Dél-Koreában a Bánk bán, vidéken a Tosca, a Müpában három monumentális opera koncertszerű előadásával vendégeskedik a Magyar Állami Operaház januárban, miközben a Magyar Nemzeti Balett repertoárja legfrissebb modern koreográfiáit is elviszi Brnóba.

Az előző év szakmai sikerén felbuzdulva három újabb nagy apparátust igénylő remekművel vendégeskedik telt házak előtt a Magyar Állami Operaház a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A kiváló akusztikai környezetben január 9-én Wagner A bolygó hollandi, január 10-én Verdi Simon Boccanegra, 13-án pedig Goldmark Sába királynője hallható, amit az Opera produkciójában a 2018-as év 10 legjobb komolyzenei előadása közé választott a New York magazin kulturális portálja. A főbb szerepeket A bolygó hollandiban Kálmándy Mihály, Sümegi Eszter és Palerdi András, a Simon Boccanegrában Alberto Gazale, Rost Andrea, Szabó Bálint és Brickner Szabolcs, a Sába királynőjében pedig Gál Erika, László Boldizsár és Bakonyi Anikó énekli. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát a három esten Kesselyák Gergely, Kocsár Balázs és Kovács János vezényli (karigazgató: Csiki Gábor).

Az Opera nemzetközi turnéinak egyik különleges állomása januárban a dél-koreai Tegu, ahol a város operájában január 17-én a Magyar Állami Operaház művészeinek közreműködésével és betanításával állítják színpadra Erkel Bánk bánját. Az együttműködés célja a két ország nemzeti operáinak bemutatása egymás dalszínházaiban, így elsőként a budapesti Opera szólistái, zenekarának és énekkarának szólamvezetői, valamint Dénes István karmester utaznak ki és tanítják be a helyi művészeket az előadást megelőző 10 napban. Bár a produkció koncertszerű lesz, a szólisták, köztük a főbb szerepekben látható László Boldizsár, Komlósi Ildikó és Rőser Orsolya Hajnalka a jobb átélhetőség kedvéért a Káel Csaba-féle rendezés Csikós Attila által tervezett díszleteinek vetített hátterében és Velich Rita jelmezeiben lépnek színpadra. A vendégséget a dél-koreai társulat a tavasz folyamán viszonozza majd. Az Opera tegui bemutatkozása egyben a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulójához kapcsolódó jubileumi év nyitóprogramja is. Ez lesz a 2018/19-es évad során nemzeti operánk harmadik kiemelkedő vendégszereplése, amely az Opera szervezésével helyreállított Beregszászi Aréna, a New York-i David H. Koch Színház után most a Tegui Operaházba is eljut.

Eközben a hónap folyamán a vidéki nagyvárosokat Puccini Toscája keresi fel az „Operát az Operából!” belföldi turné részeként. Január 7-én a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba, 18-án a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térbe, 21-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházba, 28-án pedig az egri Gárdonyi Géza Színházba látogat el a koncertszerű előadás, amelynek főbb szerepeit Rálik Szilvia és Rost Andrea, Kovácsházi István és Kiss B. Atilla valamint Kálmándy Mihály énekli, míg az Opera együtteseit Kesselyák Gergely dirigálja. Az „Operát az Operából!” turné partnere a Filharmónia Magyarország.

Január 29-én a Magyar Nemzeti Balett három modern koreográfiával vendégeskedik a Brnói Nemzeti Színházban. A Limitless című esten az ősszel a Triple Dance keretében bemutatott két új koreográfia, Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk című alkotása és William Forsythe A tökéletesség szédítő ereje – The Vertiginous Thrill of Exactitude című munkája lesz látható Robert North Trójai játékok című balettparódiájával, az együttes számára készített „amazon” változatban. Az előadásokban közreműködik többek közt Balaban Cristina, Bakó-Pisla Artemisz, Felméry Lili, Földi Lea, Ivanova-Skoblikova Sofia, Kekalo Iurii, Majoros Balázs, Melnik Tatiana, Rónai András, Starostina Kristina és Timofeev Dmitry. A Magyar Nemzeti Balett egy éven belül immár második alkalommal látogat Brnóba, ahol tavaly júniusban a Hans van Manen koreográfiáiból összeállított LOL című előadással mutatkoztak be nagy sikerrel.