Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre nehezebben vesszük rá magunkat még a nap elkezdésére is, nemhogy a sportolásra. Pedig télen sem kell lemondanunk a mozgásról, még akkor sem, ha éppen elkezdeni szeretnénk – szakértő tippjeivel.

A sportok nagyrészét egyébként is fedett helyen végezzük. Az edzőtermek, a csoportos edzések, a jóga és crossfit mind beltéren található, de akár úszhatunk is kedvünk szerint a fűtött uszodákban. Nem beszélve a szuper téli sportokról: a korcsolyázás, a síelés vagy akár a szánkózás. Immunrendszerünknek télen még nagyobb szüksége van támogatásra, a vitaminraktárakat ilyenkor is érdemes feltöltve tartani, amennyire lehetséges. Megfelelő táplálkozással és vitaminbevitellel a hétköznapi kihívások megugrásáról és a különlegesebb sportok kipróbálásáról sem kell lemondani. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek többek között elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért, a véralvadásért és nem utolsó sorban a szem egészségéért. Éppen ezért az év minden időszakában, de különösen, télen, tél végén érdemes pótolni.

Milyen vitaminokkal turbózhatjuk fel a szervezetünket?

A C-vitamin kiváló immunerősítő, 1000 mg felszívódásához nagyjából 1 liter víz szükséges, ezért ügyeljünk a folyadékbevitelre is. D-vitaminból meghatározott, ajánlott nemzetközi egységnyit érdemes fogyasztani, télen különösen sokat segít a legyengült immunrendszernek.„A D-vitaminból is hiány tud jelentkezni, melyből sok városi és irodai munkát végző ember még nyáron sem jut elegendő mennyiséghez, nemhogy télen. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és annak beépülését a csontokba. Továbbá nagy szerepet játszik a sejtosztódásban is, valamint hozzájárul az egészség izomfunkció fenntartásához – mondja Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő. További fontos vitaminforrás a kálcium, a cink és a magnézium is. A kálcium hozzájárul a normál izomműködéshez és az emésztőenzimek megfelelő működéséhez. A cink részt vesz a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában, a normál szénhidrát-anyagcserében, a makrotápanyagok és zsírsavak normál anyagcseréjében, valamint hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához. A magnézium hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint részt vesz a normál csontozat fenntartásában is.

A említett vitaminok tehát az év minden időszakában fontos források a szervezetnek. Az egyszerűség kedvéért érdemes egy több kapszulát tartalmazó, sok összetevős multivitamint választani.