A színeknek hatalmas ereje van, közvetlenül hat az emberi lélekre, információt közölnek, érdeklődést keltenek, megnyugtathatnak, számos egyéb reakciót váltanak ki belőlünk. A piros egy izgalmas szín, attraktív, ugyanakkor kétértelmű a többi színhez képest, az életerőt és a pusztítást is egyaránt jelképezi. A vér és tűz színe (Ezzel kapcsolatban olvasd el korábbi bejegyzésünket is 15 érdekesség a piros színről így kapcsolhatók hozzá:

– negatív tartalmak, mint: erőszak, agresszió, bűn, hatalom, dominancia, vér, háború, halál illetve
– pozitív tartalmak, mint: szív, szeretet, vágyak, szenvedély, szerelem, melegség, forróság, energia.

Piros_be

Milyen pszichológiai hatása van a piros színnek? 

Sportversenyeken a piros öltözék előnyhöz juttat, befolyásolhatja a verseny eredményét, így a szervezőkben már sokszor felmerült a a harci sportokban a piros színhasználat korlátozásának lehetősége. A spanyol bikaviadalokon a matadorok által használt vörös köpönyeg is a dominanciát, erőszakot szimbolizálja.

Mikor viseljünk pirosat?

A férfiaknál a piros ruhadarab, pld. egy elegáns nyakkendő a hatalmat jelképezi, így a konszenzusra törekvő tárgyalások esetén kerülendő a használata. Míg a férfiak esetében a fenyegetés, düh, agresszió képe társul a piros ruhadarabokhoz, addig nők esetében ez inkább előnyös lehet. Meglepő megfigyelés, hogy azok a pincérnők, akik piros ruhát hordanak, nagyobb borravalót kapnak. Internetes társkereső oldalon is kimutatható, hogy azok a hölgyek, akik profiljukban piros ruhás fényképet töltöttek fel, nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Érezted már sokkal szexisebben magad vörös fehérneműben?

Nem véletlen, hiszen a piros a tűz színe, megtestesíti a szenvedély tüzét, az intenzív szerelem és erotika színeként hangsúlyozza a nőiességet, kifejezi a csábítást és a szexuális vágyat. Kutatások igazolták, hogy a férfiak sokkal jobban vonzódtak azokhoz a hölgyekhez, akik az első randevúra felvettek valami piros ruhadarabot. Már csak azért is tökéletes választás, mert a piros szín nagyobb önbizalmat ad, magabiztosabbá teszi viselőjét. Ezt az önbizalom növelő hatást, valamint a figyelem felkeltést tudatosan lehet használni, ha azt szeretnénk, hogy mindenki figyeljen ránk, egy előadáson vagy konferencián megtartott beszéd esetében.

Piros_be_1

Mi az összefüggés a személyiség és a piros öltözék között?

A piros ruha feltűnő, így előszeretettel hordják, akik szeretnek a figyelem vagy társaság középpontjába kerülni. Szívesen választják temperamentumos, dinamikus, tettre kész, önmegvalósító emberek. Csendes, visszahúzódó, félszeg, bizonytalanabb személyiség típus esetében ajánlott, hogy illesszenek be ruhatárukba néhány piros elemet, mert növeli az önbizalmukat. Sok esetben viszont a piros színű ruhákat túlzottan elkerülő embereknél jelentheti az életuntságot, cselekvésképtelenséget és az önbecsülés hiányát.

Milyen árnyalatát válasszuk a pirosnak? Hidegebb, melegebb, finomabb vagy mélyebb, erőteljes árnyalatát?

Piros, vörös és ezek árnyalatai: cinóberpiros, korallpiros, kárminvörös, burgundi vörös, tűzpiros, vérvörös, bordó, bíborvörös, rákvörös, rézvörös, ribizlipiros, vulkánvörös, tulipánpiros, téglavörös, rubinvörös, muskátlipiros, meggyvörös, cseresznyepiros, bronzvörös

Mint látható, számos piros árnyalat közül választhatunk, ideális esetben érdemes olyat preferálni, ami megfelel a színtípusunknak. Megfelelő színválasztással élénkebbé válhatsz, egészségesebbnek tűnik az arcszíned. A hideg színtípusba tartozók keresgéljenek olyan piros színeket, amiben van egy kis kék árnyalat, meleg színtípusúak sárgás, narancssárgás színekhez közelítő piros színekből válasszanak. A világosabb színtípusú emberek finomságát a világos színek, a mély, sötét tónusokkal rendelkező szépségét a sötétebb piros ruhák hangsúlyozzák. A Tél és Tavasz típusúak többsége hordhatják élénkebb színeket, míg a Nyár típusúaknak a fakó színeket részesítsék előnyben.

Piros_be_2

Színtípusokról itt olvashatsz bővebben

Elbűvölő piros árnyalatok- kép inspirációk

Magyar tervezők piros ruhás kollekcióiból: Itt kiegészítőkről pedig Itt

A piros játszik érzéseinkkel és vágyainkkal.

“A természet megajándékozott minket a szenvedéllyel. És aztán békét adott nekünk – mindaddig, míg újra szerelmesek nem leszünk. ” Helen Fisher

Friss hír: A Story gálán hazánk sztárjai is előnyben részesítették a piros színt.  Itt nézhetitek meg, hogy milyen ruhákat viseltek.

Divat

Még több hír a DIVATRÓL

Az Alkotónőket pedig kövesd a FACEBOOKON is!

 Ladányi Beáta

Önbizalom mentor, Stílustanácsadó

Párkapcsolati coach, Mediátor

http://beautyandlife.hu/