Manapság sok szó esik a személyiségfejlesztésről, önfejlesztésről, arról már kevesebb mivel állíthatjuk meg ebben saját magunkat. A legalapvetőbb jellemvonásainkat akkor tudjuk fejleszteni és formálni, ha hajlandóak vagyunk néhány káros szokásunkról lemondani vagy helyette mást választani.

Saját magad helyett a mások dolgával foglalkozol

Ma az információs csatornák rengetegében könnyű észrevétlenül eltékozolni az értékes időnket. Nézelődni a neten mindenféle oldalak között böngészgetve, nézegetve mit csinálnak az ismerőseink, esetleg még ítéleteket is formálva erről. Ha te egy céltudatos személyiség vagy akkor a saját céljaid megvalósításával foglalod le az időd jelentős részét. A pozitív, célorientált személyiség a jellemünkben rejlik, amely a tetteink eredménye. Minden nap tegyél érte, hogy közelebb kerülj a célodhoz. Kérd hozzá az új embereket az életedbe és legyél éber a felbukkanó lehetőségekre. Mi más lehetséges az életedben, ami eddig nem volt az?

Szoktál energiát pazarolni az irigykedésre?

Az egyik leginkább elterjedt szokás a panaszkodás és az irigykedés. Vannak, akik már észre sem veszik, hogy panaszkodnak, olyan sokat csinálják. Ha felismered, hogy hogy te is ebbe a táborba tartozol és szeretnél változtatni rajta akkor érdemes növelni az önbecsülésedet. Bármit elérhetsz, ha hajlandó vagy tenni érte. Az önmagadba vetett hitet senki sem veheti el tőled, és ha választasz szívből, igazán bármit megkaphatsz. A másokra való figyelés, kritizálás, irigykedés elveszi az időt attól, hogy a saját életedet teremtésével foglalkozz. Azt is megkérdezheted magadtól: kihez tartozik ez? Tényleg én vagyok az irigy vagy csak valaki mást másolok ezzel?

Merev személyiség

Akadnak, akik azt tartják az önmegvalósítás kulcsa, ha folyamatosan tanulnak, olvasnak, okosítják magukat. Önismereti tréningekre járnak, és minden technikába belekóstolnak, ami csak eléjük kerül. Ebben csupán egy apró szépség hiba van, elfelejtenek cselekedni. Jó, ha odafigyelünk rá, hogy sokféle tevékenységgel színesítsük a mindennapjainkat. Legyünk nyitottak a változatosságra, tudjunk kikapcsolódni, szórakozni, jól érezni magunkat a bőrünkben. Ha túlságosan merev a személyiségünk, akkor adjunk időt magunknak a változásra. A lényeg hogy soha ne adjuk fel. Amikor úgy tűnik, hogy ez nem sikerülhet, fussunk neki újra és újra és a siker nem marad el.

Aggódás

Sokféle dolog miatt vagyunk hajlamosak aggódni. A múltban történtek miatt, a miatt, amit nem tettünk meg. A jövő miatt, milyen választásokat hozzunk, amivel a legjobban járunk majd. Az emberi kapcsolataink miatt. Kivel és hogyan kapcsolódjunk, ami a leginkább minket szolgál. Mi a megoldása mindennek? Honnan tudjuk, előre milyen döntéseket hozzunk, amely a legnagyobbat teremti a számunkra? Az aggodalom, ha nem visszük túlzásba tulajdonképpen egy fontos védelmi mechanizmus, amely előre jelzi a veszélyt. Higgadtan képesnek kell lennünk eldönteni mit, tehetünk az adott helyzet megváltoztatása érdekében.  Ha például látod, hogy a bevételeid nem fogják fedezni a kiadásaidat akkor érdemes időben ránézni milyen módokon érkezhet még pénz hozzád az eddigieken túl. A tervezés és cselekvés mindenképpen eredményhez fog vezetni.

Túl sok agyalás

Nap, mint nap hatalmas információ özön zúdul ránk, amelynek a nagy része számunkra lényegtelen. Emiatt akkor is gondolkozol, amikor nem kellene. Ezt a befolyásolja a személyiséged is –a zárkózott személyiségeknél gyakoribb-  mennyire vagy agyalós és az is, hogy mekkora a rád nehezedő stressz és hogyan tudod azt kezelni. Sokat segíthet ebben az önfejlesztés. Ennek megoldására naponta meditálhatsz, relaxálhatsz vagy kereshetsz valamilyen szórakoztató hobbit vagy sportot is vagy önismereti tréningen vehetsz részt. A lényeg hogy oldja a feszültséget benned. Ez lehet például futás vagy gitározás, vagy bármi más a mi a te számodra kellemes, szórakoztató, feszültségoldó.

Hajszoltság

A munkahelyeken bármi is legyen az jellemzően magasan van a léc. Ahhoz hogy kiegyensúlyozott maradhass, koncentrálj a legfontosabb feladatokra. Állíts fel fontossági sorrendet és ne akarj mindenki helyett mindent te megoldani. Mérlegeld valóban fontos-e a túlóra vagy inkább az egészséget és a kiegyensúlyozottságot választod. Dolgozz a nézőpontjaidon. Mikor és kitől vetted be hogy sok pénzt csak rengeteg munkával lehet keresni?

 

Halogatás

Mindnyájan ismerjük az érzést, amikor a kevésbé kellemes feladatok elvégzésére a holnapi napot választjuk, holnap pedig az az után következő napot. Amikor te irányítasz, akkor választhatod, hogy néha lazítasz és halogatsz kicsit, de nem érdemes gyakran élni a lehetőséggel. A halogatás pillanatnyi kellemes érzést adhat, de a feladatok nem végzik el magukat. A torlódásukkal egyre csak nagyobb feszültséget generálsz az életedben. Motiválhatod magad édességgel, ha elkészül a feladat jutalmazd meg magad. Erősítsd az önfegyelmedet és a kitartásodat, a feladatok elvégzése után pedig lelkiismeretfurdalás nélkül kikapcsolódhatsz.

www.thetaforras.hu