Az elmúlt két hónapban számos felajánlás érkezett különböző cégektől, szervezetektől a kórházak alkalmazottai számára. Ételekkel, szállásokkal, maszkokkal támogatják a mindennapi hősöket, akiknek helyt kell állniuk a túlfeszített időszakban. Billwachs Tibor, befektetésekkel foglalkozó szakember is barátaival együtt önkéntesen segíti az orvosokat, ápolókat és gyermekeket egyaránt. Tetteivel ösztönözni szeretné a vállalkozásokat és magányszemélyeket egyaránt, hogy adományozzanak.

Baráti csapat

Billwachs Tibor – a Premi-U Investment egyik tulajdonosa, aki alapvetőleg pénzügyi szakember – szerint ott kell segíteni a rászorulókon, ahol tudunk. Igyekszik mindig támogatni a hátrányos helyzetű embereket, és jótékonysági projektekben részt venni.

– Néhány éve tanítottam egy főiskolán, ahol megismertem egy fiatalembert, és mint kiderült, adományozással foglalkozik a párjával együtt. A CoGoodwill nevű jótékonysági platformot vezetik, amelynek az az alapja, hogy ha valakinek megunt ruhái, cipői, használati tárgyai vannak, akkor azokat ne dobja ki, hanem új gazdára találhassanak. Évekkel ezelőtt csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, melynek keretein belül a felesleges holmikat összegyűjtjük, szelektáljuk, és igény alapján eljuttatjuk a hátrányos helyzetű emberekhez a magyar lakta területekre. Folyamatosan nő az ismertsége a kezdeményezésnek, s az így összegyűlt felajánlásoknak, évente már több ezer rászorulót sikerült elérnie. A barátaim és ismerőseim meg szokták kérdezni, hogy ők mivel tudnának segíteni?! Példaként évek óta azt szoktam mondani, hogy a születésnapomra ne hozzanak ajándékot, hanem a számukra már feleslegessé vált ruhákat, a gyerekek régi játékait ajánlják fel. Ez nekem pozitív fáradtságot jelent, és fantasztikus érzés arra gondolni, hogy jó dolgot teszek. Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg olyan dolog van az ember szekrényében, ami felesleges, és a szemétbe kerülne. Úgy érzem, én lehetek a híd, aki eljuttatja megfelelő helyre – mesélte Tibor, aki mostanában az egészségügyi alkalmazottaknak segít társaival együtt.

Billwachs Tibor

– Emberfeletti dolog, amit végeznek az orvosok, ápolók. Néhány ügyfelemmel összeálltunk, és aki, amit tud, azt felajánlja, mi pedig azt továbbítjuk oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Például az egyik ismerősöm autókat ad bérbe, most pedig az orvosoknak kínálja díjmentesen a járműveket használatra. Van olyan, aki a csokoládé manufaktúrájának több heti termelését ajánlotta fel, mások pedig a korábban turistáknak kiadott lakásokat nyújtják az egészségügyi szakemberek számára, hiszen sokuknak átalakult a munkarendjük, túlórázniuk kell. Továbbá maszkokat gyártottunk saját költségre, és eljuttatjuk kórházakba, ahol a felnőttek mellett gyerekek számára játékos-kedves állatos mintával ellátott maszkokat is készíttettünk. Az anyagi hozzájárulás mellett az időm és energiám is szívesen szentelem a kezdeményezésnek. Azt gondolom, hogy a világon mindenkinek egy dolgot kellene megtalálni, és az a hit. Ami lehet akár önmagában, egy vallásban, bármiben, de találja meg a saját hitét/célját. Én a vonzás törvényében hiszek, vagyis abban, hogy ha az ember valamit – rosszat vagy jót – tesz, azt valahol egyszer visszakapja. Nem tudjuk, hogyan és kitől, de az élet nem marad adósa. Van, aki csak azzal tud segíteni, hogy a megunt holmikat nem dobja ki a szemétbe, hanem felajánlja. Mi elmegyünk érte, kiválogatjuk, tároljuk, és miután a megfelelő helyet megtaláljuk, oda is szállítjuk. Ráadásul ez akár könnyebbség is lehet számára, hisz csak össze kell gyűjteni, a teljes logisztikáról és a célba juttatásról már mi gondoskodunk. Egy átlagember szekrényében harminc és ötven darab használaton kívüli ruha található. Egy személynek három-négy ruhadarabot szoktunk kiosztani, vagyis egy ember akár tíz személynek is tud segíteni.

Ami jó hír, hogy az emberekben egyre inkább előtör a segítségnyújtás, támogatás. Egyre többen csatlakoznak ehhez az akcióhoz is.

Baráti csapat

– Azt látom, hogy az elmúlt másfél évben olyan sokan álltak mellénk, hogy az ismerőseim bejelentkeznek rendszeresen hozzám a megunt dolgaikkal, és ez szájról szájra terjed, az ő ismerőseik is felajánlják a dolgaikat. Egy másik kezdeményezésben például egy 80-100 fős baráti körrel készpénz adomány mellett kórházaknak vásároltunk orvosi eszközöket és egészségügyi gépeket. Az is jó, ha az ember csak kisebb összeget tud rászánni, viszont az egy közösséggel együtt nagy segítséget jelent, ott ahol igazán szükség van rá.