Hódos Anita, a byanita.com weboldal megálmodója jellemezte így útkeresését, az alkotáshoz fűződő viszonyát. Útkeresése – saját bevallása szerint -, kicsit ugyan soká tartott, de nem bánja, ezek nélkül soha nem lett volna az, aki. Az áttörés 2010-ben érkezett el, ekkor született meg az a kép, amely családi-baráti elismerést hozott. Innen már nem volt visszaút. Anita keze alatt csodák születnek, s mi most ezekről a csodákról, az útkeresésről a tudás átadásáról és a jövőről beszélgetünk.

By Anita

Gondolom, már gyerekként is jól rajzoltál.

Az általános klisé, hogy „már gyermekkoromban is zseniálisan rajzoltam” nálam nem igaz. Szerettem firkálni, alkotni, mint minden gyerek. Ebből a korszakból inkább a rajzórákat emelném ki, hogy Sorki Dala Andor Tanár Úr az érdeklődést megalapozta: a művészettörténet, illetve a céltalan firkálás helyett a tanulmányrajzok iránt. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a készségtantárgyak oktatásánál a témát szerettessük meg a gyerekkel, nem művészi teljesítményre kell ösztönözni őket.

Hogy jött az ötlet, hogy Te mégis az alkotással foglalkoznál?

Teljesen más szakma szippantott be, és nagyon sokáig csak a művészi érdeklődés – kiállítások, tárlatok megtekintése – maradt meg. Majd, mikor elegem lett a munkámból, kinyitottam az újságot, ahol pont egy lakberendezői tanfolyamot hirdettek. Bár a mai napig imádom ezt a műfajt, mégsem sikerült hosszú távon elköteleződni. A legnagyobb sikerem lakberendezőként, hogy néhány munka után pár rajzomat elkérték egy lakberendezői tankönyvhöz. A képzés során azonban beleszerettem a rajzolásba, a festésbe, és ez azóta se változott. Egy másik meghatározó találkozás, amikor megismerkedtem Mucsi Tinával (Tina Rajztanodája), akinél végül Rajzmeditációs oktató lettem. Innentől kezdve már tudatosan kezdtem tanfolyamokra, képzésekre járni. Előbb akrillal festettem, majd az akvarell lett a szerelem. Ez egy élethosszig tartó tanulás, gyakorlás, mert mindig van hová fejlődni.

Miért pont határidőnapló?

A határidőnaplóhoz az adta az ötletet, hogy nagyon tetszenek a bullet journalos határidőnaplók: a gyönyörű kivitelezésű, egyedi készítésű feliratok, kisebb-nagyobb rajzok. Én is megpróbáltam, de valahogy nem haladtam vele. Ez nem azt jelenti, hogy az a rendszer nem jó, csupán azt, hogy nekem nem jó. Így készült el tavaly a ByAnita határidőnapló. Először csak néhány példányt csináltattam magamnak, amiből persze nem maradt, és újra kellett nyomatni, hogy a megrendeléseket ki lehessen elégíteni. Szerencsére nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett, sok praktikus tanács is, melyet az idei határidőnapló készítésekor felhasználtam: a 2020. évre egy keményfedeles, gumiszalagos napló készült, de lehet kapni az én kedvenc lefűzhető naplómat is. A naplóban helyet kapott egy karácsonyi tervező is. Minden héthez más illusztráció tartozik, így összesen a 2020. év 53 hetéhez 58 kép készült.

Ha beleszeret valaki a stílusodba, akkor számíthat-e folytatásra?

Most még kapható a 2020. évi naptár és természetesen a ByAnita Határidőnapló jövőre is kiadásra kerül. Már készülnek a 2021-es naplóhoz az illusztrációk. Marad a csajos design, a limitált példányszám, de természetesen új ötletekkel is gazdagodik majd a tartalom. Októbertől lehet majd kapni.

Mire utal az „egy csipetnyi design” szlogen?

A művészet, a kézművesség, az alkotások észrevétlenül részei a mindennapjainknak. Mindannyian mások akarunk lenni, ki akarunk tűnni a tömegből. A rólunk kialakított impressziót formálhatjuk a ruházatunkkal, ékszerekkel, egyéb kiegészítőkkel, mint egy határidőnapló, vagy környezetünkben megjelenő képekkel, festményekkel, tárgyakkal. Az általam tervezett termékek csak limitált példányszámban kerülnek forgalomba. A termékpalettát úgy állítjuk majd össze, hogy mind a műkedvelő, mind a műgyűjtő megtalálja a neki való terméket egy kollekcióban.

By Anita

Mi a következő feladat?

Most lesz egy akvarell kiállítás a Rátkai Márton Klubban, ahol az én képeim is szerepelnek (2019.12.12-2020.01.05) és tervben van egy következő kiállítás is, amire készülök.

Újdonság, hogy januártól elindul a képek forgalmazása is: fotónyomatok, művészi nyomatok, vászonnyomatok és nem utolsó sorban az eredeti képek is szerepelnek majd a kínálatban. Az egyéni vásárlókon kívül ezzel a sorozattal a lakberendezőknek szeretnék kedvezni.

A nyári kollekció összeállítása is folyamatban van már, de ez egyelőre még titok.

Úgy hallottam, hogy workshopokat is szoktál tartani.

Így igaz, bár most az első félévben a hangsúly a kollekciók összeállításán van, nyárra tervezem a már szokásosnak mondható gyerekeknek szóló alkotótábort a suli utáni első hetekben.

Kedves olvasó! Anita felajánlott egy gyönyörű határidőnaplót egy olvasónak, ehhez nem kell mást tenni, mint a Nyereményoldalunkon hamarosan megjelenő kérdésekre beküldeni a helyes válaszokat. Fortuna istenasszony pedig eldönti ki lesz az a szerencsés, aki 2020-ban Anita naplójába jegyezheti fel fontos dolgait.