazás megkezdése előtti órákban belélegezni keveréküket. A szédülés elkerülhető, illetve megszűntethető a borsmenta (Mentha piperita) illóolaj alkalmazásával, ami frissít és tonizálja az idegrendszert (alkalmazása kerülendő 6 év alatt)! A citrom (Citrus limonum ze.) illóolaj magában hordozza a napsugarak vidám, élettel teli táncát, így az idegrendszerre ható kiegyensúlyozó hatását. A gyömbér (Zingiber officinalis) illóolaja élen jár az utazási rosszullét tüneteinek enyhítésében! Ugyanakkor az emésztőrendszer fájdalom- és gyulladáscsökkentője és még afrodiziákumként is megállja a helyét! A gyömbér teát kortyolhatod út közben, vagy illóolaját szagolgathatod!

Kellemetlenségektől mentes utazást kívánok!

 

Dr. Takács-Tóth Diána

a kémia doktora, aromaterapeuta, natúr kozmetikum készítő, blogger

www.dianatura.blog.hu

www.dianatura.hu

info@dianatura.hu