Az elmúlt 25 évből én csak tizennégyet töltöttem Lajosmizsén, nem folyik jász vér az ereimben, mégis itt vagyok otthon jó pár éve. Meglepve és megtisztelve bontottam ki a meghívót, ami ezúttal jubileumi ünnepségre hívott.

Szerepelt benne Testvér-települési találkozó, Expo, Sportrendezvények, Tóparti rendezvények. Feltűnt, hogy a várost majd Gulyás Gergely – Miniszterelnökséget vezető miniszter – köszönti, míg a kiállítást Dr. Salacz László – országgyűlési képviselő – nyitja meg. A vendégeket természetesen polgármesterünk, Basky András fogadta.

Végigpásztázva a kínálatot, úgy láttam, hogy majd mindenki talál kedvére való elfoglaltságot (főzőverseny, felvonulás, lovaskocsikázás, labdarúgó kupa, autó kiállítás, nyáresti koncertek, Dínó show, Experidence produkció, Republic koncert stb. – a teljesség igénye nélkül.

Eleve nagy érdeklődéssel vártam a programokat, különös tekintettel a vasárnapi konferenciára, ami a „Hogyan tudunk a múltunkra jövőt építeni” címet kapta. Ebben az értékevesztett világban azt hiszem nagyszerű útmutatást kaptunk és meggyőződésem, hogy nagy szükség volna további hasonló eszmecserékre is. Kiváló előadásokat hallhattunk Lajosmizse, Felsőlajos és Palics történetéről és fejlődéséről (Király Zsuzsa, Dobó Márta és Juhász Gyula-Felsőlajos polgármestere jóvoltából) illetve Hortiné Dr. Bató Edit (aki a Jász Múzeum igazgatója) többek között a jász viselet újraélesztéséről és a jász minták esküvői ruhán, könyvborítókon, párnákon való megjelenéséről is beszélt.

A konferencia végeztével koszorúzásra igyekeztünk, a város főbb intézményeinek képviselői helyzeték el az emlékezés virágait Szent István szobránál. Ezek után a Sportcsarnokban vártuk a városi ünnepség folytatását. Ez idő alatt végignézhettem a Lajosmizsei Expo 1993-2018 standjait. Felfigyeltem a feliratra, miszerint „Lajosmizse a lehetőségek városa”.  Látva azt a törekvést, ami az évfordulót előkészítette, azt hiszem, nincs okunk kételkedni.

Miért is érdekes az Expo? Nos, megcsodálhattam a fent említett jász hímzéseket a népviselettel együtt, láthattam a város átadásakor kapott kulcsot, gyönyörködhettem meseszép esküvői és koszorúslány ruhákban (Família Szalon) illetve nagyon szép és kívánatos gyümölcs és zöldség termésekben (Mizsei Gazdák). Szebbnél-szebb virágok kápráztattak el (Burger Éva- Hattyúház), és megnézhettem az Aranyhomok Vadásztársaság trófeáit vagy a Gárdonyi Teaház különböző teáit. A Házi Sweets is elhozta finomabbnál finomabb termékeit és természetesen nem hiányozhatott Rimóczi László sem csokoládé és grillázs csodáival. Testvárvárosainkat is megtaláltam egy-egy standon, akárcsak a Freudenberg, a Folplast vagy a Gomép Kft-t.

Aztán elkezdődött a műsor. Elsőként Adonyi Lajos köszöntötte az egybegyűlteket, majd R. Kápráti Péter és két fiatal kollégája ünnepi műsorát láthattuk. Nagyon színvonalas műsorszámot láttunk szépen megtüzdelve prózai és zenés részekkel egyaránt, ami tökéletes hangulatot teremtett az ünnepi alkalomhoz (még ha kicsit hosszúra nyúlt is).

A műsor után különböző díjakat vehettek át az arra érdemesek. Barna Beáta tanárnő a „Lajosmizse Város Ifjúságának Neveléséért és Oktatásáért Díjat kapott, Veszelkszkiné Bitai Judit és Csire Vince a „Lajosmizse Város Közművelődéséért Díjat vihették haza.  Rimóczi László ”Lajosmizse Városért” szakmai kitüntető díjat kapot, az Almavirág Horgász Egyesület a „Lajosmizse Város Sportjáért Díj” tulajdonosa lett. Két cég pedig, a Lajosmizsei Folplast Kft, a Freudenberg Kft a „Lajosmizse Város Településfejlesztéséért Díjat ” vehetett át.

Végül, de nem utolsó sorban, a legjobb stand címért szálltak versenybe a kiállítók, amit a Mizsei Gazdák nyertek meg. Második helyen Rimóczi László standja, harmadikon pedig az Aranyhomok Vadásztársaság végzett. Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és további jó munkát kívánunk!

Meg szeretném köszönni az összes dolgos-szorgos szervezőnek, kiállítónak, látogatónak és természetesen Lajosmizse Város Önkormányzatának, illetve a Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtárnak ezeket a szép napokat és tartalmas programokat! Remélem, jövőre is részünk lehet hasonlóban!