Dr. Takács Tóth Diána neve nem lehet ismeretlen olvasóink előtt, hiszen időről időre megörvendeztet bennünket egy-egy cikkel. Dia natúr kozmetikumok készítésével foglalkozik. Háziszappanok, ápoló termékek kerülnek ki kezei közül. A közelmúltban aromaterápiás tanácsadás és testkezelés is felkerült a Dianatura portfólióra, ami abszolút természetes egészségmegőrzést, tonizálást és gyógyulást hordoz magában.

Már kislányként is arról álmodott, hogy vegyész lesz?

Neeem, szerintem nem is tudtam még akkor, hogy létezik ilyen szakma! De nem mondhatom, hogy nem volt előzménye az útnak, amin most járok. Gyerekkoromban egy kisváros, Dunaföldvár szélén laktunk, és nagyon sokat bóklásztam a környező réteken, rónákon. Különös vonzalmam a növények iránt már akkor kibontakozni látszott, ugyanis volt egy növényhatározóm, amit sokszor magammal vittem a céltalannak tűnő csatangolások alkalmával. De én örömmel lapozgattam a szobában ücsörögvén is! Kedves elfoglaltságom volt.

Miért lett vállalkozó és miért pont a natúrkozmetikumokra esett a választása?

Szegeden lettem vegyész, a doktori képzés idején kutattam a rák ellenszerét neves professzorok tanítványaként, oktattam a kémiát, majd gyógyszergyárban dolgoztam, ahol a gyógyszerek engedélyeztetését és a gyártás folyamatát ismerhettem meg. A legmagasabb kémiai tudás, a gyógyszergyári ismeretek, a gyógynövények iránti régi vonzalom anyaságom kiteljesedésében teret kapott: a tudás, tapasztalás és az intuíció egyesült, és végül a természetesre esett a választásom. A legkoncentráltabban az illóolajok hordozzák a növények mivoltát. Benne van minden, ami a növényke rövid, vagy hosszabb élete során történt: benne minden napsugár, zápor, szélvihar, minden Holdtölte és fogyás, benne az Anyaföld. Ez a csodásan kerek szubsztancia tökéletes alternatíva az egészségmegőrzés területén. A növényi olajok, vajak, zsírok hordozói az illóolajoknak, így azzal együtt vannak egységben, s születtek meg a Dianatura aromaterápiás natúr kozmetikumok!

Ha valaki beleolvas a blogjába, akkor azt látja, hogy szenvedélyesen érvel a természetesség mellett. Tényleg ennyire rosszat tesznek a vegyszerek az embernek?

A legnagyobb baj az emberi kapzsiság. Szuper dolog, hogy olyan mértékű tudás birtokában van az emberiség, hogy gyakorlatilag bármit elő tud állítani szintetikus úton. Gondoljunk csak bele, milyen hasznos a silány fogsorral megáldott embernek a műfogsor, vagy az implantátum! Csak a probléma az, hogy olyan (ható)anyagot is mesterségesen hoz létre, amit a természet tálcán kínál. Vitamint, ásványi anyagot, illatot, ételt… És amit szintetikusan állítunk elő, soha sem lesz olyan, mint amit Földanya kínál. Hiányozni fog belőle a természet egysége, így aztán gyengébb hatású lesz, vagy teljesen elmarad a hatás, rosszabb esetben kellemetlen tünetek, mellékhatások is kísérik a használatot. Napjainkban oly mértékű a mesterséges dömping, hogy megtalálható az „ízletes” ételeinkben, neonszínű italainkban, tolakodón illatozó kozmetikumainkban, városok szmogjában, mosószerekben… és már túlontúl sok! Rengeteg! Egyre többen szenvednek allergiától, küzdenek emésztési panaszokkal, ízületi gondokkal, és még sorolhatnám! Könnyen párhuzamot vonhatunk a két jelenség között! Tehát a szintetikusan előállított termékek ebben a dózisban, amit a 21. század mér az emberekre, nagyon rosszat tesz az egészségünkkel! Én aromaterápiás tanácsadással, illóolajos testkezeléssel, prémium minőségű natúr kozmetikumokkal és szappanokkal, szappankészítés oktatásával tudok hozzájárulni a természetes megoldásokat pártoló embereknek az életminőségűk javításához, ehhez értek. Ha varrónő lennék, valószínűleg textil zsákocskákat varrnék a műanyag zacskók kiváltása végett.

Az oldalon nem csak termékeket, de sok-sok hasznos tanácsot is találunk szinte minden korosztály számára. Szakértőként mit tart a legfontosabbnak, mit kell(ene) megtanulniuk az embereknek saját egészségük megvédése szempontjából?

Az egészség a lélekből fakad. A kiegyensúlyozott, boldog ember nem beteg. Így aztán azt mondom, az első és legfontosabb, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben. Azt gondolom, ez a legnehezebb. De nem lehetetlen. Tudatosan kell élni: tudatosan kell építeni és szükség szerint leépíteni kapcsolatokat! Időnként pihenőt KELL iktatni a hónapok sodrásába! Erre Márai Sándor is felhívja a figyelmet, nem újkeletű dolog. Sok-sok minőségi időt kell tölteni a szeretteinkkel, keresni a természetes étkeket, sokat tartózkodni a szabadban, mozogni! Aztán, ha mégis itt-ott megbillen a harmónia és rés keletkezik szervezetünk védelmi rendszerén, az immunitáson, az illóolajokhoz nyúlok a leghamarabb. Legtöbb betegség kezdeti stádiumában elcsíphető aromaterápiával.

Három gyermekes anyaként, hogyan tudja összeegyeztetni a hivatását a háztartással?

Sok-sok szervezéssel! Nem fogom áltatni az olvasókat azzal, hogy milyen szuperanya vagyok! Nem, nem vagyok az! A családom a legfontosabb számomra, az ő idejükből csak a legritkább esetben veszek el a vállalkozás építgetése céljából. Így maradnak az éjszakák… Ha a legkisebb is közösségbe kerül, könnyebb lesz, azt gondolom. Amire büszke vagyok: felismertem, hogy segítségre van szükségem, mielőtt felőrlődtem volna! Hálás vagyok a férjemért: mindig mindenben számíthatok rá, támogat; a főzést is olykor átveszi tőlem, a takarítást hetente néhány alkalommal más végzi el helyettem. Így döntöttünk. Mindegy, hogy ki mossa fel a követ, ki porszívózik fel! A gyermekeinknek és nekünk is az együtt töltött minőségi idő a legfontosabb! Szerencsések vagyunk, mert az anyukám és a húgom örömmel vigyáznak a kis gyerekcsapatra (és én örömmel vegyes hálával bízom rájuk!), így a férjemmel rendszeresen van alkalmunk a kettesben töltődésre, enélkül nagyon nehéz volna. Mi így tudunk remekül „működni”! Feltöltődünk és folytatódhat a sokszor nagyon komplikált és gyerekzsivajtól hangos, de annál teljesebb és színesebb családi életünk!

Hogyan látja magát és a vállalkozását tíz év múlva.

Ötvenhez közel… bölcs vagyok, tapasztalt! Széles körben ismerik és azonosulnak a természetközeli Dianatura életszemlélettel, ami sok-sok ember életébe visz kisebb vagy nagyobb örömöket az egészsége területén! A kicsiny műhelyt felváltja egy nagyobb. Az egyszemélyes vállalkozás már a múlté, családi vállalkozássá nőtte ki magát, de ennél nagyobbra nem tervezem, mivel minden egyes szappanban, dezodorban, olajkeverékben benne van az érintésem, gondolatom, szenvedélyem. Ez nagyüzemi tételbe nem volna megvalósítható, személytelenné és talmivá válhatna.  A legideálisabb eset tevékenykedésem során, ha tudom, kinek készítem a keveréket (még ha nem is ismerem): olyankor rá gondolok, nagy energiákat mozgatok. Életszebbítésre születtem.

Kedves olvasó nézzen be a DINATURA honlapra, illetve Dia BLOG oldalára, ahol számos terméket valamint nagyon sok érdekes és főleg hasznos olvasnivalót, tanácsot talál.

Köszönöm a beszélgetést.