2020. november 19-én, Erzsébet napra időzítve jelent meg a Magyar Állami Operaház OperaTrezor-sorozatában az Erzsébet című opera Erkel Ferenc által komponált II. felvonásának élő CD-felvételét Kolonits Klárával a címszerepben.

Az Opera egyik kiemelt feladatának tekinti, hogy az intézmény első főzeneigazgatójának, egyben a magyar nemzeti romantikus opera megteremtőjének operáit megörökítse. Az Erzsébet című kompozíció különös sorsú mű, hiszen fókuszában a nagy Árpád-házi szent áll, ugyanakkor bemutatására a császári pár és egyben Sisi királyné első, 1857-es magyarországi látogatása adott alkalmat. Az opera a Doppler-fivérek közös munkája volt, amelynek Erkel csupán a II. felvonását szerezte.

Magyar Állami Operaház

A korabeli kritika lelkesen nyilatkozott az Erzsébet bemutatójáról, és a legnagyobbak operaterméséhez hasonlították. Az elkövetkezendő két évtizedben többször is színre került, de hangfelvétel soha nem készült róla. Ezt a hiányt pótolja az OperaTrezor legújabb CD-je. A korongon az Erkel-által komponált felvonás (két kórus, két duett, egy ária és a felvonás grandiózus fináléja) található, amelyet az Opera művészei 2019-ben szólaltattak meg koncertszerű változatban. A zenetudósok szerint a Bánk bán minőségével vetélkedő zenei anyagról van szó.

Kolonits Klára

Az Erzsébet címszerepét Kolonits Klára alakítja, partnerei: László Boldizsár, Haja Zsolt, Balga Gabriella, Cser Krisztián, Káldi Kiss András. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs vezényli. A felvételt a CONSORT Classic Studio (hangmérnök: Horváth Tamás, zenei rendező: Csurgó Tamás) készítette az Erkel Színházban 2019. október 19-én. A CD-t kísérő ismertetőfüzetet Kim Katalin, az elismert Erkel-kutató, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Zenetörténeti Osztályának tudományos főmunkatársa írta.

A kiadvány megvásárolható a 170 éves Rózsavölgyi Zeneműboltban, valamint az Opera játszóhelyeinek újranyitását követően az Erkel Színház ajándékboltjában is kapható lesz.