A Véletlen könyv egyedülálló szemszögből vizsgálja azokat a fogalmakat, melyek a mindennapjainkat átitatják. Ilyen a tér, az idő, a véletlen vagy éppen a végtelen, de megjárjuk majd a világegyetemet, és részesei is leszünk a végtelennek.

Amikor eljutunk az időtlen világba, ott vajon mi fogad minket? Miért van szükségünk a végtelenre? Néhol megrázó élményünk lesz a felismerést követően. A könyv lépésről lépésre vezeti végig az olvasót, és nagyon szigorú logikai megfelelést vár el tőlünk, illetve önmagától is. Ez nem az a könyv, amit egy szuszra végigolvasunk majd, annak ellenére, hogy nagyon is körültekintően vezeti fel az egyszerűnek látszó fogalmakat. A könyv elején szinte gyermeki ésszel megérthető leírást kapunk az időről, térről; de aztán előkerülnek a kérdések. Azok a kérdések, melyek kínosan érintenek minket, mert ilyesmit nem szokás megkérdezni. Egy-egy fejezet után valóban érdemes elgondolkodni, és nem is szabad továbblépni, amíg nem azonosulunk az ott leírt igazsággal vagy az igaztalansággal.

Pergel Attila

Ami érdekes benne, hogy a könyv soha nem állítja, hogy igazat ír, csak kérdez és körbejárja a lehetséges válaszokat. Mi döntjük el, hogy hol van, és mi az igazság. Persze a döntéshez megad minden segítséget, de döntenie az olvasónak kell. Később, a könyv közepéhez közeledve már abban sem lehetünk biztosak, hogy létezik-e egyáltalán az egyigazság. Össze fogunk keveredni, egy jó darabig nem látjuk majd sem a múltat, sem a jövőt és az sem lesz olyan nyilvánvaló, hogy a jelenben létezünk. De akkor vajon hol létezünk? Nagyon sok gondolatkísérletet kapunk, ez néhol szórakoztató, néhol vicces, és van, amikor egy pillanatra megrázó.

Pergel Attila

A könyv témája vékony rétegben érinti a kvantumok világát is. Ne ijedjünk meg a szótól, nem várja el tőlünk senki, hogy fizikaprofesszorok legyünk, gyermeki egyszerűséggel leírt folyamatokról beszélünk. Nem lenne teljes a kutakodás, ha a könyv nem tenné fel a kérdést, hogy mi is a lét, hogyan keletkezhetett az a világegyetem, amiről azt gondoljuk, hogy némileg ismerjük és értjük. Az olvasó fogja a választ megadni, az író ezt nem teszi meg helyettünk.  

Végül a könyv zárógondolata remekül rávilágít arra az ellentmondásra, melyben élünk: „Soha nem várom egy nap végét, legyen az bármilyen nehéz vagy szörnyű is – hiszen mit lehet annál nehezebben elfogadni, minthogy az életből ezáltal egy nappal kevesebb marad?”

A Véletlen könyv hiánypótló mű a piacon.

Könyv honlapja: https://www.veletlen-konyv.hu/

Könyvtrailer I : https://www.youtube.com/watch?v=cStaUyRDBxY

Könyvtrailer II : https://www.youtube.com/watch?v=4oyUJP-hIhU

Az alábbi üzletekben megvásárolható: