Szakemberek – Rostás Árpád Magyar Örökség- és Pro Architectura -díjas cigány restaurátor és vándorasztalos szerint a járvány és a gazdasági válság megmutatja, hogy érdemes szakmát tanulnia a fiataloknak. A szakemberekre ugyanis mindig szükség lesz.

Több tízezer ember veszíti el a munkáját a koronavírus járvány és a várhatóan elhúzódó válság miatt. Bár a gazdaság újraindításával lesznek, akik el tudnak majd helyezkedni, sok ember nehéz hónapok elé néz. A felmérések szerint leginkább az alacsony végzettségűek veszítették el az állásukat.

„Akinek szakmája van – például kőműves, festő vagy asztalos – annak mindig lesz munkája, még ha most a karantén miatt vissza is esnek a megrendelések.” – mondja Rostás Árpád, a közismert restaurátor és asztalos, aki többek között az Országház és a Miniszterelnökség faburkolatainak készítését, restaurálást is végezte.

Az asztalosmester évek óta tesz azért, hogy minél több fiatal tanuljon szakmát. Az elmúlt években több mint nyolcezer gyereknek szervezett tábort – idén is szervez egyet  – és mintegy kétezer fiatalt vett rá, hogy az ő példáját követve – aki kisgyermekként került állami gondozásba és küzdötte fel magát elismert emberré egy szakma által – tanuljanak és fejezzék be az iskolát.

Valójában soha nem késő szakmát tanulni, ezért azoknak is érdemes ezen elgondolkodni, akik most elveszítették a megélhetésüket. A történelem azt mutatja, aki a két kezével alkotni képes, értéket tud teremteni, annak mindig lesz munkája, azt nagy baj nem érheti. magyarázza Rostás Árpád – Ez a válság alapjaiban változtatja meg a világot, de szakemberekre mindig szükség lesz. Ezért én minden fiatalnak azt tanácsolom: tanuljon mesterséget, hogy biztosítva legyen a megélhetése, bármi történik. 

További információ: http://vandorasztalos.hu/