Nem tudom Önök, hogyan vannak vele, de nekem állandóan gondot okoz, az, hogy mit vásároljak ajándékba. Aztán ha végre már tudom, hogy mit, akkor meg azzal szembesülök, hogy mibe csomagoljam bele?! Szóval boldog voltam, amikor a véletlen utamban sodorta Mikei Erikát, aki helyettem, helyettünk megoldja ezt a problémát, nemcsak a gasztroajándék csomagolásban, hanem ötletekben és a megvalósításhoz szükséges eszközökben is segít.

Erika, mikor merült fel benned, hogy vállalkozó legyél?

Már főiskolás / egyetemista koromban is saját vállalkozásról álmodoztam, de aztán mégis a könnyebb, kész megoldást választottam: dolgoztam amerikai multi cégnél marketingkoordinátorként, magyar vállalatnál kontrollerként és kis magyar vállalkozásoknál lakberendezőként. Megérte, mert nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem jót, rosszat vegyesen.

Hogyan indítottad el az üzleted? Csináltál piackutatást, hogy mire van szükség, vagy „szerelmes” lettél az úgynevezett gasztroajándékokba?

A gasztroajándék webáruház előtt volt több sikertelen próbálkozásom, de webáruházból ez az első, ami szerelem első „látásra”. Nem végeztem piackutatást, saját igény merült fel, amire nem találtam megoldást, így csináltam rá egy webáruházat. Mivel nagyon kevés pénzem volt, csak egy szűk, kezdő árukészletre futotta. Mindent magam csináltam és csinálok lassan 2 éve: a webáruházat, a termékleírásokat, a hiányzó fotókat, a marketinget, a számlázást, a csomagolást, az árubeszerzést… Így szeretem.

Felsorolhatatlan mennyiségű termék van a webáruházadban. Mit keresnek a legtöbben? Van egyáltalán olyan, hogy slágertermék?  Neked mi a kedvenced?

Szép lassan kialakul az a termékválaszték, amit induláskor megálmodtam, de a szűkös anyagi lehetőségeim miatt, akkor nem tudtam megvalósítani. Lassan két éve mindent visszaforgatok a vállalkozásba, a termékpaletta szélesítésére költök. Igyekszem különlegességeket kínálni, gasztrokreatív kincseket, olyan igazi cukiságokat. Ötleteket és megoldásokat is egyben. Hogy mit keresnek a legtöbben és éppen mi a slágertermék, az szezonálisan változó. Nagyon szeretik a sokféle mintázatú sütipecséteket és az oldalról letölthető sütés után is formatartó sütipecsét recepteket. A több, mint 150 féle mézeskalács kiszúró választékot, illetve a házi kekszek, bonbonok csomagolására alkalmas színes zacskókat, dobozokat, öntapadós szalagokat. Most a számtalan stílusban összeállítható desszertasztalokért, candy bárokért rajongok. Gyakorlatilag minden megtalálható a webáruházban, ami egy dekoratív desszertasztalhoz kell: a színes torta- és süteményestálaktól, a popcorn dobozokon, cukorkás zacskókon, üvegeken át a lampionokig.

Még többet üzletasszonyainkról ITT!

Van még egy oldalad a mókuslekvár. Na ez a név egy kis magyarázatra szorul… Miért éppen mókuslekvár?

A Mókuslekvár nem csak az én oldalam, a tesóimmal közösen szerkesztjük. Egy családi receptoldal, ahol főleg Hajni húgom mérnöki pontossággal megírt, sokszor elkészített, saját receptjei találhatók. Hobbiból mások és saját magunk örömére hoztuk létre. Az oldal nevét egy barátnőmről kapta, neki volt a beceneve a Mókuslekvár. Annyira cuki, olyan igazán csajos, a pasik viszont kiakadnak tőle. Tudtommal nincs jelentése, de olvasóink találtak neki jelentést: mókuslekvár, azaz mogyorókrém.

Kína hogyan jött a képbe?

Hajni húgom és családja 10 évig kint élt Kínában, ott dolgoztak. Az egzotikus környezetben új ízeket, alapanyagokat, recepteket próbált ki, „magyarosított”. Így a kínai ízek is felkerültek receptjeink közé.

Egyedül dolgozol vagy van egy kis csapatod?

A Mókuslekvárt 4-en szerkesztjük, 4-en tesók, de igazából Hajni érdeme, én inkább csak az autodidakta „webmester” vagyok. A gasztroajándék webáruházat viszont teljesen egyedül viszem. Persze ez így nem teljesen igaz, mert besegít 3 fiú gyerkőcöm és a férjem is.

Hogyan látod magad mondjuk tíz év múlva?

Nem szeretnék óriási vállalkozást. Élvezem, hogy egyedül felelek mindenért. Viszont szeretnék növekedni, amit lehet automatizálni, de mindenképpen megtartani a családias légkört és kiszolgálást.

Kedves olvasó, látogasson el Erika ötletadó oldalaira, higgyen nekem megéri!

https://www.gasztrokreativ.hu/

http://www.mokuslekvar.hu/

Köszönöm a beszélgetést.