Hány dimenziós 2018-ban a nőiség? Legalább négy: határokon átívelő, erős, tudatos és inspiráló. És végül, de nem utolsó sorban: teremtő. 22 előadó – köztük nők és férfiak – akinek története, ereje, hivatása megmozgat és inspirál – ez a TEDxLibertyBridgeWomen.

Pszichológus, társadalomkutató, részecskefizikus, színésznő, zenei mediátor, emberkereskedelmi aktivista – a hazai TEDxWomen előadói annak ellenére, hogy az élet legkülönbözőbb területein működnek, ugyanazt az üzenetet közvetítik: „Tegyük oda magunkat!” Hogy hogyan? November 30-án, a TEDxLibertyBridgeWomen konferencián 22 példaértékű történet adhat erre választ.

A TEDx rendezvények alapvető szándéka az inspirálás és edukáció, nem lesz ez másként az idei TEDxLibertyBridgeWomen rendezvényen sem. A cél, hogy a gondolatébresztő előadások változást generáljanak: először a hallgatókban, majd kilépve kint, a nagyvilágban. A résztvevők korlátozott száma sem véletlen, a szervezők számítanak a közönség személyes, tevékeny részvételére és fontos, hogy a befogadás intim közege megteremtődjön.

A TEDxLibertyBridgeWomen kurátorai – a TED missziójának megfelelően – idén is megkeresték és színpadra hívták azokat az előadókat, akik valamely területen nagyot alkottak, hatással vannak, akikre érdemes figyelni. Saját szakterületük legjobbjai olyan gondolatokkal, melyek messze túlmutatnak a mindennapokon, és melyeket érdemes megosztani a (nagy)világgal. November 30-án, a Hatszín Teátrumban az egész napos konferencián 22 előadó egyedi, izgalmas, olykor provokatív előadását hallhatja a közel 200 fős közönség.

A rendezvényen előad többek között Spitzer Gyöngyi Soma Mamagésa, aki életfeladatának tekinti nőtársai segítését és az Új Nő eszméjének továbbadását. Európa legjobb színésznője, Borbély Alexandra a szlovák-magyar kettős identitás gondolatával fog a kultikus kör alakú vörös szőnyegre lépni, a TEDxLibertyBridgeWomen színpadán. Őszinte előadásában abba avatja be a nézőket, hogy ez a kettősség vajon előny-e vagy hátrány, és az erről való döntésünk hogyan befolyásolja életünket, tetteinket. Tisza Kata író, társadalomkutató azt mutatja be, hogy a saját élmények, az életútkutatás tudománya és a művészet hogyan egyesül az irodalomterápiában, és miként fejti ki segítő hatását egy-egy művészeti alkotás üzenete. Különleges előadásában ötvözni fogja a tudományos eredményeket a sajátos hangvételű költészettel. A női előadók mellett a férfiak gondolatai is megjelennek majd a színpadon. Doffek Gábor, a Frontember megmondja blog szerzője férfiszemmel figyeli a nők együttműködését és kommunikációját, míg Bikás Zoltán, a Punkzdad bloggere az apaság pillanatképeiből ad ízelítőt. A konferencián az előadások mellett közvetítés lesz a TEDWomen globális eseményéről, Palm Springs-ből angol nyelven, szinkrontolmácsolással.

 „A nők a világ minden táján kezükbe veszik az ügyeiket, hogy a jövőt olyanná alakítsák, amilyet mind látni szeretnénk – mi Magyarországon is. Bármi is legyen az érdeklődésük és tehetségük fókuszában – a politika, a tudomány, a technológia, a művészet –, ezek az úttörő nők kérlelhetetlenül feszegetik és áttörik a határokat. Fontosnak tartjuk, hogy halljunk azokról a nőkről, beszéljünk történeteikről, melyek példaként állnak előttünk. Hiszünk abban, hogy az előadások által közvetített gondolatok motivációt adnak saját céljaink elérésében is, valamint további belső és társas párbeszédet indítanak el.” – erősítették meg a rendezvény küldetését az ötletgazda alapítók, Bite Barbara és Szabados Andrea. A kezdeményezés mellé álltak és a rendezvény partnereiként jelennek meg olyan hazai és multinacionális vállalatok, melyek társadalmi felelősséget vállalnak a sokszínűség és a nők esélyegyenlősége iránt.

A hazai TEDxWomen esemény résztvevői egy olyan világméretű közösség részesei lehetnek, melynek tagjai elkötelezettek a pozitív változás iránt: innovatív gondolkodók, akik katalizálják az elképzeléseket a cselekvés irányába. A 2018-as TEDxWomen azt üzeni nekünk: Tegyük oda magukat!

A 2018-as TEDxLibertyBridgeWomen előadói:

Benkő Fruzsina – szociális munkás, emberi jogi aktivista, programvezető

Bikás Zoltán – informatikai vezető, a Punkzdad instagrammere

Borbély Alexandra – Jászai Mari-díjas színművész

Bratka Borbála – szaxofonművész

Brezina Kinga – fekete öves Nia tanár

Csömör Hermina – a Fényszínház alapítója

De Coll Ágnes – emberkereskedelmi szakértő

Doffek Gábor – kommunikációs és gasztronómiai tanácsadó, rendezvényszervező, blogger

Dr. Balázsi Katalin – tudományos kutató

Dr. Fekete Andrea – kutatóorvos, cégvezető

Fürjes Júlia – tanuló

Guba Boglárka – óvodapedagógus, konduktor

Horogh Petra – építészmérnök, közösségi lakhatási szakértő

Kocsis Zoltán és Glotz Mária – táncművészek

Koszti Zsuzso – filmrendező

Laposa Julcsi – Aranypáva Nagydíjas, Junior Príma Díjas népzenész, zenei mediátor

Matisz Viki – táncos, sejtedző

Mester Dóra Djamila – szexuális nevelő, kertész

Spitzer Gyöngyi „Soma Mamagésa” –  spirituális tanító, író, előadóművész

Sződy Judit – pszichológus, laktációs tanácsadó

Tisza Kata – író, társadalomkutató

 

Jegyek elérhetők itt: https://tixa.hu/TEDxLBW-Tegyuk-oda-magunkat?fbclid=IwAR2BPtPOimrXxARYYrtTpkufZRdHq3E78TWYtRMKpxN7ggGtTPUJ85cMD5A