December 29-én a Magyar Színházban a Naptárlányok előadása előtt Prof. Dr. Dank Magdolna az Onkológiai Klinika vezetője, Zalán Jánostól, a teátrum igazgatójától átvette azt az összeget, amelyet a színdarabban játszó színésznők által készített naptár bevételéből gyűjtöttek.   

A Magyar Színház 2017 októberében mutatta be Tim Firth: Naptárlányok című színdarabját Tallós Rita rendezésében. A színdarab megtörtént eseményeken alapszik. Egy angliai kisvárosban, Rystoneban a nőegylet egy kényelmes kanapét szeretett volna vásárolni a helyi kórház onkológiai várótermébe. Az ok szinte hétköznapi. Az egyik nő (Annie) férje leukémiában meghalt, a kanapét az ő emlékének szánták. Ehhez azonban pénzre volt szükség, így a középkorú asszonyok merész lépéssel támogatták barátnőjük ötletét: nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy az éves nőegyleti naptárat a szokásos tájképek helyett izgalmasabb, figyelemfelkeltőbb képekből állították össze – a saját aktfotóikból!

A belevaló hölgyek soha nem látott üzleti és világsikert arattak az exkluzív kalendáriummal. A nemes kezdeményezés akkora sikert aratott, hogy az elszánt naptárlányok nem csupán egy megfelelő kanapét tudtak vásárolni a helyi kórháznak, hanem a befolyt összegből egy teljes épületszárnyat, egy komplett onkológiai osztályt építtettek.

Fotó: Zsigmond László és Semsei Eszter

A történetükből hollywoodi film és világszerte játszott színdarab készült. Ezt a színdarabot mutatta be a Magyar Színház 2017. októberében.

A Hevesi Sándor téri teátrum színpadán neves színésznők: Igó Éva, Hegyi Barbara, Tóth Enikő, Udvarias Anna, Bede Fazekas Anna, Benkő Nóra és Soltész Bözse játsszák a köztiszteletben álló angol asszonyokat. Az előadás rendezőjével, Tallós Ritával anno a bemutató előtt beszélgettem.

– Ez egy feminista színdarab, és mint ilyen, napjainkban különösen aktuális – magyarázta Rita. –. Ma, Magyarországon, egy nőnek kötelező feministának lennie, a szó legszebb és legnemesebb értelmében. Ez a darab arról szól, hogy különböző érdeklődésű, hátterű és eltérő világnézetű nők, egymásba kapaszkodva, micsoda erőket tudnak megmozgatni. Különösen igaz ez azokra a nőkre, akik túl az ötvenen, hatvanon is kellően elszántak, energikusak, kreatívak, és nem utolsósorban még mindig vonzóak. Ez utóbbi csak menet közben derül ki számukra, ezek a kisvárosi asszonyok ugyanis már jó ideje feladták a saját életüket a családjukért, úgy gondolják, hogy öregek, és hogy a konvenciók szerint már nem számítanak nőnek. Ez persze nem igaz, sőt! Ráébrednek a saját erejükre, és újra felfedezik a saját nőiségüket. A Naptárlányok több szép, elgondolkodtató üzenettel bír, közben meg egy vígjáték, tele humorral, életigenléssel és szeretettel.

Ám a történet nem áll meg itt. Az előadáshoz ugyanis egy valódi naptár is készült, amelyhez a darab színésznői álltak modellt, a fotókat Semsei Eszter készítette. A különleges kalendárium az előadások alatt a színház előcsarnokában működő Emléktárgyboltban megvásárolható, a naptár bevételét pedig felajánlották a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának.

– Amikor felvetődött a naptár készítése, a többiekhez hasonlóan remek ötletnek tartottam – mesélte tavaly októberben Tóth Enikő, aki Ruth szerepében remekel az előadásban. – Természetesen megnéztem az eredetit, és lenyűgözőnek, nagyon szerethetőnek és bájosnak találtam. Megható volt az a bátorság, amivel ezek a kisvárosi nők a kamera elé álltak. Az elszántságuk mindannyiunkat kellőképpen inspirált. Az, hogy női fotóssal és stábbal dolgoztunk, nagyban megkönnyítette a helyzetet, mert így teljes bizalommal tudtunk a feladatra koncentrálni.  Remélem, hogy mi is nagyon sok pénzt összegyűjtünk a naptárunkkal! – tette hozzá mosolyogva a színésznő, aki akkor még nem sejthette, hogy egy és egy negyedév alatt, pontosabban a 2018-as év utolsó Naptárlányok előadásáig 721.000.- forint gyűlik majd össze a jótékony célra készített naptár bevételéből. A figyelemre méltó összeget az idei utolsó Naptárlányok előadás előtt, december 29-én este 7 órakor adta át a társulat és Zalán János igazgató Prof. Dr. Dank Magdolnának a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ vezetőjének.

Fotó: Juhász Éva, Zsigmond László és Semsei Eszter

A Naptárlányok egyik meghatározó karakterét, Chris-t alakító Hegyi Barbarát annak idején a próbaidőszak finisében kérdeztem arról: számára leginkább miről szól ez az előadás?

– A szolidaritásról, a női összefogás és összetartás erejéről, a barátságról, és nem utolsósorban az életigenlésről – válaszolta a színésznő. – Ezek az asszonyok kitalálnak valamit azért, hogy egy fontos ügy mellé álljanak, és hogy az ötletükkel másokon segítsenek.

– Ez a történet rávilágít arra, mennyire erős és milyen nagy dolgokra képes egy pici közösség, bárhol a világban – fűzte tovább kolléganője gondolatait Tóth Enikő. – A női energiák összeadódását mi is éreztük a próbákon.  Hamar összekovácsolódott a társaság, és nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába. A Naptárlányok legfontosabb üzenete, hogy a nagy csoda a sok kicsiből születik. Ehhez képest sokszor kishitűek vagyunk, és azt gondoljuk: „Én semmit nem tudok tenni!” De igenis, tudunk segíteni, csak hinni kell magunkban és abban, amiért, vagy akiért tenni akarunk!  Lehet és kell is bízni az emberekben, mert a nagy többségük jólelkű, együttérző és segítőkész.

Kiemelt kép: Semsei Eszter